Tradice svátků v muzeu
Muzeum Novojičínska připravuje každoročně edukační program zaměřený na vánoční tradice našich předků. Také v průběhu prosince zavítalo do Žerotínského zámku více než tisíc dětí, aby se na lidové zvyklosti podívaly. “Takže se snažíme neustále oživovat zvykly našich prarodičů povídáním o tom a samozřejmě i praktickými ukázkami, ať už se jedná o zdobení baněk, výrobu betlémů nebo ochutnávku perníčků,” uvedla Eva Sulovská, pracovnice Muzea Novojičínska. Vánoční dekorace, které si děti na místě samy domalovávaly, byly tentokrát z keramiky. Pro muzejní tvoření je připravili zrakově postižení z Tyflocentra Olomouc. “Je to ruční výroba, takže každá baňka je trošku originál a děti si ji dozdobí podle fantazie,” doplnila Eva Sulovská. Speciální ukázka s výkladem byla zaměřena na dřívější podobu štědrovečerní večeře. Příchozí si mohli udělat obrázek o tom, jak v tento den stolovali obyčejní lidé ještě v době zhruba do první republiky. Na svátečním stole se objevovaly zejména plodiny, které si hospodář přál, aby se mu v příštím roce hojně urodily. “Byly to veškeré obiloviny, luštěniny, mák a ořech. Třeba právě ty luštěniny proto, že když se namáčely, tak jich nabylo a hospodáři chtěli, aby se tak stalo i s jejich majetkem, aby všeho bylo více,” popsala stůl Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska. Podobně tomu bylo i u máku, kterého je mnoho zrnek, a objevoval se proto v makových závinech. “Pochopitelně kaše nesměly chybět, buď pohanková ale nejvíce krupičná, a to z těch důvodů, aby se v příštím roce urodilo hodně obilí,” potkla Anna Hrčková. Štědrovečerní tabule pak nepostrádala ani důležité ovoce, ať už čerstvé nebo sušené, které souviselo s plodností, a med - pro zdraví.