Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let

Opava |

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
“Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

Nahlásit chybu


Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

Dnes 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

Dnes 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

Dnes 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.

Lidé bez domova usedli v Novém Jičíně k vánočnímu obědu

Dnes 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita uspořádala už v těchto dnech vánoční oběd pro lidi bez domova. Pro své klienty připravila štědrovečerní pokrm a drobné dárky.

Adra pořádá kroužky pro děti s autismem, Frýdek-Místek je podporuje

Včera 17:34 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek podporuje charitativní organizaci Adra už od roku 2020 a výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát dostaly potřebné vybavení kroužky pro děti s poruchou autistického spektra.


Chlapci z havířovského dětského domova si užili návštěvu profesionálních barberů

Dnes 10:44 | Havířov | Bára Kelnerová

Mladí hoši z havířovského dětského domova svěřili své vlasy profesionálním pánským kadeřníkům. Ti za nimi přijeli, aby jim udělali radost a dopřáli pocit, jaký běžně zažívají muži v jejich salonech.

Opava učí řidiče pracovat s novými parkovacími automaty a vyhnout se tak pokutám

20. prosince 2025 22:47 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě proběhl seminář o parkování ve městě. To se změnilo se zavedením modrých parkovacích zón a nových parkovacích automatů.

Žena, kterou srazilo auto v Ostravě na Mariánskohorské, zemřela

20. prosince 2025 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Šla v odstavném pruhu v protisměru a srazilo ji auto. Do nemocnice ji odvezli v kritickém stavu. Později ale přišla zpráva, že 61letá žena bohužel zemřela. Případ si převzali kriminalisté.

Ve Frýdku-Místku je vystaveno 350 betlémů z celého světa

20. prosince 2025 15:10 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Zhruba 350 betlémů z celého světa je vystaveno v Základní škole v ulici Československé armády ve Frýdku-Místku. Betlémy jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a některé jsou tak malé, že je k jejich prohlédnutí nutné použít lupu.

Opavská ZŠ Edvarda Beneše má po povodních nové moderní tělocvičny

20. prosince 2025 21:05 | Opava | Yvona Fajtová

Základní škola Edvarda Beneše se pyšní moderními tělocvičnami. Ty prošly rozsáhlou rekonstrukcí po loňských povodních.

Hosté ve studiu: Marek Fabian, primář, gyn.-porodnické odd. SNO

18. prosince 2025 16:41 | Opava | Jana Lipowská

Urogynekologie v SNO zkvalitňuje péči

Urogynekologické potíže žen mohou skončit operací

18. prosince 2025 15:33 | Opava | Yvona Fajtová

Urogynekologické potíže trápí tisíce žen, často ale zůstávají dlouho skryté. Pokud se neřeší včas, mohou vyústit až v nutnost operace. Lékaři opavské Slezské nemocnice proto apelují na prevenci a pravidelné gynekologické prohlídky.

Žáci uspořádali dobročinnou sbírku a výtěžek věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice

18. prosince 2025 12:09 | Opava | Anna Břenková

Žáci ZŠ Stěbořice ukázali, že mají srdce na pravém místě. Sami přišli s nápadem uspořádat dobročinnou sbírku. Vydělali peníze prodejem zachovalých knížek a vybranou částku ve výši 4 547 korun věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice.

Základní škola Šrámkova v Opavě uspořádala vánoční jarmark, který přilákal stovky návštěvníků

18. prosince 2025 0:41 | Opava | Yvona Fajtová

Areál základní školy Šrámkova v Opavě se proměnil ve vánoční jarmark plný světel, tradic a dětského smíchu. Škola zde uspořádala druhý ročník Vánočního šrámkohraní, který opět spojil žáky, rodiče, učitele i absolventy.

Večer v Obecním domě v Opavě patřil lidem, kteří pomáhají nezištně

17. prosince 2025 23:46 | Opava | Yvona Fajtová

Obecní dům v Opavě se stal dějištěm slavnostního večera, který patřil lidem s velkým srdcem. Český červený kříž zde ocenil bezpříspěvkové dárce krve, kteří svým rozhodnutím pomáhají zachraňovat lidské životy.

Opava bude v příštím roce hospodařit se schodkovým rozpočtem

17. prosince 2025 23:39 | Opava | Yvona Fajtová

Opava má schválený rozpočet na rok 2026. Přestože je schodkový, město plánuje rozsáhlé investice do bydlení, sportu, dopravy i veřejného prostoru. Rozhodli o tom opavští zastupitelé.

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let
Vydáno 4. října 2023 15:45, Opava, Yvona Fajtová
Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
“Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000039440/kysane-zeli-z-otic-se-pysni-titulem-zeli-roku-2023-se-stejnou-recepturou-se-vyrabi-uz-136-let