Zbytky od oběda, ovoce nebo i sedliny kávy a další gastroodpad mohou občané od 1. března v Novém Jičíně také separovat. Na území města přibylo 40 hnědý popelnic, které jsou na tento druh odpadu speciálně určeny.
Ondřej Syrovátka (Zelení), 2. místostarosta Nového Jičína: “Ta myšlenka už je stará rok a půl, kdy jsme dělali fyzickou analýzu odpadu, kdy vyšlo, že zhruba 18 procent ve směsném komunálním odpadu je původu kuchyňského a řešili jsme, jak ho z toho směsného odpadu vydělit. Kontaktovali jsme se na bioplynovou stanici v Rapotíně, se kterou jsme se dohodli na spolupráci.”
Markéta Servátková, odbor životního prostředí, MěÚ Nový Jičín: “Gastroodpad je biologický odpad, který produkuje jakákoliv domácnost. Bylo by ideální, kdyby neprodukovala, ale jak víme, všichni máme zbytky z kuchyně.”
Zbytky jídel mají lidé doma vložit do igelitových sáčků a pevně zavázat, aby zbytečně nepotřísnily popelnici. Bioplynová stanice pak umí při zpracování tyto plasty vyseparovat.
Vladislav Drotár, projektový manažer, bioplynová stanice Rapotín: “Tento odpad my převážíme k nám do naší bioplynové stanice, kde z tohoto odpadu vzniká elektrická energie, teplo a biometan.”
Kromě ekologického efektu očekává město od sběru gastroodpadu také ekonomickou odezvu, protože poplatky za skládkování se neustále zvyšují.