Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

Celý MS kraj |

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

To, co město s chladným počasím nejvíce trápí jsou dodávky tepla.

Tomáš Hradil (Krnovští patrioti), starosta Krnova: „Tam prostě ty výměníkové stanice byly tvrdě zasaženy, pro jistotu jsme si pořídili stovky přímotopů tak, abychom byli připraveni, protože už se ochlazuje, teď ráno už se teploty blíží k nule. Snažíme se dát do pořádku co nejvíce škol, školek a zařízení tak, aby co nejdříve mohly všechny jet v plném provozu. Zatím jedou provizorně a je to jenom část.“

Starosta shrnul i současné největší potřeby města.

Tomáš Hradil (Krnovští patrioti), starosta Krnova: „My teď od státu primárně potřebujeme, aby pomohl firmám a živnostníkům, protože ty jsou tvrdě zasaženy. Já bych měl dnes mít schůzku s panem ministrem Výborným, ministrem zemědělství a budeme tam řešit protipovodňovou ochranu města Krnova.“

Přesně před rokem v Krnově otevřeli po celkové rekonstrukci budovu ZUŠ, která bohužel stojí hned u řeky. Velká voda zastavila teď zastavila provoz školy i vedle stojící školky.

Kamil Trávníček, ředitel TUŠ Krnov: „Řeka Opava zcela vylila a bohužel nám zalila celý suterén, celé 1 NP, včetně koncertního nového sálu, včetně zkušebny cechového orchestru a tím, že ta budova je členitá, tak včetně učeben hudební výuky, foyer, způsobila skutečně milionové škody. V tuto chvíli jsme samozřejmě rádi, že konečně funguje elektrika. Co bychom potřebovali. Hlavně teplo ať se tady dá normálně fungovat.“
Petra Šlosarová, ředitelka MŠ Svatováclavská: „Mám dvě budovy, jedna budova byla zasažena ve sklepních prostorech, z 80% byla zničena zahrada, druhá škola, přístupové cesty nemáme žádné, zahrada byla zničena skoro ve 100%, byly zasažené sklepní prostory i první patro budovy. Takže podlahy vytrhané.“

Nejvíce se na normalizaci života podílejí zaměstnanci i rodiče žáků.

Petra Šlosarová, ředitelka MŠ Svatováclavská: „První den po povodních když voda opadla, tak pomohli rodič. Ti tu byli hned první den. Bylo tu snad 30 rodičů a opravdu jsme vytáhli nábytek z 1. patra a zachránili jsme 80% nábytku.“
Kamil Trávníček, ředitel TUŠ Krnov: „Solidarita je úplně neuvěřitelná, velkým způsobem nám pomohli rodiče, pomohli nám žáci, pomohli samozřejmě kolegové, MS kraj, město Krnov a velké díky patří všem spřáteleným uměleckým školám od Čech až po Moravu.“
Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice byla povodní zcela ochromena, musela řešit dodávky vody i elektřiny

19. září 2024 13:56 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

S velkými následky povodně se potýká také krnovská nemocnice. Velká voda zatopila sklepní prostory s technologiemi a ambulance ve sníženém přízemí. Nemocnice byla zcela ochromena bez elektřiny a vody. Materiální škody škody i nánosy bahna jsou obrovské.

Ostrava spustila nový projekt kreativního vzdělávání

21. listopadu 2023 12:49 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava spustila zbrusu nový projekt s názvem „Probuď v sobě kreativce“. Jeho cílem je podpora kreativního učení dětí, metodická podpora pedagogů, rozvoj kompetencí lektorů kulturního a kreativního sektoru, koordinace kreativního učení v rámci města a poskytování návodů a inspirace pro tvůrčí aktivity v oblasti kreativity.

Školy v kraji protestovaly, v Novém Jičíně stávkovali i studenti gymnázia, které ovšem učilo

27. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

K výstražné stávce se v pondělí zapojily školy napříč Moravskoslezským krajem. Některé zavřely, jiné fungovaly v omezeném režimu. Třeba novojičínské gymnázium výuku zachovalo, nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.


ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Dnes 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Dnes 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Pěvecké sbory z Karviné a Nového Jičína vyhrály prestižní soutěž v Norsku

Včera 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pěvecké sbory z Moravskoslezského kraje uspěly v prestižní norské soutěži Grieg International Choir Festival. Karvinský pěvecký sbor Permoník vyslal do soutěže tři soubory. Jeden vyhrál zlato a další dva stříbro. Mužský pěvecký sbor Sextet plus z Nového Jičína bral také v jedné kategorii zlato.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

Včera 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

27. září 2024 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách
Vydáno 1. října 2024 18:09, Celý MS kraj, Karel Soukop
V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

To, co město s chladným počasím nejvíce trápí jsou dodávky tepla.

Tomáš Hradil (Krnovští patrioti), starosta Krnova: „Tam prostě ty výměníkové stanice byly tvrdě zasaženy, pro jistotu jsme si pořídili stovky přímotopů tak, abychom byli připraveni, protože už se ochlazuje, teď ráno už se teploty blíží k nule. Snažíme se dát do pořádku co nejvíce škol, školek a zařízení tak, aby co nejdříve mohly všechny jet v plném provozu. Zatím jedou provizorně a je to jenom část.“

Starosta shrnul i současné největší potřeby města.

Tomáš Hradil (Krnovští patrioti), starosta Krnova: „My teď od státu primárně potřebujeme, aby pomohl firmám a živnostníkům, protože ty jsou tvrdě zasaženy. Já bych měl dnes mít schůzku s panem ministrem Výborným, ministrem zemědělství a budeme tam řešit protipovodňovou ochranu města Krnova.“

Přesně před rokem v Krnově otevřeli po celkové rekonstrukci budovu ZUŠ, která bohužel stojí hned u řeky. Velká voda zastavila teď zastavila provoz školy i vedle stojící školky.

Kamil Trávníček, ředitel TUŠ Krnov: „Řeka Opava zcela vylila a bohužel nám zalila celý suterén, celé 1 NP, včetně koncertního nového sálu, včetně zkušebny cechového orchestru a tím, že ta budova je členitá, tak včetně učeben hudební výuky, foyer, způsobila skutečně milionové škody. V tuto chvíli jsme samozřejmě rádi, že konečně funguje elektrika. Co bychom potřebovali. Hlavně teplo ať se tady dá normálně fungovat.“
Petra Šlosarová, ředitelka MŠ Svatováclavská: „Mám dvě budovy, jedna budova byla zasažena ve sklepních prostorech, z 80% byla zničena zahrada, druhá škola, přístupové cesty nemáme žádné, zahrada byla zničena skoro ve 100%, byly zasažené sklepní prostory i první patro budovy. Takže podlahy vytrhané.“

Nejvíce se na normalizaci života podílejí zaměstnanci i rodiče žáků.

Petra Šlosarová, ředitelka MŠ Svatováclavská: „První den po povodních když voda opadla, tak pomohli rodič. Ti tu byli hned první den. Bylo tu snad 30 rodičů a opravdu jsme vytáhli nábytek z 1. patra a zachránili jsme 80% nábytku.“
Kamil Trávníček, ředitel TUŠ Krnov: „Solidarita je úplně neuvěřitelná, velkým způsobem nám pomohli rodiče, pomohli nám žáci, pomohli samozřejmě kolegové, MS kraj, město Krnov a velké díky patří všem spřáteleným uměleckým školám od Čech až po Moravu.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045226/krnov-bojuje-s-nasledky-povodne-odpady-i-normalizaci-zivota-ve-skolach-a-firmach