Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Město hledá, kde v 70 milionovém rozpočtu na dostavbu kulturního domu ušetřit

Nový Jičín |

Jak účelně dokončit přestavbu kulturního domu a najít v projektu úspory. Tyto otázky řeší pracovní skupina složená z koaličních i opozičních zastupitelů. Své stanovisko má vedení města předložit příští rok na jaře.

Kulturní dům vzniká v Novém Jičíně přestavbou čtyřicet let staré přístavby Hotelu Praha. Ta v první etapě na přelomu let 2018 a 2019 dostala za 22 milionů korun zateplenou fasádu, nová okna a terasu. Vše bylo plně hrazena z rozpočtu města.

Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína: “Na konci loňského roku jsme obdrželi projektovou dokumentaci na druhou etapu, na rekonstrukci vnitřních prostor, která nás ovšem nemile překvapila svou cenou dosahující téměř 70 milionů korun. Proto byla ustavena v lednu tohoto roku pracovní skupina, která má za úkol zrevidovat projektovou dokumentaci s cílem najít úspory zejména v té investiční části.”

Skupina pro revizi projektové dokumentace je složená z koaličních i opozičních zastupitelů, jednání se účastnili také projektanti a další odborníci, a konzultovala zkušenosti například s provozovateli kulturního centra Akord v Ostravě nebo kulturního zařízení v Rožnově pod Radhoštěm.

Martin Gazda (SZ/TOP 09), zastupitel Nového Jičína, předseda pracovní skupiny: ”Zabývali jsme se i výstavbou nového kulturního domu, v podstatě ten názor, zda by nebylo levnější postavit nový kulturní dům na zelené louce tam zazněl několikrát. V současné době se ale takové domy nestaví, spíše se rekonstruují, ty rekonstrukce jsou v řádu 120 až 150 milionů korun. Tady v našem městě se už při proinvestovaných 20 milionech a přibližně plánu dalších 70 milionů investice pořád držíme pod hranicí 100 milionů za kulturní dům.”

Dalším problémem, kterým se skupina zabývá, je dopad hluku, protože objekt stojí v podstatě v bytové zástavbě. Zpracovaná studie řeší tento problém akustickými paravány před velkými prosklenými plochami, akustickými omítkami a dalšími prvky.

Velkou komplikací kvalitního provozu hlavního sálu jsou ale především nosné sloupy, které ruší ve výhledu. Vznikla tedy statická analýza na odstranění alespoň dvou z nich v přední části.

Jiří Klein (ČSSD), zastupitel Nového Jičína: ”Dnes jde technicky udělat téměř všechno, akorát to vyžaduje vysoké náklady, a ty úpravy, které by díky tomu musely vzniknout, by změnily využití celého komplexu. Ve třetím patře nad sálem by musely vzniknout překlady, betonové injektáže a podobně a už by tam nemohlo být to, co je tam původně plánováno. Nakonec jsme zjistili, že ta úprava, odstranění těch dvou sloupů, by vyšla na zhruba až šest milionů korun, což se vám zdálo už neefektivní.”

Nicméně s dalšími 18 miliony korun počítá také projekt na vybavení audiotechnikou.

Martin Gazda (SZ/TOP 09), zastupitel Nového Jičína, předseda pracovní skupiny: “Poměrně velké emoce budil projekt audiovizuální techniky. Tam se nám spoluprací s předními českými odborníky na techniku kulturních domů podařilo najít úspory až do výše asi pěti milionů korun. Pořád je to relativně vysoká částka, ovšem ta úspora vznikla především změnou zadání. Původní návrh techniky byl takový, aby se dala používat v rámci kulturního domu, tak i pro ozvučení akcí konaných na náměstí. Po konzultaci s městským kulturním střediskem jsme se rozhodli od tohoto v podstatě upustit a projekt přepracovat tak, aby ta audio a video technika byla koupena pouze pro účely tohoto domu.”

Svůj kompletní výstup předloží pracovní skupina radě města nejdříve na jaře příštího roku. Návrh rozpočtu na rok 2021 tak zatím počítá s částkou na aktualizaci projektu a vybudování vlastní trafostanice pro kulturní zařízení.

Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína: Můj osobní odhad je, že ani v roce 2021 by se stavbou nezačalo s ohledem na to, jak funguje problematika veřejných zakázek a další záležitost, a samozřejmě je třeba zmínit i avizovaný propad daňových příjmů a úspory napříč celým rozpočtem.”

Dostavbou kulturního domu by město získalo hlavní sál s kapacitou 260 osob, v horním patře projekt počítá s malý sálem, který pojme 80 lidí, zázemím pro městské kulturní středisko a šatnami pro účinkující. V přízemí má být restaurace. Objekt by měl mít výtah a měl by být v prostředním podlaží propojen s Hotelem Praha.

Nahlásit chybu


K tématu

Bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia získá vzhled ze zlaté éry 30. let

2. června 2023 19:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Fasáda bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia získá vzhled ze zlaté éry 30. let. Díky zručnosti štukatérů bude obsahovat dekorativní prvky typické pro období, kdy byl dům ve vrcholné architektonické kondici a zlaté časy zažíval rovněž ekonomicky. Kromě fasády návrh přináší ještě jednu novinku – skleněnou nástavbu, díky níž vzniknou dvě nová patra v nárožní části komplexu. Navržena jsou tak, aby se přizpůsobila stávajícím konstrukcím a ve výsledku zůstala zachována původní geometrie domu F. Neumanna.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.

Havířovská nemocnice otevřela novou dětskou JIP, s dětmi budou moci být po celou dobu i rodiče

9. listopadu 2023 11:02 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovská nemocnice otevírá novou dětskou JIP. Boxy jsou přizpůsobeny tak, aby po celou dobu hospitalizace mohli být u s svých dětí rodiče. Výhodou také je, že JIP se nachází v bezprostřední blízkosti dětského oddělení.


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Nechtějí být jen seniorkami, založily v Novém Jičíně aktivní spolek

Skupina novojičínských žen, které, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo.

Trofej vítěze AHL skončila v rukou domácího týmu

15. dubna 2024 17:42 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zimní sezonu na ledové ploše ve Studénce uzavřelo finále amatérské hokejové ligy. Rozhodující zápas se odehrál poslední březnovou sobotu. Těsným rozdílem jediného gólu jej vyhrál tým domácích.

Město hledá, kde v 70 milionovém rozpočtu na dostavbu kulturního domu ušetřit
Vydáno 11. prosince 2020 13:36, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Jak účelně dokončit přestavbu kulturního domu a najít v projektu úspory. Tyto otázky řeší pracovní skupina složená z koaličních i opozičních zastupitelů. Své stanovisko má vedení města předložit příští rok na jaře.

Kulturní dům vzniká v Novém Jičíně přestavbou čtyřicet let staré přístavby Hotelu Praha. Ta v první etapě na přelomu let 2018 a 2019 dostala za 22 milionů korun zateplenou fasádu, nová okna a terasu. Vše bylo plně hrazena z rozpočtu města.

Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína: “Na konci loňského roku jsme obdrželi projektovou dokumentaci na druhou etapu, na rekonstrukci vnitřních prostor, která nás ovšem nemile překvapila svou cenou dosahující téměř 70 milionů korun. Proto byla ustavena v lednu tohoto roku pracovní skupina, která má za úkol zrevidovat projektovou dokumentaci s cílem najít úspory zejména v té investiční části.”

Skupina pro revizi projektové dokumentace je složená z koaličních i opozičních zastupitelů, jednání se účastnili také projektanti a další odborníci, a konzultovala zkušenosti například s provozovateli kulturního centra Akord v Ostravě nebo kulturního zařízení v Rožnově pod Radhoštěm.

Martin Gazda (SZ/TOP 09), zastupitel Nového Jičína, předseda pracovní skupiny: ”Zabývali jsme se i výstavbou nového kulturního domu, v podstatě ten názor, zda by nebylo levnější postavit nový kulturní dům na zelené louce tam zazněl několikrát. V současné době se ale takové domy nestaví, spíše se rekonstruují, ty rekonstrukce jsou v řádu 120 až 150 milionů korun. Tady v našem městě se už při proinvestovaných 20 milionech a přibližně plánu dalších 70 milionů investice pořád držíme pod hranicí 100 milionů za kulturní dům.”

Dalším problémem, kterým se skupina zabývá, je dopad hluku, protože objekt stojí v podstatě v bytové zástavbě. Zpracovaná studie řeší tento problém akustickými paravány před velkými prosklenými plochami, akustickými omítkami a dalšími prvky.

Velkou komplikací kvalitního provozu hlavního sálu jsou ale především nosné sloupy, které ruší ve výhledu. Vznikla tedy statická analýza na odstranění alespoň dvou z nich v přední části.

Jiří Klein (ČSSD), zastupitel Nového Jičína: ”Dnes jde technicky udělat téměř všechno, akorát to vyžaduje vysoké náklady, a ty úpravy, které by díky tomu musely vzniknout, by změnily využití celého komplexu. Ve třetím patře nad sálem by musely vzniknout překlady, betonové injektáže a podobně a už by tam nemohlo být to, co je tam původně plánováno. Nakonec jsme zjistili, že ta úprava, odstranění těch dvou sloupů, by vyšla na zhruba až šest milionů korun, což se vám zdálo už neefektivní.”

Nicméně s dalšími 18 miliony korun počítá také projekt na vybavení audiotechnikou.

Martin Gazda (SZ/TOP 09), zastupitel Nového Jičína, předseda pracovní skupiny: “Poměrně velké emoce budil projekt audiovizuální techniky. Tam se nám spoluprací s předními českými odborníky na techniku kulturních domů podařilo najít úspory až do výše asi pěti milionů korun. Pořád je to relativně vysoká částka, ovšem ta úspora vznikla především změnou zadání. Původní návrh techniky byl takový, aby se dala používat v rámci kulturního domu, tak i pro ozvučení akcí konaných na náměstí. Po konzultaci s městským kulturním střediskem jsme se rozhodli od tohoto v podstatě upustit a projekt přepracovat tak, aby ta audio a video technika byla koupena pouze pro účely tohoto domu.”

Svůj kompletní výstup předloží pracovní skupina radě města nejdříve na jaře příštího roku. Návrh rozpočtu na rok 2021 tak zatím počítá s částkou na aktualizaci projektu a vybudování vlastní trafostanice pro kulturní zařízení.

Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína: Můj osobní odhad je, že ani v roce 2021 by se stavbou nezačalo s ohledem na to, jak funguje problematika veřejných zakázek a další záležitost, a samozřejmě je třeba zmínit i avizovaný propad daňových příjmů a úspory napříč celým rozpočtem.”

Dostavbou kulturního domu by město získalo hlavní sál s kapacitou 260 osob, v horním patře projekt počítá s malý sálem, který pojme 80 lidí, zázemím pro městské kulturní středisko a šatnami pro účinkující. V přízemí má být restaurace. Objekt by měl mít výtah a měl by být v prostředním podlaží propojen s Hotelem Praha.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000023187/mesto-hleda-kde-v-70-milionovem-rozpoctu-na-dostavbu-kulturniho-domu-usetrit