Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura

Ostrava-Jih |

Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Nahlásit chybu


Auto v kolejišti zastavilo tramvaje. DPO zařídil náhradní dopravu

Dnes 19:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

V Ostravě skončilo další auto v kolejišti tramvají. Tentokrát u frekventované křižovatky ulic Martinovská a Opavská. Událost omezila provoz tramvají číslo 4. Dopravní podnik Ostrava zařídil náhradní dopravu.

Otužilci plavali na Žermanické přehradě Mikulášskou štafetu

Dnes 13:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na Žermanické přehradě se v sobotu 6. listopadu konala tradiční Mikulášská přeplavba. Otužilci z celého regionu se rozmístili podél obou břehů a plavali postupně různě dlouhé úseky, kdy si předávali bojku.

Havířov velkolepě oslavil 70 let od založení města

Dnes 10:20 | Havířov | Bára Kelnerová

Vladimír Hron, Big Band Felixe Slováčka, představení Kůň pátý element, kapela Mirai a nakonec ohňostroj. Tak takovou oslavu připravilo město k 70. výročí založení Havířova. Pozváni byli i všichni obyvatelé narození v roce 1955.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

Dnes 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Stavba vodovodu na ulici Na Stráni omezuje dopravu, potrvá do konce tohoto roku

Dnes 13:20 | Karviná | Gabriela Stašová

V karvinském Ráji momentálně probíhá výměna vodovodního řadu. O veškerých opravách byli obyvatelé včas informováni.

Čerpali podporu určenou pro ukrajinské uprchlíky. Cizinci podvodem získali 2,8 milionu korun

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Za dávky získali 2,8 milionu korun. Přitom na ně neměli nárok. Dva cizinci využili údaje několika ukrajinských žen a pobírali na ně příspěvek na bydlení. Společně se svými partnerkami peníze utráceli za dovolené a nákupy. Kriminalisté obvinili muže i jejich přítelkyně z trestného činu.

Modernizace střechy na zimním stadionu je dokončena

Včera 10:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaná víceúčelová hala v Havířově je opět v provozu. Město představilo novou střechu, vylepšenou akustiku, moderní vzduchotechniku i osvětlení a současně oznámilo, že po sezóně plánuje výměnu chladící desky.

Glow Up University Tour zavítalo poprvé i do Karviné, studentům ukázalo možnosti vysokých škol

Dnes 13:10 | Karviná | Gabriela Stašová

Veletrh vysokých škol v Moravskoslezském kraji, Glow Up University Tour, se zastavila i v Karviné, aby ukázala studentům, že jít na vysokou školu má smysl a že i oni mohou nalézt svůj vysněný obor v regionu.

Pracoval na střeše a spadl z výšky sedmi metrů. Muž krvácel z hlavy a vážně si poranil nohu

Včera 9:15 | Čeladná | Anna Břenková

Spadl z výšky okolo sedmi metrů při práci na střeše. Muž utrpěl krvácející zranění hlavy a vážně si zranil nohu. Byl letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

Vánoční kluziště v centru Ostravy opět těší bruslaře

Včera 14:18 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Rozsvícením stromu na Masarykově náměstí odstartovaly Ostravské Vánoce. Ty probíhají tradičně na čtyřech scénách, a jednou z neoblíbenějších je scéna vánočního kluziště.

Ostravský program Tvoříme prostor oživí Radvanice, Bartovice i Svinov

Dnes 18:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří další komunitní projekty, které rozvíjejí městské prostředí a posilují sousedské vztahy. V rámci programu Tvoříme prostor město rozdělí téměř milion korun. Nové nápady oživí veřejná místa v Radvanicích, Bartovicích a ve Svinově.

Dobrovolníci pořádají Vánoční sbírku pro děti z ostravských nemocnic

Dnes 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dlouhé dny v nemocnici jsou pro děti náročné, zvlášť v období Vánoc. Skupina dobrovolníků z Ostravska proto organizuje Vánoční sbírku pro děti v ostravských nemocnicích, která má dětem přinést více radosti, hry a pocit, že na ně někdo myslí. A to na základě konkrétních přání zdravotníků z jednotlivých oddělení.

Žáci ZŠ Ostravy-Jihu si vyzkoušeli, jak funguje samospráva obvodu

Včera 12:04 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Na radnici městského obvodu Ostrava-Jih opět proběhlo simulované zastupitelstvo, které žákům místních základních škol přiblížilo fungování samosprávy. Dvoudenního programu se zúčastnila téměř padesátka dětí, zástupci vedení radnice obvodu i ostravští radní.

V Ostravě-Mariánských Horách slavnostně rozsvítili vánoční strom v kostele Panny Marie Královny

4. prosince 2025 17:32 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

V kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách se slavnostně rozsvítil vánoční strom. Tradiční akce se už podruhé konala uvnitř chrámu, který dodává předvánočnímu setkání jedinečnou atmosféru. Program odstartoval koncert dětí z místních mateřských škol a školního sboru Základní školy generála Janka.

Vítězem Naší Poruby je Hravý odpočinek na osmáku. Autor může čerpat až 5 mil. Kč

4. prosince 2025 17:14 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Participativní rozpočet Naše Poruba zná vítěze. Veřejnost mohla vybírat ze tří finálových projektů. V hlasování, do kterého se zapojil rekordní počet lidí, nakonec uspěl návrh Hravý odpočinek na osmáku.

Strážníci se s BESIPEM zaměřili na bezpečnost chodců. Rozdávali také reflexní prvky

4. prosince 2025 17:08 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Městská policie Ostrava a BESIP vyrazili společně do ulic s preventivně informační akcí. S příchodem zimy a snížené viditelnosti se v Porubě zaměřili na osvětu chodců, kteří jsou nejzranitelnějšími účastníky provozu.

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura
Vydáno 22. listopadu 2019 13:09, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000018324/kurz-spanelske-kuchyne-na-strednich-skolach-to-jsou-dobroty-i-kultura