Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let

Opava |

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas -:-
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

      Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

      Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

      Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

      Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

      Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

      anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
      “Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

      V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

      Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

      Nahlásit chybu


      Ve Slavkově u Opavy shořela dvě auta pod přístřeškem, požár zasáhl i dům

      Dnes 12:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      Ve středu dopoledne spěchali hasiči do Slavkova u Opavy k požáru přístřešku, pod kterým shořela dvě zaparkovaná auta. Plameny zasáhly i část přilehlého domu. Hasičům se podařilo zabránit větším škodám, z nedaleké garáže vytáhli dvě nepoškozené motorky.

      Horská chata na Javorovém oslavila 130 let své existence

      Turisté, kteří vyrazí do Beskyd, se rádi zastavují v horských chatách. Mohou si tam odpočinout, občerstvit se, nebo i přenocovat. Mezi takové horské chaty patří i ta na Javorovém vrchu, která letos v květnu oslavila 130 let.

      Do Nové Horky se vrátili potomci stavitelů zámku, rod Vetterů z Lilie tu žil tři sta let

      Hlava aristokratického rodu, hrabě Karel Vetter z Lilie, navštívil zámek Nová Horka u Studénky, který jeho rodina vlastnila 300 let. Žil tu ještě jako sedmiletý chlapec. První vzpomínky se mu vybavily hned po vstupu do barokního sídla.

      Tučňáci uzavřeli Ledovou šipku finálovým kolem

      Prvním rokem funguje v Novém Jičíně šipkařský klub s názvem Tučňáci, který aktuálně účinkuje ve druhé lize Moravskoslezského kraje. Teď v květnu pořádal finálové kolo prvního ročníku turnajové série Ledová šipka.

      Fena uvízla v jezevčí noře, ven ji dostali až hasiči

      Dnes 9:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      Neobvyklý zásah mají za sebou hasiči z Rýmařova a Horního Města. V úterý večer zachraňovali fenu Bavorského barváře, která uvízla v jezevčí noře v obtížně přístupném terénu u Dobřečova. Díky jejich pečlivé a fyzicky náročné práci se zvíře dostalo zpět ke svým majitelům bez zranění.

      Marie Vávrová z Frýdlantu oslavila 100 let, za město jí gratulovala starostka

      Rodačka z Frýdlantu nad Ostravicí Marie Vávrová oslavila 100. narozeny. Na malou oslavu ji na radnici společně s dcerou a vnučkou pozvala starostka města Helena Pešatová.

      Divoká stonavská přestřelka: Domácí přetlačili Brušperk 5:2!

      Muži SK Stonava mají za sebou další vítězný zápas jarní sezóny. Na domácí půdě hostili Brušperk. Diváci si přišli na své. Během utkání padlo 7 gólů.

      Díky dotaci budou knihy ve Studénce v nových regálech

      Studénecká knihovna uspěla v žádosti o dotaci z projektu Místní akční skupiny Regionu Poodří. Za získané peníze může zvelebit své prostory. Investuje třeba do nových regálů, které obnovuje už několik let.

      46. ročník Běhu přátelství s mezinárodní účastí

      Ve Stonavě se bežel další ročník tradičního Běhu přátelství. Letošního ročníku se v hojném počtu zúčastnili i žáci z polských Marklowic. Závod je totiž součástí nového přeshraničního projektu mezi stonavskou a marklowickou školou.

      Lidé by měli zvážit očkování nejen proti klíšťatům, rady jim poskytnou v infekční ambulanci

      Aktivita klíšťat je na vrcholu a krajská hygienická stanice eviduje první případy onemocnění. Lékaři doporučují očkování proti klíšťové encefalitidě. Na vakcinaci by měli myslet i lidé před zahraniční dovolenou.

      Kofe-In, Vojtaano, family zóna, pivní speciály. Opavský majáles si užili dospělí i děti

      Městské sady v Opavě patřily už 29. ročníku opavského majálesu. A jako každý rok nabídl spoustu zábavy, hudby, edukačních her a dalších atrakcí. Novinkou byla diskuzní zóna.

      Národní památník II. světové války v Hrabyni si připomněl 80 let od ukončení II. světové války

      12. května 2025 8:20 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Národní památník II. světové války v Hrabyni si pietním aktem připomněl 80 let od ukončení II. světové války. Lidé si při této příležitosti mohli zdarma prohlédnout stálou expozici Těžká léta 1938-1945.

      Výstava v opavských Arkádách mapuje historii i současnost Červeného kříže

      10. května 2025 16:56 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Český červený kříž působí v českých zemích už téměř 160 let. Historii i současnost této organizace připomíná panelová výstava v Arkádách ve Dvořákových sadech.

      U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli 80 let od ukončení II. světové války

      10. května 2025 15:36 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si pietním aktem připomněli 80 let od ukončení II. světové války. Lidé si při této příležitosti mohli zdarma prohlédnout stálou expozici Těžká léta 1938-1945.

      Občané Služovic a Vrbky opět dovezli potraviny a hygienické potřeby chráněnému bydlení Deštník

      10. května 2025 14:46 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Už po čtrnácté zastavila před střediskem Charity Opava Deštník dodávka plná trvanlivých potravin a hygienických potřeb. Zboží pro klienty od roku 2012 každoročně během postu vybírají občané Služovic a místní části Vrbka.

      Městské koupaliště v Opavě prochází rekonstrukcí. Povodně poškodily přízemí památkově chráněné budovy

      7. května 2025 22:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Městské koupaliště v Opavě se připravuje na letní sezonu. Aktuálně prochází rekonstrukcí přízemí hlavní budovy, která je spolu s bazény vedena v seznamu kulturních památek a na které se podepsaly loňské zářijové povodně.

      Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let
      Vydáno 4. října 2023 15:45, Opava, Yvona Fajtová
      Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

      Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

      Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

      Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

      Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

      Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

      Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

      anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
      “Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

      V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

      Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

      Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000039440/kysane-zeli-z-otic-se-pysni-titulem-zeli-roku-2023-se-stejnou-recepturou-se-vyrabi-uz-136-let