Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Bezručova Opava pohostí návštěvníky kvalitní kulturou

Opava |

Měsíc září už po 65. patří multižánrovému festivalu Bezručova Opava. Milovníci kultury se mohou těšit na všechny její podoby: od výstav, koncertů, divadelních a filmových představení až třeba po přednášky. Na slavnostním zahájení převzal Cenu Petra Bezruče skladatel, klavírista a pedagog Petr Hanousek.

Festival babího léta, Bezručova Opava, letos vstoupil do svého 65. ročníku. Jeho kontinuitu nepřerušila ani pandemie koronaviru v minulých letech. Ta se naopak stala inspirací pro 53 pořadů, které během měsíce mohou lidé navštívit. Spojuje je téma Stěhování mezi světy.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: „Chceme právě na základě zkušenosti z covidové pandemie, kdy jsme se přestěhovali do počítačového, digitálního světa, tak budeme zvažovat výhody a nevýhody virtuálního a fyzického světa.

Téma je zpracováno ve výstavách, přednáškách, koncertech filmech či divadelních představeních. V některých pořadech bude využita také virtuální realita, kdy s pomocí virtuálních brýlí bude možné stát se např. přímo účastníkem divadelního představení. A nebo se ocitnout v kůži brouka, jak o tom píše Franz Kafka v povídce Proměna. Program se bude během září odehrávat na různých místech ve městě. Některé pořady jsou bez vstupného.

Během úvodního ceremoniálu předal primátor Opavy ocenění za celoživotní práci v oblasti kultury. Cenu Petra Bezruče převzal Petr Hanousek. Klavírista, skladatel, pedagog a publicista se pak přítomným představil v krátkém vystoupení se svým synem Janem.

Petr Hanousek, klavírista a skladatel, laureát Ceny P. Bezruče: „Já jsem muziku jako kluk dělat nechtěl. Ale pak se to tak seběhlo. A teď je to pro mne součást života.“

Zahájení festivalu Bezručova Opava bylo také příležitostí pro udělení Ceny města. Její první laureátkou se stala dlouholetá ředitelka Knihovny Petra Bezruče Zuzana Bornová. Ceremoniálu se ale nemohla ze zdravotních důvodů zúčastnit.

Zuzana Bornová, ředitelka, Knihovna P. Bezruče v Opavě: „Ocenění města mne potěšilo. Já jsem vlastně celý svůj /životní/ profesní život zasvětila službě městu.“

Druhou laureátkou byla výtvarnice a dříve také učitelka na základní umělecké škole Marcela Mrázková. Stále aktivně tvoří a své grafiky, malby a koláže prezentuje také na veřejnosti.

Marcela Mrázková, výtvarnice, členka výtvarné skupiny X: „Já také ráda cestuji. A tak si  po každém výletě si udělám výstavu svých 15 – 20 prací.“

Cena města Opavy je udělována každoročně osobnostem z nejrůznějších oblastí. Letos ji získaly dvě ženy shodně z oblasti kultury.

Jana Foltysová, kancelář primátora, Magistrát města Opavy: „Je to náhoda, ale nám se to velmi hodí. Když máme zahájení festivalu, tak je příjemné, že můžeme zrovna předávat Ceny města z oblasti kultury.“

V rámci festivalu Bezručova Opava je už nyní v Domě umění zpřístupněna výstava bezejmenných velkoformátových abstraktních olejových maleb Miloslava Mouchy. Tento výtvarník se po emigraci v roce 1968 do Francie výrazně prosadil v zahraničí.

Dagmar Hlubučková, kurátorka výstavy: „Jsem ráda, že tady opět po 30 letech můžeme vystavovat dílo Miloslava Mouchy. Jeho dílo je ojedinělé, unikátní.“

V prostorách kostela sv. Václava jsou umístěna díla studentů opavské základní umělecké školy. A to jednak jejich výtvarné práce a také intermediální projekt Proměny, který spojuje monumentální malbu s filmem.


Nahlásit chybu


K tématu

Letečtí modeláři mají ve Frýdku-Místku velkou výstavu modelů

27. dubna 2023 16:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobeskydský aviatický klub pořádá opět po mnoha letech ve Frýdku-Místku velkou výstavu modelů letadel. K vidění je více než stovka modelů všech velikostí i kategorií. Různé zajímavosti i kuriozity. Klubu se podařilo sesbírat kousky téměř z celého Moravskoslezského kraje.

Chovatelská přehlídka loveckých trofejí v Bruntále ukázala vývoj, stav i budoucnost myslivosti

25. dubna 2023 18:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále se konala chovatelská přehlídka loveckých trofejí, která hodnotila vývoj v oblasti chovu zvěře v loňském roce. Myslivecká i nemyslivecká veřejnost si na přehlídce mohla prohlédnout lovecké trofeje běžné i výjimečné. Výstava byla zajímavá také pro děti.

Fotografie zachycují současnou tvář Kravařska, vznikly na speciální panoramatický foťák

30. dubna 2023 8:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Žerotínském zámku je k vidění výstava obrazů regionálních malířů, kteří byli spjati s oblastí starého Kravařska. Součástí je i kolekce fotografií, které naopak přinášejí současný pohled na toto historické území.


V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

19. dubna 2024 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

18. dubna 2024 12:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

17. dubna 2024 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Festival Bezručova Opava pohostí návštěvníky kvalitní kulturou
Vydáno 7. září 2022 18:03, Opava, Katka Geryková
Měsíc září už po 65. patří multižánrovému festivalu Bezručova Opava. Milovníci kultury se mohou těšit na všechny její podoby: od výstav, koncertů, divadelních a filmových představení až třeba po přednášky. Na slavnostním zahájení převzal Cenu Petra Bezruče skladatel, klavírista a pedagog Petr Hanousek.

Festival babího léta, Bezručova Opava, letos vstoupil do svého 65. ročníku. Jeho kontinuitu nepřerušila ani pandemie koronaviru v minulých letech. Ta se naopak stala inspirací pro 53 pořadů, které během měsíce mohou lidé navštívit. Spojuje je téma Stěhování mezi světy.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu: „Chceme právě na základě zkušenosti z covidové pandemie, kdy jsme se přestěhovali do počítačového, digitálního světa, tak budeme zvažovat výhody a nevýhody virtuálního a fyzického světa.

Téma je zpracováno ve výstavách, přednáškách, koncertech filmech či divadelních představeních. V některých pořadech bude využita také virtuální realita, kdy s pomocí virtuálních brýlí bude možné stát se např. přímo účastníkem divadelního představení. A nebo se ocitnout v kůži brouka, jak o tom píše Franz Kafka v povídce Proměna. Program se bude během září odehrávat na různých místech ve městě. Některé pořady jsou bez vstupného.

Během úvodního ceremoniálu předal primátor Opavy ocenění za celoživotní práci v oblasti kultury. Cenu Petra Bezruče převzal Petr Hanousek. Klavírista, skladatel, pedagog a publicista se pak přítomným představil v krátkém vystoupení se svým synem Janem.

Petr Hanousek, klavírista a skladatel, laureát Ceny P. Bezruče: „Já jsem muziku jako kluk dělat nechtěl. Ale pak se to tak seběhlo. A teď je to pro mne součást života.“

Zahájení festivalu Bezručova Opava bylo také příležitostí pro udělení Ceny města. Její první laureátkou se stala dlouholetá ředitelka Knihovny Petra Bezruče Zuzana Bornová. Ceremoniálu se ale nemohla ze zdravotních důvodů zúčastnit.

Zuzana Bornová, ředitelka, Knihovna P. Bezruče v Opavě: „Ocenění města mne potěšilo. Já jsem vlastně celý svůj /životní/ profesní život zasvětila službě městu.“

Druhou laureátkou byla výtvarnice a dříve také učitelka na základní umělecké škole Marcela Mrázková. Stále aktivně tvoří a své grafiky, malby a koláže prezentuje také na veřejnosti.

Marcela Mrázková, výtvarnice, členka výtvarné skupiny X: „Já také ráda cestuji. A tak si  po každém výletě si udělám výstavu svých 15 – 20 prací.“

Cena města Opavy je udělována každoročně osobnostem z nejrůznějších oblastí. Letos ji získaly dvě ženy shodně z oblasti kultury.

Jana Foltysová, kancelář primátora, Magistrát města Opavy: „Je to náhoda, ale nám se to velmi hodí. Když máme zahájení festivalu, tak je příjemné, že můžeme zrovna předávat Ceny města z oblasti kultury.“

V rámci festivalu Bezručova Opava je už nyní v Domě umění zpřístupněna výstava bezejmenných velkoformátových abstraktních olejových maleb Miloslava Mouchy. Tento výtvarník se po emigraci v roce 1968 do Francie výrazně prosadil v zahraničí.

Dagmar Hlubučková, kurátorka výstavy: „Jsem ráda, že tady opět po 30 letech můžeme vystavovat dílo Miloslava Mouchy. Jeho dílo je ojedinělé, unikátní.“

V prostorách kostela sv. Václava jsou umístěna díla studentů opavské základní umělecké školy. A to jednak jejich výtvarné práce a také intermediální projekt Proměny, který spojuje monumentální malbu s filmem.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000033189/festival-bezrucova-opava-pohosti-navstevniky-kvalitni-kulturou