Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hudební pokoj zámku ve Studénce prozradil své další tajemství

Studénka |  | Expres Studénky

Pokračující renovace jedné z místností v barokním zámku ve Studénce přinesla nové překvapení. Restaurátoři tu objevili čtyři tajné schránky. Zajímavé je to, že jsou ve stropních trámech.

V zámku ve Studénce se do původní podoby z doby šlechtických majitelů Blücherů vrací takzvaný hudební pokoj, ve kterém byla loni otevřena expozice připomínající, že tu bývala i legionářská škola. Zdi už jsou téměř hotové, Blanka Valchářová, které se specializuje na restaurování stropů, tak začala odstraňovat tapety, které tu byly na strop přidány v době, kdy se zde dělala elektroinstalace.

Blanka Valchářová, akademická malířka a restaurátorka: “A při odstranění těch tapet se narazilo na takovou skříňku a to tak, že když se ty tapety sundávaly, tak se to nějak pohlo, a já jsem si myslela, že je to obložení toho stropu, ale ono se to jen odklopilo, zjistila jsem, že jsou tam panty a že je tam vlastně skříňka. Ještě jsem se s tím nesetkala, takže mě to opravdu překvapilo. Už jsem pár těch stropů udělala a a nikdy jsem na žádnou stránku nenarazila.”

Následně byly na stropě objeveny další tři stejné tajné schránky, po dvou tedy v šestém a osmém trám.

Blanka Valchářová, akademická malířka a restaurátorka: “Bohužel ani v jedné té schránce se nic nenašlo. Jen na jednom víku té schránky jsou nápisy, které zachycují řemeslníky, kteří tady pracovali.”
Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Ony ty nápisy materiálně neznamenají mnoho, ale pro nás jsou důležité z hlediska určení sledu těch prací, které tu probíhaly. První nápis je z roku 1943, tady jsme už rozluštili, že tu byl Sečaný, podle všeho byl ze Studénky a jeho potomci možná ještě žijí, takže se snad časem podaří někoho oslovit, kdo by si v rodině pamatoval, že dědeček nebo tatínek vzpomínali a tak dále.”

Druhý nápis uvádí rok 1957 a je u něj poznámka “atomové napětí”.

Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Což je zdánlivě nelogické, ale když jsme dohledali na internetu, tak v roce 1957 byla jaderná havárie elektrárny ve Velké Británii, takže možná chtěl někdo poukázat na určité problémy s atomovým věkem, ale to už jsou takové spekulace.”

Podle všeho je pravděpodobné, že schránky vznikly v době přestavby zámku v letech 1860 až 1863. Je také zřejmé, že už v roce 1943 ve schránkách nic nebylo. Blücherové zámek v roce 1936 prodali. Tento šlechtický rod vlastnil také zámek Raduň na Opavsku, odtud získal Bronislav Novosad informaci, že Blücherové sice měli před první světovou válkou schovat cennosti v této místnosti, ale údajně za obložky pod okny. Ty byly po druhé světové válce vyzděny. Jak tedy správce objektu poznamenal, i když se v pokoji nic nenašlo, neznamená to zklamání.

Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “To nic pro nás znamená obrovské plus do budoucna, protože pořád víme, že nás může cokoliv překvapovat. A je to jedině dobře, že tím zdánlivě obyčejným nápisem Nazdar bylo všechno odstartováno.”

Probíhající restaurátorské práce financuje město Studénka, uvolnilo na ně zhruba 900 tisíc korun.

Radmila Nováková, vedoucí odboru stavebního řádu: “My jsme se snažili, tak jako v předchozích letech, získat dotaci na financování těchto prací a oslovili jsme Ministerstvo kultury. Bohužel přišla nám informace o tom, že Ministerstvo kultury žádný dotační titul vypisovat v letošním roce nebude, to znamená že veškeré náklady nese město Studénka z vlastních zdrojů. Do rozpočtu příštího roku naplánujeme nějakou další ucelenou logickou část. Vždycky se to provádí tak, že se provede dohoda s památkáři, načíslí se finanční částka, kterou nás bude restaurování stát, a projedná se v rámci rozpočtu.”

Diskutuje se o tom, že další částí, která by se mohla vrátit do své původní krásy, by mohla být vstupní hala.

Nahlásit chybu


K tématu

Další tajemství studéneckého zámku ukrývaly stropní trámy

6. února 2024 8:06 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Pokračující renovace jedné z místností v barokním zámku ve Studénce přinesla nové překvapení. Restaurátoři tu objevili čtyři tajné schránky. Zajímavé je to, že jsou ve stropních trámech.

Zámek Nová Horka ve Studénce bude mít parkoviště i návštěvnické centrum

16. června 2023 14:44 | Studénka | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj pokračuje v úpravách zámku Nová Horka. Začíná se pracovat na jeho blízkém okolí, kde pro výletníky vznikne nové parkoviště a návštěvnické centrum. Součástí projektu je také rekonstrukce památkově chráněné zámecké zdi. Kraj tak vrací krásu baroknímu zámku, který před lety sloužil jako sociální zařízení pro ženy s postižením. Teď je z něj lákadlo pro turisty a milovníky historie.

“Nazdar” připomíná legionářskou školu na zámku ve Studénce

8. září 2023 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová

Zámek ve Studénce, ve kterém je Vagonářské muzeum, bude nově připomínat i svou minulost spojenou s legionáři. Odrazovým můstkem se stal objev nápisu během restaurátorského průzkumu.


Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Dnes 17:56, vydáno dnes 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla, které zastavilo před tahačem.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Dnes 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Dnes 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Výtvarná soutěž k 800 letům Opavy oslovila stovky lidí. Úroveň prací je velmi vysoká

Dnes 16:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Více než tisíc výtvarných a 3D děl došlo na Základní školu Šrámkova, která uspořádala výtvarnou soutěž pro k 800. výročí založení města. Zapojily se do ní nejen děti, ale také dospělí.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Do školky na Poštovní děti vyrazily v kostýmech a s košťaty

Dubnové čarodějnice jsou inspirací pro mnoho zábavných akcí a ve velkém si je užívají i děti. V mateřské škole na ulici Poštovní pro ně připravili Čarodějnou stezku. Většina účastníků dorazila v kostýmech.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Výjevy z planety W zahájily výstavní sezonu na Baště

2. května 2024 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Kamenná bašta, tedy sídlo klubu rodáků, zahájila novou výstavní sezonu. V té si klade za cíl představit veřejnosti také mladé začínající výtvarné umělce. Prvním z nich je Novojičíňák Václav Nezval.

Romové slavili svůj mezinárodní svátek v zahradě knihovny

2. května 2024 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

K oslavám Mezinárodního dne Romů se pravidelně připojují i ti Novojičínští. Letos uspořádali kulturně-společenské odpoledne v zahradě knihovny.

Hudební pokoj zámku ve Studénce prozradil své další tajemství
Vydáno 7. února 2024 14:40, Studénka, Petra Dorazilová
Pokračující renovace jedné z místností v barokním zámku ve Studénce přinesla nové překvapení. Restaurátoři tu objevili čtyři tajné schránky. Zajímavé je to, že jsou ve stropních trámech.

V zámku ve Studénce se do původní podoby z doby šlechtických majitelů Blücherů vrací takzvaný hudební pokoj, ve kterém byla loni otevřena expozice připomínající, že tu bývala i legionářská škola. Zdi už jsou téměř hotové, Blanka Valchářová, které se specializuje na restaurování stropů, tak začala odstraňovat tapety, které tu byly na strop přidány v době, kdy se zde dělala elektroinstalace.

Blanka Valchářová, akademická malířka a restaurátorka: “A při odstranění těch tapet se narazilo na takovou skříňku a to tak, že když se ty tapety sundávaly, tak se to nějak pohlo, a já jsem si myslela, že je to obložení toho stropu, ale ono se to jen odklopilo, zjistila jsem, že jsou tam panty a že je tam vlastně skříňka. Ještě jsem se s tím nesetkala, takže mě to opravdu překvapilo. Už jsem pár těch stropů udělala a a nikdy jsem na žádnou stránku nenarazila.”

Následně byly na stropě objeveny další tři stejné tajné schránky, po dvou tedy v šestém a osmém trám.

Blanka Valchářová, akademická malířka a restaurátorka: “Bohužel ani v jedné té schránce se nic nenašlo. Jen na jednom víku té schránky jsou nápisy, které zachycují řemeslníky, kteří tady pracovali.”
Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Ony ty nápisy materiálně neznamenají mnoho, ale pro nás jsou důležité z hlediska určení sledu těch prací, které tu probíhaly. První nápis je z roku 1943, tady jsme už rozluštili, že tu byl Sečaný, podle všeho byl ze Studénky a jeho potomci možná ještě žijí, takže se snad časem podaří někoho oslovit, kdo by si v rodině pamatoval, že dědeček nebo tatínek vzpomínali a tak dále.”

Druhý nápis uvádí rok 1957 a je u něj poznámka “atomové napětí”.

Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Což je zdánlivě nelogické, ale když jsme dohledali na internetu, tak v roce 1957 byla jaderná havárie elektrárny ve Velké Británii, takže možná chtěl někdo poukázat na určité problémy s atomovým věkem, ale to už jsou takové spekulace.”

Podle všeho je pravděpodobné, že schránky vznikly v době přestavby zámku v letech 1860 až 1863. Je také zřejmé, že už v roce 1943 ve schránkách nic nebylo. Blücherové zámek v roce 1936 prodali. Tento šlechtický rod vlastnil také zámek Raduň na Opavsku, odtud získal Bronislav Novosad informaci, že Blücherové sice měli před první světovou válkou schovat cennosti v této místnosti, ale údajně za obložky pod okny. Ty byly po druhé světové válce vyzděny. Jak tedy správce objektu poznamenal, i když se v pokoji nic nenašlo, neznamená to zklamání.

Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “To nic pro nás znamená obrovské plus do budoucna, protože pořád víme, že nás může cokoliv překvapovat. A je to jedině dobře, že tím zdánlivě obyčejným nápisem Nazdar bylo všechno odstartováno.”

Probíhající restaurátorské práce financuje město Studénka, uvolnilo na ně zhruba 900 tisíc korun.

Radmila Nováková, vedoucí odboru stavebního řádu: “My jsme se snažili, tak jako v předchozích letech, získat dotaci na financování těchto prací a oslovili jsme Ministerstvo kultury. Bohužel přišla nám informace o tom, že Ministerstvo kultury žádný dotační titul vypisovat v letošním roce nebude, to znamená že veškeré náklady nese město Studénka z vlastních zdrojů. Do rozpočtu příštího roku naplánujeme nějakou další ucelenou logickou část. Vždycky se to provádí tak, že se provede dohoda s památkáři, načíslí se finanční částka, kterou nás bude restaurování stát, a projedná se v rámci rozpočtu.”

Diskutuje se o tom, že další částí, která by se mohla vrátit do své původní krásy, by mohla být vstupní hala.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000041421/hudebni-pokoj-zamku-ve-studence-prozradil-sve-dalsi-tajemstvi