Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Únik kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny, hasiči museli evakuovat 50 obyvatel novojičínských Bludovic

Nový Jičín |

Celkem padesát osob bylo evakuováno kvůli úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny v místní části Nového Jičína - Bludovicích. Veškerá opatření, včetně uzavření silnice I/57 v obou směrech, způsobila závada na cisterně kamionu, který chemikálii převážel. Podle mluvčího hasičů MSK Jakuba Kozáka město zřídilo evakuační středisko. Následky úniku jsou již zlikvidovány, silnice je plně průjezdná.

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Na silnici I/57 v okrese Nový Jičín v obci Bludovice došlo dnes v odpoledních hodinách k úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozeného kamionu. Policisté ve spolupráci s hasiči evakuovali obyvatele domů v okruhu 100 metrů. Opatření na místě události bude probíhat zhruba do půlnoci." 

Podle policejní mluvčí byla silnice uzavřená v obou směrech. Policisté dopravu odkláněli po objízdných trasách. Podle vyjádření starosty Nového Jičína Stanislava Kopeckého (ANO) pro ČT se město snažilo zajistit jídlo a pití pro hasiče i evakuované obyvatele domů v perimetru, který byl vytyčen, tedy 100 metrů. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut po šestnácté hodině odpoledne, k zásahu byla v první fázi vyslána jednotka ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně, dále operační středisko vyhlásilo poplach hasičům ze stanic HZS MSK Kopřivnice, Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Přívoz, chemické laboratoře ve Frenštátu pod Radhoštěm a dobrovolným hasičům obcí Frenštát pod Radhoštěm, Fulnek, Kopřivnice, Sedlnice, Slatina, Starý Jičín, Studénka a Štramberk. Nasazeny byly jednotky se speciální předurčeností pro zásah s únikem chemických látek, s velkoobjemovými cisternami kvůli potřebě uniklou kyselinu ředit a jednotky určené pro obsluhu mobilních sirén pro varování obyvatelstva. V poškozené cisterně bylo dle průzkumu více než 20 tun kyseliny. Prasklinu zasahující hasiči v protichemických oděvech utěsnili a pravidelně prováděli kontrolu těsnosti popřípadě uchycení ucpávky upravili. Část kyseliny unikla do přilehlého toku Zrzávka, pracovníci Povodí Odry na místě neustále monitorovali pH vody a hasiči dle potřeby neutralizovali kyselinu uhličitanem sodným, který sypali do vody z připravených nádob. V perimetru o okruhu přibližně 100 metrů od cisterny byla ve spolupráci s policisty provedena evakuace - jednalo se o více než tři desítky osob, většina z nich našla útočiště u příbuzných či známých. Město Nový Jičín pro jistotu aktivovalo evakuační středisko v jedné z městských škol. Hasiči spolu se zdravotníky pomohli s bezpečným opuštěním domova rovněž jedné imobilní obyvatelce. Varování obyvatelstva prováděli jak hasiči mobilní sirénou, tak místní samospráva rozhlasem. Krátce po deváté hodině dorazila na místo události náhradní cisterna pro přečerpání kyseliny z poškozeného návěsu. Po přistavení se o samotné čerpání postarali vlastním vybavením hasiči v protichemických oděvech, hotovo měli po půlnoci. Hasičské jednotky ze stanice HZS MSK v Bílovci a obcí Studénka a Bílovec se následně ještě zapojili do očisty některých úseků komunikace I/57, po které poškozená cisterna projížděla před zjištěním úniku."
Kyselina chlorovodíková je těkavá bezbarvá kapalina. Patří mezi velmi silné žíraviny. Její výpary také způsobují velmi rychlou korozi kovových předmětů v okolí. Plynný chlorovodík je bezbarvý, silně dráždivý plyn, leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Zasaženého je nutné umístit na čerstvý vzduch a přivolat lékařskou pomoc. Poleptání kyselinou se v celém svém rozsahu může projevit až po několika dnech a proto nesmí být nikdy podceňováno. Průmyslově nejčastěji používaná kyselina chlorovodíková je 31% vodný roztok chlorovodíku. Méně obvyklá je 38% kyselina, v této koncentraci má největší kyselost, je tedy nejúčinnější (a nejnebezpečnější. Kyselina chlorovodíková je po kyselině sírové nejpoužívanější kyselou látkou v průmyslu. V přírodě se vyskytuje v sopečných plynech a jako vázaná složka některých nerostů. Je vylučována v trávicím traktu všech savců, kromě mravenečníků, často se vyskytuje i u jiných tvorů. Funguje jako aktivátor žaludečního enzymu pepsinu, denaturuje zkonzumované bílkoviny a zabíjí bakterie v potravě.
zdroj: Wikipedia
Nahlásit chybu


K tématu

Ve Frýdlantu nad Ostravicí havarovalo malé letadlo

30. června 2023 23:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dvě hasičské jednotky zasahovaly v pátek u nehody malého letounu Cessna 172 ve Frýdlantu nad Ostravicí. Událost se naštěstí obešla bez zranění.

U Mošnova se čelně srazila dvě osobní auta, nehoda uzavřela hlavní silnici

17. července 2023 15:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi vážná dopravní nehoda zaměstnala v pondělí odpoledne složky záchranného systému mezi Mošnovem a Skotnicí na Novojičínsku. Čelně se tam srazila dvě osobní auta. Událost vzápětí obousměrně uzavřela v místě nehody hlavní tah I/58. Dva lidé se těžce zranili. Záchranáři spěchali i k nárazu auta do stromu na Bruntálsku.

Řidič v Opavě nedal přednost a ohrozil řidičku, která havarovala. Vzápětí ujel

16. června 2023 15:21 | Opava | Jiří Cileček

Policie hledá řidiče, který při výjezdu z čerpací stanice ve čtvrtek odpoledne v Opavě-Jaktaři nedal přednost. Ohrozil tím jinou řidičku, která strhla řízení a skončila v příkopě. 59letá žena i její 71letý spolujezdec pak skončili s lehčím zraněním v nemocnici. Pomoci by mohli také svědci.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Nechtějí být jen seniorkami, založily v Novém Jičíně aktivní spolek

Skupina novojičínských žen, které, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo.

Trofej vítěze AHL skončila v rukou domácího týmu

15. dubna 2024 17:42 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zimní sezonu na ledové ploše ve Studénce uzavřelo finále amatérské hokejové ligy. Rozhodující zápas se odehrál poslední březnovou sobotu. Těsným rozdílem jediného gólu jej vyhrál tým domácích.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

Únik kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny, hasiči museli evakuovat 50 obyvatel novojičínských Bludovic
Vydáno 4. října 2021 22:58, Nový Jičín, Lukáš Zavadil
Celkem padesát osob bylo evakuováno kvůli úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozené cisterny v místní části Nového Jičína - Bludovicích. Veškerá opatření, včetně uzavření silnice I/57 v obou směrech, způsobila závada na cisterně kamionu, který chemikálii převážel. Podle mluvčího hasičů MSK Jakuba Kozáka město zřídilo evakuační středisko. Následky úniku jsou již zlikvidovány, silnice je plně průjezdná.

foto: HZS MSK

Pavla Jiroušková, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Na silnici I/57 v okrese Nový Jičín v obci Bludovice došlo dnes v odpoledních hodinách k úniku kyseliny chlorovodíkové z poškozeného kamionu. Policisté ve spolupráci s hasiči evakuovali obyvatele domů v okruhu 100 metrů. Opatření na místě události bude probíhat zhruba do půlnoci." 

Podle policejní mluvčí byla silnice uzavřená v obou směrech. Policisté dopravu odkláněli po objízdných trasách. Podle vyjádření starosty Nového Jičína Stanislava Kopeckého (ANO) pro ČT se město snažilo zajistit jídlo a pití pro hasiče i evakuované obyvatele domů v perimetru, který byl vytyčen, tedy 100 metrů. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Událost byla na tísňovou linku ohlášena patnáct minut po šestnácté hodině odpoledne, k zásahu byla v první fázi vyslána jednotka ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně, dále operační středisko vyhlásilo poplach hasičům ze stanic HZS MSK Kopřivnice, Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Přívoz, chemické laboratoře ve Frenštátu pod Radhoštěm a dobrovolným hasičům obcí Frenštát pod Radhoštěm, Fulnek, Kopřivnice, Sedlnice, Slatina, Starý Jičín, Studénka a Štramberk. Nasazeny byly jednotky se speciální předurčeností pro zásah s únikem chemických látek, s velkoobjemovými cisternami kvůli potřebě uniklou kyselinu ředit a jednotky určené pro obsluhu mobilních sirén pro varování obyvatelstva. V poškozené cisterně bylo dle průzkumu více než 20 tun kyseliny. Prasklinu zasahující hasiči v protichemických oděvech utěsnili a pravidelně prováděli kontrolu těsnosti popřípadě uchycení ucpávky upravili. Část kyseliny unikla do přilehlého toku Zrzávka, pracovníci Povodí Odry na místě neustále monitorovali pH vody a hasiči dle potřeby neutralizovali kyselinu uhličitanem sodným, který sypali do vody z připravených nádob. V perimetru o okruhu přibližně 100 metrů od cisterny byla ve spolupráci s policisty provedena evakuace - jednalo se o více než tři desítky osob, většina z nich našla útočiště u příbuzných či známých. Město Nový Jičín pro jistotu aktivovalo evakuační středisko v jedné z městských škol. Hasiči spolu se zdravotníky pomohli s bezpečným opuštěním domova rovněž jedné imobilní obyvatelce. Varování obyvatelstva prováděli jak hasiči mobilní sirénou, tak místní samospráva rozhlasem. Krátce po deváté hodině dorazila na místo události náhradní cisterna pro přečerpání kyseliny z poškozeného návěsu. Po přistavení se o samotné čerpání postarali vlastním vybavením hasiči v protichemických oděvech, hotovo měli po půlnoci. Hasičské jednotky ze stanice HZS MSK v Bílovci a obcí Studénka a Bílovec se následně ještě zapojili do očisty některých úseků komunikace I/57, po které poškozená cisterna projížděla před zjištěním úniku."
Kyselina chlorovodíková je těkavá bezbarvá kapalina. Patří mezi velmi silné žíraviny. Její výpary také způsobují velmi rychlou korozi kovových předmětů v okolí. Plynný chlorovodík je bezbarvý, silně dráždivý plyn, leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Zasaženého je nutné umístit na čerstvý vzduch a přivolat lékařskou pomoc. Poleptání kyselinou se v celém svém rozsahu může projevit až po několika dnech a proto nesmí být nikdy podceňováno. Průmyslově nejčastěji používaná kyselina chlorovodíková je 31% vodný roztok chlorovodíku. Méně obvyklá je 38% kyselina, v této koncentraci má největší kyselost, je tedy nejúčinnější (a nejnebezpečnější. Kyselina chlorovodíková je po kyselině sírové nejpoužívanější kyselou látkou v průmyslu. V přírodě se vyskytuje v sopečných plynech a jako vázaná složka některých nerostů. Je vylučována v trávicím traktu všech savců, kromě mravenečníků, často se vyskytuje i u jiných tvorů. Funguje jako aktivátor žaludečního enzymu pepsinu, denaturuje zkonzumované bílkoviny a zabíjí bakterie v potravě.
zdroj: Wikipedia
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000027800/unik-kyseliny-chlorovodikove-z-poskozene-cisterny-hasici-museli-evakuovat-50-obyvatel-novojicinskych-bludovic