Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

Návrh na prodej bývalé požární zbrojnice v novojičínské části Kojetíně zazněl poprvé před čtyřmi lety. Tehdy zastupitelé hlasy Kojetínských vyslyšeli s tím, aby pro budovu našli využití v rámci spolkového života. Letos v červnu se záměr prodeje objevil na jednání zastupitelů znovu.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Zastupitelstvo města schválilo prodej objektu bývalé požární zbrojnice v místní části Kojetín, na základě nabídkového řízení, které bylo vyhlášeno v minulých měsících. Přihlásil se pouze jeden zájemce, který splnil všechny podmínky, takže byl schválen prodej tomuto žadateli. Ten prodej, respektive zbytnost tohoto objektu, vychází z auditu, který město nechalo zpracovat když v roce 2019. Vzhledem k tomu, že objekt není využívaný, v jakém je technickém stavu, tak byl doporučen k prodeji. Tento záměr už byl jednou projednáván na zastupitelstvu města v roce 2019, nicméně nebyl tehdy schválen a v podstatě bylo dohodnuto, že bude monitorováno, jak je tento objekt využíván ze strany, ať už osadního výboru nebo Sportovního klubu Kojetín, který má tento objekt ve výpůjčce. Když pomineme dva roky covidu a omezení činnosti, tak během těch dalších dvou let se v podstatě v tomto objektu nic nedělo a sami místní už dnes deklarují, že tento objekt mají pouze k využití jako sklad věcí.”

Objekt tedy město prodá za 884 000 korun společnosti UAX s.r.o., záměrem využití má být prezentační showroom firmy.

Hlasování zastupitelů o prodeji bylo těsné, záměr byl schválen 15 hlasy, proti byli 3, 5 se zdrželo.

Jaroslav DvořáK (SOCDEM), zastupitel Nového Jičína: “Samozřejmě, rozumíme tomu, že ta budova není v dobrém stavu, že by byla potřeba do ní investovat. Vnímáme i to, že v minulosti byly nějaké dohody mezi vedením města a osadním výborem, potažmo občany Kojetína, že bude ten objekt využíván. Na druhou stranu, v Kojetíně není moc objektů města. A ty osadní výbory, to jsou zástupci té místní části, a mělo by se na jejich názor dát. Od toho byli zvoleni, od toho je ten orgán, osadní výbor, a ten se jednoznačně postavil proti prodeji.”

Nesouhlas s prodejem přišli členové osadního výboru a občané Kojetína deklarovat i do auly radnice.

Lubomír Zrník, předseda osadního výboru v Kojetíně: “Nesouhlasíme s tím, stejně tak, jako před třemi lety. Dali jste nám tenkrát tři roky na to, ať to nějakým způsobem využijeme nebo ať založíme nějaký hasičský sbor a podobně, ale myslím si, že tři roky je v současné době krátká doba na to, aby se tyto spolky zakládaly, když víme, že se spíše některé ruší. Takže za osadní výbor tady říkám veřejně, že osadní výbor byl proti tomu prodeji.”

Nicméně zástupci radnice, kteří pro prodej hlasovali, argumentovali i tím, že osadní výbor má v Kojetíně k dispozici něco jako spolkový dům, a to objekt číslo popisné 7, tedy bývalou prodejnu potravin a hospodu, který je postupně rekonstruován. 

   Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město do něj vkládá každoročně mezi 400 až 700 tisíc korunami, a tento objekt představuje důstojný stánek a důstojné zázemí pro aktivity obyvatel v této místní části. Stejně tak je v Kojetíně venkovní areál, kde je nezbytné zázemí pro venkovní aktivity.”
Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín převezme od tělovýchovné jednoty tribunu, aby ji mohl zbourat

Město Nový Jičín převezme do vlastnictví od tělovýchovné jednoty tribunu fotbalového stadionu. Následně ji nechá zbourat a na jejím místě postaví multifunkční sportovní halu. Její součástí bude nová tribuna.

Nový Jičín ví, jak by měla nová sportovní hala vypadat, cenu odhaduje na 270 milionů

7. července 2023 8:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město zveřejnilo vítěznou podobu budoucí víceúčelové sportovní haly. Ta vzešla z architektonické soutěže. Návrh zaujal nejen vnějším provedením, ale i ekonomičností provozu.

Do parkování letos Nový Jičín investuje více než 5 milionů

20. července 2023 10:52 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letní stavební ruch v Novém Jičíně se týká i parkování. Nová parkovací místa vznikají například ve Smetanových sadech. Jinde vedou stavební práce k úpravám ploch tak, aby na nich mohla auta stát legálně.


Bouřky opět zaměstnávají hasiče, vyjeli k desítkám událostí, výstraha meteorologů platí do jedné ráno

Dnes 23:01, vydáno dnes 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Na auto v Jeseníkách spadl silný strom, tři zranění, jednoho člověka resuscitovali

Dnes 18:36 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Péči poskytuje už 70 let

Včera 23:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Část ulice K Celnici v Opavě-Vávrovicích má název na Oreo. První ulice s tímto názvem je v New Yorku

Včera 23:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na světě teď existují dvě ulice Oreo. První je mezi 9. a 10. třídou v New York City, kde se s pečením stejnojmenných sušenek začalo v době, kdy podnik Fiedorů z Opavy nejvíce rozkvétal. Druhá je nově právě v Opavě.

Motorka na závodech v Těrlicku srazila a vážně zranila diváka

Včera 19:59 | Těrlicko | Lukáš Zavadil

U vážně zraněného muže na motocyklových závodech zasahovali zdravotníci v sobotu odpoledne v Těrlicku. Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla byl na místě sražen divák, kterého zasáhl závodní motocykl.

Zařízení školního stravování Opava oslavilo 20 let. Nabídlo ochutnávky a Den otevřených dveří

Včera 22:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zařízení školního stravování uspořádalo Den otevřených dveří ve svých sedmi opavských školních jídelnách. Oslavilo tak 20 let od svého vzniku.

Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

V Karviné se poprvé konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Do školy už nemohli, o rozloučení s ní ale nepřišli

V tuto chvíli už mají vysvědčení všechny děti a užívají si prázdniny. Nicméně vrátíme se ještě na konec června, kdy s předstihem museli ukončit své působení na základní škole deváťáci z Butovické. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

BEZ KOMENTÁŘE: Kácení májky je stále v duchu tradice a příležitost k posezení

Včera 6:57 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

Charita Studénka připravila pro své obyvatele tradiční kácení májky. Přítomni muži se ujali tradice. K posezení a dobré zábavě zahrál i harmonikář.

Studénka po pěti letech vyhlásila svou osobnost a úspěšné občany

28. června 2024 16:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Součástí oslav vzniku města Studénka bývá v pětiletých intervalech také vyhlašování úspěšných občanů a výjimečné osobnosti. Také letos, v roce 65. výročí, byli oceněni lidé, kteří vytváří pozitivní obraz města ve sportu, kultuře a v oblasti veřejného života.

Díky modernizaci zařízení ve Studénce vytéká zpět do přírody daleko kvalitnější voda

28. června 2024 9:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Ve Studénce byla uvedena do provozu zrekonstruovaná čistírna odpadních vod. Díky ní se výrazně zlepšila kvalita vody vypouštěné zpět do přírody. Vsetínská společnost do modernizace zařízení vložila 150 milionů korun.

Hejtman navštívil Nový Jičín, na radnici debatoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Město bude mít dvě nové ulice, už mají i svá jména

28. června 2024 7:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

V Novém Jičíně vznikají dvě nové ulice, a to v lokalitě Pod Skalkou, kde začne výstavba rodinných domů. Zastupitelé teď schválili jejich názvy. Místní adresy teda budou znít Pivovarská a Na Bochetě.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí
Vydáno 28. června 2024 14:37, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

Návrh na prodej bývalé požární zbrojnice v novojičínské části Kojetíně zazněl poprvé před čtyřmi lety. Tehdy zastupitelé hlasy Kojetínských vyslyšeli s tím, aby pro budovu našli využití v rámci spolkového života. Letos v červnu se záměr prodeje objevil na jednání zastupitelů znovu.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Zastupitelstvo města schválilo prodej objektu bývalé požární zbrojnice v místní části Kojetín, na základě nabídkového řízení, které bylo vyhlášeno v minulých měsících. Přihlásil se pouze jeden zájemce, který splnil všechny podmínky, takže byl schválen prodej tomuto žadateli. Ten prodej, respektive zbytnost tohoto objektu, vychází z auditu, který město nechalo zpracovat když v roce 2019. Vzhledem k tomu, že objekt není využívaný, v jakém je technickém stavu, tak byl doporučen k prodeji. Tento záměr už byl jednou projednáván na zastupitelstvu města v roce 2019, nicméně nebyl tehdy schválen a v podstatě bylo dohodnuto, že bude monitorováno, jak je tento objekt využíván ze strany, ať už osadního výboru nebo Sportovního klubu Kojetín, který má tento objekt ve výpůjčce. Když pomineme dva roky covidu a omezení činnosti, tak během těch dalších dvou let se v podstatě v tomto objektu nic nedělo a sami místní už dnes deklarují, že tento objekt mají pouze k využití jako sklad věcí.”

Objekt tedy město prodá za 884 000 korun společnosti UAX s.r.o., záměrem využití má být prezentační showroom firmy.

Hlasování zastupitelů o prodeji bylo těsné, záměr byl schválen 15 hlasy, proti byli 3, 5 se zdrželo.

Jaroslav DvořáK (SOCDEM), zastupitel Nového Jičína: “Samozřejmě, rozumíme tomu, že ta budova není v dobrém stavu, že by byla potřeba do ní investovat. Vnímáme i to, že v minulosti byly nějaké dohody mezi vedením města a osadním výborem, potažmo občany Kojetína, že bude ten objekt využíván. Na druhou stranu, v Kojetíně není moc objektů města. A ty osadní výbory, to jsou zástupci té místní části, a mělo by se na jejich názor dát. Od toho byli zvoleni, od toho je ten orgán, osadní výbor, a ten se jednoznačně postavil proti prodeji.”

Nesouhlas s prodejem přišli členové osadního výboru a občané Kojetína deklarovat i do auly radnice.

Lubomír Zrník, předseda osadního výboru v Kojetíně: “Nesouhlasíme s tím, stejně tak, jako před třemi lety. Dali jste nám tenkrát tři roky na to, ať to nějakým způsobem využijeme nebo ať založíme nějaký hasičský sbor a podobně, ale myslím si, že tři roky je v současné době krátká doba na to, aby se tyto spolky zakládaly, když víme, že se spíše některé ruší. Takže za osadní výbor tady říkám veřejně, že osadní výbor byl proti tomu prodeji.”

Nicméně zástupci radnice, kteří pro prodej hlasovali, argumentovali i tím, že osadní výbor má v Kojetíně k dispozici něco jako spolkový dům, a to objekt číslo popisné 7, tedy bývalou prodejnu potravin a hospodu, který je postupně rekonstruován. 

   Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město do něj vkládá každoročně mezi 400 až 700 tisíc korunami, a tento objekt představuje důstojný stánek a důstojné zázemí pro aktivity obyvatel v této místní části. Stejně tak je v Kojetíně venkovní areál, kde je nezbytné zázemí pro venkovní aktivity.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043798/mesto-prodava-byvalou-hasicarnu-v-kojetine-mistni-nesouhlasi