Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ZUŠ bojují s odlivem žáků, na uvolněná místa se mohou hlásit noví zájemci

Opava |

Základní umělecké školy přicházejí o žáky. Mnozí rodiče nechtějí, aby po povinné školní on – line výuce trávily děti ještě další čas u počítače. A tak se učitelé snaží učení na dálku co nejvíce zpestřit a žáky si udržet. Žáky, kteří se v během školního roku odhlásili, mohou průběžně nahrazovat další zájemci.

Nikol se chystá na hodinu tance. Od října se pravidelně 2x týdně v taneční sál proměňuje obývák v malém bytě.

Nikol Válková, žačka tanečnho oboru, ZUŠ v Opavě: „První si musíme si uklidit, abych měla prostor. Potom si připravím počítač a můžu cvičit.“
Lucia Bilíková, učitelka tanečního oboru, ZUŠ v Opavě: „Snažím se výuku přizpůsobit prostoru. Třeba u baletní průpravy používáme jako pomyslnou tyč židličku.“

Vyučovat na dálku především skupinové předměty, není vůbec jednoduché. Pedagogové se proto snaží děti zaujmout. Třeba učitelky výtvarného oboru natáčely pro žáky videa. V hodinách se pak snaží o co největší názornost. I když děti mnohdy ocení třeba jen to, že mohou společně strávit čas.

Anna Chevale, učitelka výtvarného oboru, ZUŠ v Opavě: „Chtějí prostě komunikovat, být s ostatními v kontaktu a společně chtějí tvořit.“

Výtvarný, taneční či dramatický obor zaznamenal největší odliv žáků. Opavská umělecká škola přišla o 5% z celkového počtu 1 600. Mnohé ale v zápětí nahradili další zájemci, kteří se hlásí především ke studiu hudebních oborů.

Lukáš Poledna, ředitel ZUŠ v Opavě: „Máme i čekatele z minulých let, které jsme nemohli dříve z kapacitních důvodů vzít, tak ty jsme nyní primárně vzali.“

Učitelce kytary Lence Lebedové přibyla nová žákyně před pár týdny. Přestože začínat hrát na hudební nástroj není ani v prezenční výuce jednoduché, zdá se, že i kontakt přes obrazovku počítače, může dát žákovi solidní základy hry.

Lenka Lebedová, učitelka hudebního oboru, ZUŠ v Opavě: „Mám teď jednu novou žačku. Všechno jí vysvětluju přes počítač. A zdá se, že to jde. Chápe to dobře.“

Výuka uměleckých oborů bez kontaktu učitelů s žáky není ideální, podle pedagogů jí ale nelze upřít jedno: žáci teď mají mnohem více času na cvičení. A mnohdy zvládnou větší kus práce, než by tomu bylo ve výuce prezenční. 

 

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti slezskoostravské ZUŠ předvedli na žákovském koncertě, co se naučili

Základní umělecká škola Edvarda Runda uspořádala ve svém sále malý žákovský koncert pro rodiče, příbuzné i přátele. Skladba koncertu byla různorodá od zpěvu až po hru na akordeon.

Na SOŠ F-M vyrábějí pokladničku pro vánoční sbírku. Podobu navrhla žákyně ZUŠ

30. října 2023 13:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Veřejná sbírka Vánoční strom ve Frýdku-Místku dostane novou bezpečnější pokladničku. Na jejím vzniku se podílejí žáci a studenti ve městě. Vítězný návrh podoby je od mladé dívky ze Základní umělecké školy a samotnou pokladničku už vyrábějí v dílnách Střední odborné školy Frýdek-Místek.

V Havířově se konalo krajské kolo ZUŠ v soutěži orchestrů

24. dubna 2024 13:10 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ ve Frýdku-Místku.


ANO získalo v Moravskoslezském kraji 133 584 hlasů, nejvíc v celém Česku

Včera 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hnutí ANO potvrdilo v Moravskoslezském kraji svou suverenitu. Od voličů získalo 133 584 platných hlasů a v zastupitelstvu bude mít 35 mandátů z 65. Vládnout tak může samostatně, ale dle slov lídra s současného hejtmana Josefa Bělici se nebrání jednání a vytvoření ještě větší koalice.

Úspěch Palkovic v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2024, obec získala druhé místo

Dnes 14:31 | Palkovice | Lukáš Zavadil

Obec Palkovice získala skvělé druhé místo v celostátním finále soutěže Vesnice roku 2024. Mezi třinácti finalisty z celé České republiky uspěla v konkurenci 196 obcí, které se letos do soutěže přihlásily. Slavnostní vyhlášení výsledků 28. ročníku proběhlo v sobotu 21. září 2024 v Uherském Hradišti.

Konflikt v Bohumíně: muži se pokusili vzít věci ze záplavami zasažených domů

Dnes 14:16 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Včera v podvečer došlo v Bohumíně k fyzickému konfliktu mezi místními obyvateli a dvěma muži, kteří se pokusili vybírat věci z domů zasažených záplavami v městské části Pudlov. Incident vyústil ve zranění jedné osoby a zásah policie.

Senátní volby v Moravskoslezském kraji: dva kandidáti mají senátorská křesla jistá, druhé kolo proběhne na Opavsku

Včera 19:45 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Spolu s krajskými volbami jsme sledovali také senátní, které proběhly ve třech obvodech. Dva kandidáti už v prvním kole získali jistotu senátorského křesla.

Řidič osobního vozu zemřel při čelní srážce s nákladním autem na Bruntálsku

Dnes 10:17 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli ráno se na silnici I/11 mezi Horním Benešovem a Malými Heralticemi stala tragická dopravní nehoda. Řidič osobního vozidla značky Ford přejel do protisměru, kde se střetl s tahačem s návěsem. Nehodu nepřežil.

Koalice Spolu MSK očekávala lepší výsledek. V zastupitelstvu bude mít 10 křesel

Koalice Spolu MSK očekávala, že v krajských volbách získá minimálně 15 křesel. Nakonec jich má 10 a tento výsledek rozhodně nepovažuje za úspěch.

Zklamaní lídři neúspěšných stran hodnotí volby

A teď si poslechněte hodnocení krajských voleb z úst lídrů, kteří nemohli být úplně spokojeni se svými výsledky. A začali analyzovat důvody, proč počet hlasů a mandátů nebyl podle jejich představ.

Ivo Vondrák chce přinést kraji své zkušenosti

Bývalý hejtman MS kraje Ivo Vondrák je lídrem koalice Starostové a Osobnosti pro kraj. Jeho zkušenosti z krajského úřadu plus zaměření na vzdělávání a transformaci kraje mohly voliče oslovit. Natáčeli jsme přímo ve volebním štábu.

ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Včera 19:24, vydáno 20. září 2024 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO se ziskem 47,22 % hlasů. Volební účast byla 29,97 %. Celý průběh voleb sledovala TV Polar v této online reportáži a také v živém televizním vysílání.

Na Pinduli zemřel 36letý motorkář, řidič v osobním autě mu zřejmě nedal přednost, policie hledá svědky

Včera 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V sobotu odpoledne se na silnici I/58 ve Frenštátu pod Radhoštěm stala tragická nehoda, při níž zemřel motocyklista. Řidič osobního vozidla při odbočování zřejmě nedal motorkáři přednost, což vedlo k fatálnímu střetu. Policie zahájila vyšetřování pro podezření z usmrcení z nedbalosti a žádá svědky o pomoc.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

20. září 2024 11:22 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Extrémní povodeň v Opavě poškodila mnohá sportoviště. Zcela zničila náhradní hokejovou halu

20. září 2024 10:44 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol, fotbalový stadion i basketbalovou halu.

Extrémní povodeň se nevyhla ani Malým Hošticím. Voda zaplavila přes 50 domů

19. září 2024 11:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do koryta už se vrátila i řeka Opava v Malých Hošticích. A také v této opavské městské části zanechala velkou spoušť. Lidem zatopila domy až do výšky dva metry.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili, co se dá

18. září 2024 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

18. září 2024 15:27 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

18. září 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

ZUŠ bojují s odlivem žáků, na uvolněná místa se mohou hlásit noví zájemci
Vydáno 10. března 2021 8:56, Opava, Katka Geryková
Základní umělecké školy přicházejí o žáky. Mnozí rodiče nechtějí, aby po povinné školní on – line výuce trávily děti ještě další čas u počítače. A tak se učitelé snaží učení na dálku co nejvíce zpestřit a žáky si udržet. Žáky, kteří se v během školního roku odhlásili, mohou průběžně nahrazovat další zájemci.

Nikol se chystá na hodinu tance. Od října se pravidelně 2x týdně v taneční sál proměňuje obývák v malém bytě.

Nikol Válková, žačka tanečnho oboru, ZUŠ v Opavě: „První si musíme si uklidit, abych měla prostor. Potom si připravím počítač a můžu cvičit.“
Lucia Bilíková, učitelka tanečního oboru, ZUŠ v Opavě: „Snažím se výuku přizpůsobit prostoru. Třeba u baletní průpravy používáme jako pomyslnou tyč židličku.“

Vyučovat na dálku především skupinové předměty, není vůbec jednoduché. Pedagogové se proto snaží děti zaujmout. Třeba učitelky výtvarného oboru natáčely pro žáky videa. V hodinách se pak snaží o co největší názornost. I když děti mnohdy ocení třeba jen to, že mohou společně strávit čas.

Anna Chevale, učitelka výtvarného oboru, ZUŠ v Opavě: „Chtějí prostě komunikovat, být s ostatními v kontaktu a společně chtějí tvořit.“

Výtvarný, taneční či dramatický obor zaznamenal největší odliv žáků. Opavská umělecká škola přišla o 5% z celkového počtu 1 600. Mnohé ale v zápětí nahradili další zájemci, kteří se hlásí především ke studiu hudebních oborů.

Lukáš Poledna, ředitel ZUŠ v Opavě: „Máme i čekatele z minulých let, které jsme nemohli dříve z kapacitních důvodů vzít, tak ty jsme nyní primárně vzali.“

Učitelce kytary Lence Lebedové přibyla nová žákyně před pár týdny. Přestože začínat hrát na hudební nástroj není ani v prezenční výuce jednoduché, zdá se, že i kontakt přes obrazovku počítače, může dát žákovi solidní základy hry.

Lenka Lebedová, učitelka hudebního oboru, ZUŠ v Opavě: „Mám teď jednu novou žačku. Všechno jí vysvětluju přes počítač. A zdá se, že to jde. Chápe to dobře.“

Výuka uměleckých oborů bez kontaktu učitelů s žáky není ideální, podle pedagogů jí ale nelze upřít jedno: žáci teď mají mnohem více času na cvičení. A mnohdy zvládnou větší kus práce, než by tomu bylo ve výuce prezenční. 

 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000024443/zus-bojuji-s-odlivem-zaku-na-uvolnena-mista-se-mohou-hlasit-novi-zajemci