Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let

Opava |

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
“Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

Nahlásit chybu


Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii v Opavě ukončil lampionový průvod s pohádkovými postavami

20. listopadu 2024 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Zapojilo se do nich jak vedení města, tak studenti Slezské univerzity a Slezského gymnázia a také herci Slezského divadla.

Slezská nemocnice slavnostně otevřela nové nadzemní koridory. Zvýšily komfort pacientům i zaměstnancům

20. listopadu 2024 9:52 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Se stejnou recepturou se vyrábí už 136 let
Vydáno 4. října 2023 15:45, Opava, Yvona Fajtová
Kysané zelí z Otic se pyšní titulem Zelí roku 2023. Jeho výtečnou chuť letos ocenili na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích, v rámci které každoročně probíhá soutěž o nejlepší kysané zelí.

Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a toto krásné ocenění je důkazem naší pracovitosti, píle a úsilí při výrobě otického kysaného zelí a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře. Tímto bych chtěl poděkovat celému kolektivu ZP Otice, hlavně pracovníkům na zelárně, že se jim podařilo toto ocenění letos získat.”

Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”

Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.

Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jednu káď plníme cirka jeden až dva dny podle obsazenosti linky krouhání nahoře, kterou jsme viděli. Takže jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky zase podle toho kolik je lidí na té lince. Dá se tam potom fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”

Sklizeň probíhá nepřetržitě zhruba od půlky srpna až do konce listopadu.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem, protože krouhání doma je namáhavá práce. Takže lidé si to raději nechají u nás nakrouhat a doma si to už potom sami sešlapou.”

Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.

anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád, jsme patrioti, jezdíme si do Otic pro zelí.”
“Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitamíny. Doplňujeme vitamíny a minerály.”

V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.

Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Neduhy jsou hlavně při sázení, kdy je potřeba, aby zelí vzešlo, potom můžou přijít nějaké lokální záplavy, které nám to poškodí, kroupy, no a to jak se stalo v roce 2015, 18 a 19, kdy nám to poškodilo ve velkém sucho. Pro větší stabilitu úrody jsme před dvěma lety zprovoznili závlahy v Malých Hošticích a musím říct, že to má pozitivní efekt nejenom pro nárůst zelí, ale i pro zadržování vody v krajině.”

Letos počasí vyšlo na jedničku, takže zelí bude dostatek.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000039440/kysane-zeli-z-otic-se-pysni-titulem-zeli-roku-2023-se-stejnou-recepturou-se-vyrabi-uz-136-let