Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura

Ostrava-Jih |

Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Nahlásit chybu


Pomáhají bez nároku na odměnu. Ostrava ocenila 18 dobrovolníků roku 2025

Včera 13:54 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila lidi, kteří pomáhají druhým bez nároku na odměnu. Na Nové radnici převzali titul Dobrovolník roku zástupci organizací i neformální dobrovolníci, kteří se věnují rodinám, seniorům, dětem nebo pomoci v krizových situacích. Město letos ocenilo osmnáct dobrovolníků.

Nový Jičín vylepšil podporu zubařů a domácích čističek

Včera 8:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín rozdělí v příštím roce v programových dotacích více než 32 milionů korun. Novinkou je stipendium pro stomatology a navýšení peněz na domovní čističky odpadních vod.

Začaly platit změny v hromadné dopravě v Moravskoslezském kraji, dejte pozor na drobné úpravy v jízdních řádech

Včera 8:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Od neděle 14. prosince vstoupily v platnost změny jízdních řádů v integrovaném dopravním systému ODIS. Úpravy se týkají železniční i autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji a přinášejí nové spoje, lepší návaznosti i změny v odbavení cestujících.

Slezskoostravským školám začínají lyžařské výcviky, první už má za sebou Bohumínská

Slezskoostravským základním školám v prosinci začalo období lyžařských výcvikových kurzů. Žáci z Bohumínské vyrazili ještě před Vánoci do Beskyd a kurz už mají úspěšně za sebou. Základní škola Pěší vyveze žáky v březnu do Jeseníků.

Žáci uspořádali dobročinnou sbírku a výtěžek věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice

Včera 12:09 | Opava | Anna Břenková

Žáci ZŠ Stěbořice ukázali, že mají srdce na pravém místě. Sami přišli s nápadem uspořádat dobročinnou sbírku. Vydělali peníze prodejem zachovalých knížek a vybranou částku ve výši 4 547 korun věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice.

Únik na dani za šest milionů. Žena prodávala nekolkované cigarety ve své prodejně

Včera 10:03 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Jedna žena dovážela a druhá prodávala nekolkované tabákové výrobky. Starší je nabízela v obchodě v Bílovci. Mladší schovávala 1,3 milionů cigaret a 22 kilo tabáku ve své garáži. Celkem způsobily únik na dani v hodnotě šest milionů korun. Oběma hrozí několik let ve vězení.

Základní škola Šrámkova v Opavě uspořádala vánoční jarmark, který přilákal stovky návštěvníků

Včera 0:41 | Opava | Yvona Fajtová

Areál základní školy Šrámkova v Opavě se proměnil ve vánoční jarmark plný světel, tradic a dětského smíchu. Škola zde uspořádala druhý ročník Vánočního šrámkohraní, který opět spojil žáky, rodiče, učitele i absolventy.

Ostrava dokončuje náročnou rekonstrukci ulice Přemyslovců

17. prosince 2025 17:17 | Ostrava-Mariánské hory | Jiří Cileček

Práce na ulici Přemyslovců v Mariánských Horách míří do finále. Od 17. prosince tudy opět jezdí městská hromadná doprava. Běžní řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Rozsáhlá rekonstrukce a proměna celé ulice by měla být hotová do konce ledna.

Opava děkovala bezpříspěvkovým dárcům krve. Převzali si zlaté medaile doktora Jánského a zlaté kříže

17. prosince 2025 11:18 | Opava | Yvona Fajtová

Obecní dům v Opavě se stal dějištěm slavnostního večera, který patřil lidem s velkým srdcem. Český červený kříž zde ocenil bezpříspěvkové dárce krve, kteří svým rozhodnutím pomáhají zachraňovat lidské životy.

Sbírka Srdce pro Porubu pomohla Vojtovi. Nyní se vybírá na rehabilitace pro Karin

17. prosince 2025 15:20 | Ostrava-město | Jana Lipowská

Vánoce nejsou jen o výzdobě a dobrém jídle a pití, jsou především o solidaritě. Součástí vánočního jarmarku na Alšově náměstí v Ostravě-Porubě byla opět charitativní sbírka Srdce pro Porubu. Návštěvníci si vychutnali punč se starostkou, projížďky vláčkem i vystoupení.

Sbírka Srdce pro Porubu pomohla Vojtovi. Nyní se vybírá na rehabilitace pro Karin

Včera 17:54 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Vánoce nejsou pouze o výzdobě a dobrém jídle a pití, jsou především o solidaritě. Součástí vánočního jarmarku na Alšově náměstí byla opět charitativní sbírka Srdce pro Porubu. Návštěvníci si vychutnali punč se starostkou, projížďky vláčkem i vystoupení.

Ostrava-Poruba plánuje v r. 2026 proinvestovat 180 mil. Kč. Vrátí se také Corrency

Včera 17:44 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba v investicích nezpomalí ani příští rok. Městský obvod bude v roce 2026 hospodařit téměř s jednou miliardou korun a i přes rostoucí mandatorní výdaje chce pokračovat v rozsáhlých projektech.

Děti ve školkách v Porubě rozvíjí program Začít spolu. K dispozici mají centra aktivit

Včera 17:31 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba se v rámci vzdělávání zaměřuje na ucelené koncepty už od mateřských škol. Také díky příspěvku radnice se některé zapojily do mezinárodního programu Začít spolu.

Porubský ples v DK Poklad 13. 2. 2026

Včera 17:02 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Máme pro Vás pozvánku na oblíbený Porubský ples, který se uskuteční opět v Domě kultury Poklad - 13. února 2026.

Děti ve školkách v Porubě rozvíjí program Začít spolu. K dispozici mají centra aktivit

Včera 15:39 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Ostrava-Poruba se v rámci vzdělávání zaměřuje na ucelené koncepty už od mateřských škol. Také díky příspěvku radnice se některé zapojily do mezinárodního programu Začít spolu.

Vánoční stromy už svítí i ve Slezské Ostravě, doplnila je i nová výzdoba

Vánoční stromy už svítí i ve Slezské Ostravě. Obvod si jejich slavnostní rozsvícení nechal až na konec druhého prosincového týdne. Společně s programem Vánoc na Slezské si jej ale občané nenechali ujít a těšit se tentokrát mohli i z nové výzdoby.

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura
Vydáno 22. listopadu 2019 13:09, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000018324/kurz-spanelske-kuchyne-na-strednich-skolach-to-jsou-dobroty-i-kultura