Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Třídící patrola radí, co s odpadem

Opava |

Opavští školáci budou radit, jak správně třídit odpad. Třídící patrola vysvětlí, jak který druh odpadu vytřídit a také jak zbytečnému o odpadu předcházet. Lidé by si měli dávat pozor, co odhazují do popelnice. Novela Zákona o odpadech totiž výrazně navýšila cenu za jeho ukládání na skládkách.

Do projektu Třídící patrola se zapojily děti ze čtyř opavských škol. Pro žáky z vávrovické základní školy není téma třídění odpadu nic nového. Podrobně se mu věnují. Nejen ve vyučování, ale i ve volném čase. A je to vidět. Nádoby na třídění nechybí v žádné třídě ani na chodbách.

Jakub Ludvík, žák ZŠ Vávrovice: „My ve škole netřídíme jen papír, plasty a směsný odpad. Ale i bio odpad, baterie, hliník a pastelky.“

Teď mohou své zkušenosti předat každému, kdo má o ně zájem.

Pavel Gregor, ředitel ZŠ a MŠ Vávrovice: „My máme vlastní eko-hlídku, která se stará o odpady ve škole. A tito dva členové byli startovacím týmem.

Děti teď radí, jak naložit s odpadem, také ostatním. Zda domácnost třídí dobře, je zřejmé z nahlédnutí do popelnice.

Filip Grambál, žák ZŠ Vávrovice: „Myslím, že si lidé  někdy nejsou jistí, co kam dát.“

Viktorie Fedčuk, žákyně ZŠ Vávrovice: „Odpad je velký problém naší planety.“

Třídící patrola dochází za zájemci na vyžádání a v doprovodu úředníka z magistrátu, který může např. doplnit informace, které by děti nevěděly. Návštěvu je nutné objednat e-mailem (tridicipatrola@opava-city.cz) .

Katka Durčáková, koordinátorka projektu, Magistrát Opava: „Třídící patrola pak přijde přímo domů. A vysvětlí jim, jak by měli nejlépe třídit odpad. Kam konkrétně co odkládat. Mohou se zeptat i na nějaké záludnosti.“

Opavané na tom nejsou s tříděním plastu, papíru, skla, elektroodpadu, bioodpadu, oděvů či oleje vůbec špatně. Sděluje to průměrných 200 kilogramů vyvezeného komunálního odpadu, který se v přepočtu na jednoho obyvatele ukládá ročně na skládku. Ve srovnání s celorepublikovým průměrem je to méně než polovina.

Martin Škrabánek, odb. životního prostředí, Magistrát Opava: „Množství směsného odpadu je nutné snižovat, protože rok od roku poroste poplatek za uložení jedné tuny na skládku.“

Město Opava vytisklo na podporu této kampaně speciální letáky a finančně ji podporuje také Moravskoslezský kraj.


KONTAKT:          tridicipatrola@opava-city.cz

" data-image="y05rwyu58mj4">


Nahlásit chybu


K tématu

Popelářské vozy a technika se staly trhákem Dne Technických služeb v Havířově

30. května 2023 14:25 | Havířov | Bára Kelnerová

Pátý ročník Dne Technických služeb sklidil u veřejnosti opět velký úspěch. Do areálu u sportovní haly Slavie přišly stovky lidí. Největší zážitky si odnesly děti, kterým se líbila zejména technika, kterou technické služby používají.

V Karviné ocenili výherce školní soutěže ke třídění odpadů "Fantazii se meze nekladou"

16. května 2023 18:33 | Celý MS kraj | Monika Danková

Týmy ze čtyř karvinských základních škol si přišly pro finanční odměnu za své výrobky z recyklovatelných materiálů, které uspěly v očích veřejnosti na Dni země. Slavnostní vyhodnocení se konalo v literárním salonku regionální knihovny.

V Karviné vyhodnotili soutěž ke třídění odpadů "Fantazii se meze nekladou"

16. května 2023 17:33 | Karviná | Monika Danková

Týmy ze čtyř základních škol si přišly pro finanční odměnu za své výrobky z recyklovatelných materiálů, které uspěly v očích veřejnosti na Dni země. Slavnostní vyhodnocení se konalo v literárním salonku regionální knihovny, podívejte se na poslední reportáž.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Dnes 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.