Myšlenka pořádat Gulášfest vznikla v roce 2017. Od té doby se střídá s vinobraním, aby neztratil na atraktivitě. Součástí akce byly i atrakce pro děti jako skákací hrad a malování na obličej a nechyběla ani živá hudba.
Zdeněk Hoza (OMČO), starosta Opavy-Podvihova: “Akci organizujeme s tím, že děláme, aby jsme podpořili jako obec místní spolky. Proto jsou to včelaři, SDH, červený kříž, Hošťata, máme tady ještě junáka. Takže děláme ty akce ve spolupráci s místními spolky.”
Lukáš Krčmář, dobrovolný hasič, SDH Komárovské Chaloupky: “Máme tady 4. ročník Gulášfestu, přičemž poslední ročníky jsme byli třetí, druzí a první, takže zvyšujeme naši laťku. Vaříme ve 4 lidech, vaříme z hovězího masa, vaříme klasický guláš, to znamená, paprika, koření, voda, vývar, prostě tak jak to má být a snažíme se, aby všem chutná, Zatím se nám snad daří, takže doufám, že v tom budeme pokračovat.”
Marek Adamčík, myslivec, myslivecký spolek Hošťata: “My jsme tady myslivecký spolek Hošťata, dělali jsme guláš z divočáka, snažili jsme se podle největšího svědomí a vědomí ho udělat poctivě, já si myslím, že dopadl dobře, lidé ho chtějí, takže si myslím, že je všechno v pořádku. Vařili jsme 4 členi mysliveckého sdružení Hošťata. Jsme pokaždé, ale nejsme stejný tým, jsme různý tým.”
Ludmila Thona, spolek Čarodějnice: “Jsme ze spolku Čarodějnic a letos jsme udělali jiný guláš než ostatní, dělali jsme segedínský guláš z otického zelí, vůbec není zahuštěný moukou, takže je bezlepkový a k tomu máme výborný žitný fermentovaný chleba. Výborný, někteří přišli podruhé, potřetí si přidat a berou i velké porce, takže si myslím, že to bude mít úspěch. A doufám, že budeme na bedně.”
Miloš Pavelek, ČČK: “Vaříme ho počtvrté, dvakrát jsme to vyhráli, jednou jsme byli 3., vaříme hovězí guláš a snad bude chutnat všem.”
Zdeněk Hoza (OMČO), starosta Opavy-Podvihova: “V prvním roce jsme si řekli, že budeme hodnotit porotou a zároveň hlas lidu, takže lidé měli možnost volit vítěze guláše, pak jsme to srovnali a to rozhodlo, kdo bude vítězem.”
V posledních dvou ročnících o vítězi rozhodovala pouze veřejnost, letos naopak převzala úlohu hodnocení sedmičlenná odborná porota.
Zdeněk Hoza (OMČO), starosta Opavy-Podvihova: “Vždycky děláme tak, aby nás byl lichý počet a dneska můžu říct, že letošní rok byla taková shoda, že jsme nevěděli kdo bude první a kdo bude druhý, třetí a čtvrtý. Takže jsem musel porotu svolat znovu a hold jsme museli rozhodnout. Vyhrál prostě guláš, který byl nejlepší, který členům poroty chutnal nejvíc.”
Porota hodnotila nejen chuť, ale i barvu a hustotu gulášů. Z vítězství se nakonec radoval myslivecký spolek Hošťata.
Podvihovský Gulášfest se i tentokrát stal příjemným setkáním sousedů, pro které byli vítězi všichni kuchaři, kteří své guláše připravovali srdcem.