Novojičínské náměstí bylo poslední zastávkou celorepublikového projektu Ryba na talíř. Jedná se o kuchařskou show, kterou zaštiťuje ministerstvo zemědělství.
“Cílem tohoto projektu je podpora sladkovodních ryb, ukážeme vám, že není potřeba jíst kapra jenom na vánoce,” uvedla Nikola Henkel, projekt Ryba na talíř.
Lidé mohli vidět techniku vykuchání kapra a pstruha, až po jejich konečnou úpravu. Jak instruktorka zdůraznila, ryby pocházely od regionálního rybáře ze Sedlnic.
“Právě o to se snažíme, aby se nejedly ty ryby pouze na vánoce a nekupovaly se v supermarketu, ale aby se podporovali lokální rybáři, s tím, že si mohou koupit úplně čerstvou rybu,” vysvětlila Nikola Henkel.
Kromě rybí kuchyně mohli lidé na jarmarku ochutnat a nakoupit další domácí produkty, které nenajdete v regálech žádných běžných obchodů.
“Rádi bychom se zaměřili na prodejce regionálních produktů nebo výrobce ručně vyráběných věcí šitých, háčkovaných, pletených,” sdělila Hana Rolná, Návštěvnické centrum Nový Jičín - Město klobouků.
Podobně laděné jarmarky pořádá Návštěvnické centrum zhruba 8krát do roka. Ten poslední v prosinci už ovládne vánoční téma.