Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Větrná bouře smetla stromy napříč Studénkou, na náměstí, u zámku i mezi bytovými domy

Studénka |  | Expres Studénky

Ve Studénce likvidují škody po větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují jen za víkend čtyři desítky výjezdů.

Zkáza po větrné smršti je ve Studénce vidět napříč celým městem. Polámaných nebo vyvrácených stromů i s kořeny jsou desítky. Jsou mezi bytovými domy na ulici Budovatelská, na náměstí, u letního stadionu nebo třeba v zámeckém parku.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Nemáme potvrzeno, že by šlo vyloženě o tornádo, byla to super silná bouřka. Nicméně škody, zejména na stromech, jsou značné, naštěstí, co je podstatné, nikomu se nic nestalo zdravotně.”
obyvatelé Studénky: “Prostě hrůza, hrůza. Byly vichřice, ale vždycky stromy vydržely, tu a tam nějaký spadl, když byla podmočená půda.”

“Přišla jsem se tu podívat a bylo to hrozné.”

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Od té noci vyrazili hasiči do terénu a celou noc a celou sobotu odklízeli následky, které jsou. V sobotu se k nim přidala i pracovní skupina z pracovníků města, kteří začali také likvidovat ty nejproblematičtější stromy, s tím, že hasiči v tom pokračují i v dalších dnech.”
Tomáš Šnejdrla, velitel družstva jednotky SDH Studénka: “Naše jednotka zasahovala v noci z pátku na sobotu u více než dvaceti událostí, které byly spojené se vzniklou bouřkou, Zasahovalo 22 členů jednotky, neevidovali jsme žádné zranění. Likvidace následků bouřky trvala v sobotu po celý den, kdy poslední zásah proběhl po 21. hodině. Následně jsme zasahovali i v neděli a pondělí, většinou se jednalo o technické zásahy typu padlé stromy nebo poničené střechy domů. První hodinu jsme tady byli sami s hasičským záchranným sborem ze stanice Bílovec, následně zde byly přivolány jednotky z Fulneku a Sedlnic.”

Hned v pondělí ráno, po bouřkovém víkendu, svolal starosta krizový štáb.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Přijali jsme taková opatření, abychom zabezpečili nejen vlastní kapacity z řad pracovníků města a jednotky sboru dobrovolných hasičů, ale také externí subjekty, které nám mohou pomoci s odklizením následků této vichřice. Samozřejmě v určitých lokalitách budeme objednávat i dendrologický průzkum stromů, když nebudou v pořádku, tak je budeme řešit, budeme je kácet. A samozřejmě, až ta největší vlna opadne, tak budeme připravovat náhradní výsadbu.”
Tomáš Šnejdrla, velitel družstva jednotky SDH Studénka: “Nejvíce poničená část města, bych řekl, že byla ulice Budovatelská, následně Mírová a ta část města dál až směrem k Jistebníku.”

Městská policie situaci ve městě i v dalších dnech monitoruje, pořád mohou být v korunách stromů prasknuté větve, a než budou odstraněny, měli by být lidé obezřetní.

Nahlásit chybu


K tématu

Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

25. června 2024 12:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Základ života mají, teď deváťáci ze Sjednocení míří dál

4. července 2023 10:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Poslední vysvědčení na základní škole převzali deváťáci ze školy Sjednocení slavnostní formou i za přítomnosti rodičů. Hodně štěstí jim přišel popřát i starosta města.

Komplexní rekonstrukce Dělnického domu nezačne, důvody jsou ekonomické

4. července 2023 15:26 | Studénka | Petra Dorazilová

Studénka ustupuje od záměru rekonstrukce Dělnického domu v hodnotě zhruba 90 milionů korun. Rozhodli o tom zastupitelé na mimořádné schůzi. Důvody jsou zejména ekonomické.


Silný vítr opět zaměstnává hasiče, výstraha meteorologů kvůli bouřkám platí do jedné ráno

Dnes 19:21, vydáno dnes 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Na auto v Jeseníkách spadl silný strom, tři zranění, jednoho člověka resuscitovali

Dnes 18:36 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Péči poskytuje už 70 let

Včera 23:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Část ulice K Celnici v Opavě-Vávrovicích má název na Oreo. První ulice s tímto názvem je v New Yorku

Včera 23:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na světě teď existují dvě ulice Oreo. První je mezi 9. a 10. třídou v New York City, kde se s pečením stejnojmenných sušenek začalo v době, kdy podnik Fiedorů z Opavy nejvíce rozkvétal. Druhá je nově právě v Opavě.

Motorka na závodech v Těrlicku srazila a vážně zranila diváka

Včera 19:59 | Těrlicko | Lukáš Zavadil

U vážně zraněného muže na motocyklových závodech zasahovali zdravotníci v sobotu odpoledne v Těrlicku. Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla byl na místě sražen divák, kterého zasáhl závodní motocykl.

Zařízení školního stravování Opava oslavilo 20 let. Nabídlo ochutnávky a Den otevřených dveří

Včera 22:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zařízení školního stravování uspořádalo Den otevřených dveří ve svých sedmi opavských školních jídelnách. Oslavilo tak 20 let od svého vzniku.

Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

28. června 2024 14:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

V Karviné se poprvé konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Do školy už nemohli, o rozloučení s ní ale nepřišli

V tuto chvíli už mají vysvědčení všechny děti a užívají si prázdniny. Nicméně vrátíme se ještě na konec června, kdy s předstihem museli ukončit své působení na základní škole deváťáci z Butovické. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

BEZ KOMENTÁŘE: Kácení májky je stále v duchu tradice a příležitost k posezení

Včera 6:57 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

Charita Studénka připravila pro své obyvatele tradiční kácení májky. Přítomni muži se ujali tradice. K posezení a dobré zábavě zahrál i harmonikář.

Studénka po pěti letech vyhlásila svou osobnost a úspěšné občany

28. června 2024 16:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Součástí oslav vzniku města Studénka bývá v pětiletých intervalech také vyhlašování úspěšných občanů a výjimečné osobnosti. Také letos, v roce 65. výročí, byli oceněni lidé, kteří vytváří pozitivní obraz města ve sportu, kultuře a v oblasti veřejného života.

Díky modernizaci zařízení ve Studénce vytéká zpět do přírody daleko kvalitnější voda

28. června 2024 9:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Ve Studénce byla uvedena do provozu zrekonstruovaná čistírna odpadních vod. Díky ní se výrazně zlepšila kvalita vody vypouštěné zpět do přírody. Vsetínská společnost do modernizace zařízení vložila 150 milionů korun.

Hejtman navštívil Nový Jičín, na radnici debatoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Město bude mít dvě nové ulice, už mají i svá jména

28. června 2024 7:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

V Novém Jičíně vznikají dvě nové ulice, a to v lokalitě Pod Skalkou, kde začne výstavba rodinných domů. Zastupitelé teď schválili jejich názvy. Místní adresy teda budou znít Pivovarská a Na Bochetě.

Větrná bouře smetla stromy napříč Studénkou, na náměstí, u zámku i mezi bytovými domy
Vydáno 27. června 2024 8:08, Studénka, Petra Dorazilová
Ve Studénce likvidují škody po větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují jen za víkend čtyři desítky výjezdů.

Zkáza po větrné smršti je ve Studénce vidět napříč celým městem. Polámaných nebo vyvrácených stromů i s kořeny jsou desítky. Jsou mezi bytovými domy na ulici Budovatelská, na náměstí, u letního stadionu nebo třeba v zámeckém parku.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Nemáme potvrzeno, že by šlo vyloženě o tornádo, byla to super silná bouřka. Nicméně škody, zejména na stromech, jsou značné, naštěstí, co je podstatné, nikomu se nic nestalo zdravotně.”
obyvatelé Studénky: “Prostě hrůza, hrůza. Byly vichřice, ale vždycky stromy vydržely, tu a tam nějaký spadl, když byla podmočená půda.”

“Přišla jsem se tu podívat a bylo to hrozné.”

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Od té noci vyrazili hasiči do terénu a celou noc a celou sobotu odklízeli následky, které jsou. V sobotu se k nim přidala i pracovní skupina z pracovníků města, kteří začali také likvidovat ty nejproblematičtější stromy, s tím, že hasiči v tom pokračují i v dalších dnech.”
Tomáš Šnejdrla, velitel družstva jednotky SDH Studénka: “Naše jednotka zasahovala v noci z pátku na sobotu u více než dvaceti událostí, které byly spojené se vzniklou bouřkou, Zasahovalo 22 členů jednotky, neevidovali jsme žádné zranění. Likvidace následků bouřky trvala v sobotu po celý den, kdy poslední zásah proběhl po 21. hodině. Následně jsme zasahovali i v neděli a pondělí, většinou se jednalo o technické zásahy typu padlé stromy nebo poničené střechy domů. První hodinu jsme tady byli sami s hasičským záchranným sborem ze stanice Bílovec, následně zde byly přivolány jednotky z Fulneku a Sedlnic.”

Hned v pondělí ráno, po bouřkovém víkendu, svolal starosta krizový štáb.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Přijali jsme taková opatření, abychom zabezpečili nejen vlastní kapacity z řad pracovníků města a jednotky sboru dobrovolných hasičů, ale také externí subjekty, které nám mohou pomoci s odklizením následků této vichřice. Samozřejmě v určitých lokalitách budeme objednávat i dendrologický průzkum stromů, když nebudou v pořádku, tak je budeme řešit, budeme je kácet. A samozřejmě, až ta největší vlna opadne, tak budeme připravovat náhradní výsadbu.”
Tomáš Šnejdrla, velitel družstva jednotky SDH Studénka: “Nejvíce poničená část města, bych řekl, že byla ulice Budovatelská, následně Mírová a ta část města dál až směrem k Jistebníku.”

Městská policie situaci ve městě i v dalších dnech monitoruje, pořád mohou být v korunách stromů prasknuté větve, a než budou odstraněny, měli by být lidé obezřetní.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000043750/vetrna-boure-smetla-stromy-napric-mestem-na-namesti-u-zamku-i-mezi-bytovymi-domy