Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

3,5 tisíce žáků ZŠ si zasportovalo na akci School games v Ostravě-Jihu

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

Sedm tisíc dětí, tři a půl tisíce sportovců, šestnáct zapojených základních škol, osm disciplín, tři kvalifikační dny a jedno velké finále. To jsou School games, unikátní projekt, který má za cíl zapojit co nejvíce dětí z Jihu do pohybových aktivit. Školáci mají za sebou kvalifikační kola a mohou se připravovat na červnové vyvrcholení.

Atletika, přehazovaná, in-line, biatlon, streetball, fotbal, vybíjená a formule. Osm disciplín, do kterých se může zapojit až 220 dětí z každé školy Ostravy-Jihu. Během tří kvalifikačních dnů se jich na sportovním areále Svazácká sešlo přes 3,5 tisíce.

anketa, soutěžící, ZŠ Hrabová: „Tak my jsme dneska soutěžili v atletice. Měli jsme dohromady tři soutěžní disciplíny – skok do dálky, sprint a hod medicinbalem a zatím nám to jde skvěle.“ – „Nejlépe mi šel slalom.“ – „A jak dlouho jste se připravovali?“ – „Já jsem se připravoval tři týdny na tohle.“
anketa, soutěžící, ZŠ Šeříková: „Ve vybíjené.“ – „A vyhrály jste?“ – „Jo jednou a budeme hrát ještě jeden zápas.“ – „Ve škole jsme se připravovaly docela dlouho.“
anketa, soutěžící, ZŠ Chrujkinova: „Teď poběžím 600 metrů tady kolem toho a snad se mi to povede.“

Cílem projektu School games je zapojit školáky od 7 do 15 cti let do nejrůznějších sportovních aktivit a probudit v nich lásku k pohybu.

Radim Ivan (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Je to unikátní projekt. Zapojujeme množství žáků a dětí z našeho obvodu. Vlastně všech těch kol a potom dohromady i toho finále by se měli zúčastnit všichni žáci. Někteří jako sportovci, někteří jako fanoušci. Sami se můžete podívat, že ty děcka to baví a o tom to je, abychom v nich probudili nadšení. Nejenom aby z nich byli nějací sportovci nebo mistři světa, ale aby je to bavilo prostě jako hobby.“
Tereza Petrová, pegagožka, ZŠ Košaře: „Připravovali jsme se průběžně v rámci tělesné výchovy. Teďka poslední dobou i venku, ať si děcka přece jen vyzkouší i specifické podmínky – slunce, vítr a někdy možná může přijít i déšť.“ – „A kolik dětí tady máte?“ – „Za první stupeň 37 a druhý stupeň skoro 80, takže 120 dětí z naší školy.“

Část programu se odehrává také na parkovišti před sportovním areálem. Konkrétně jde o disciplínu Racing formula.

Michal Putyka, organizátor disciplíny: „Tahle ta disciplína simuluje v podstatě Formuli 1. To znamená návštěva boxu, výměna paliva, výměna pneumatik a podobně. Běhají 45 minut nebo jezdí a udělají přibližně 70-80 kol.“

Přimět děti zábavnou formou ke sportu však není jediným cílem akce. Jejím výstupem mají být i rozsáhlé studie ohledně školáků na Jihu.

Radim Ivan (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Během celého toho projektu vznikají i tři studie. To jsou ty stánky, které mají i měřící přístroje. To znamená my budeme přesně vědět, jak je na tom ta naše žákovská populace přesně s fyzickou zdatností, s nějakými sportovními návyky a ta třetí je taková studie k prevenci závislostí, jestli se mají ve škole na koho obrátit. Protože ten sport a ta prevence jsou spolu tak nějak propojené. My jsme to tímto projektem jako první v republice spojili.“

Pro městský obvod Ostrava-Jih projekt připravuje společnost Rainbow Run, pořadatel populárního duhového festivalu.

Roman Fučík, pořadatel School games: „Z kvalifikačních dnů nám vždycky postupují dva do finále. Máme to rozdělené ještě do věkových kategorií, osmičky a devítky, šestky a sedmičky. A vždycky z té dané kategorie postupují dva, čili dva z fotbalu, z vybíjené a tak dále a tak dále z té třídy.“

Do finále tak postoupí až devět stovek dětí. Jedná se o jednu z největších plánovaných akcí tohoto léta na Jihu.

Roman Fučík, pořadatel School games: „To vlastně přijdou všechny školy fandit, takže tady bude nějakých 7 tisíc fanoušků, tisíc sportovců, velká stage, plné tribuny a my vlastně tím chceme těm dětem dát ten pocit profesionálního sportovce. Na tom je to vlastně celé založené. Takže bude normálně olympijský průvod se svou školou, vlajkama, spolužáci je budou povzbuzovat, česká hymna a na závěr jim uděláme i velkou párty.“

Velké finále School games se uskuteční v pondělí 24. června.

Nahlásit chybu


K tématu

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

3. července 2024 18:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

8 stovek dětí sportovalo ve finále projektu School Games v Ostravě-Zábřehu

2. července 2024 10:58 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Děti ve Frýdku-Místku o prázdninách nezahálí, mohou si zkusit i lekce brazilského jiu-jitsu

13. července 2023 13:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prázdniny ve městě – vraťme dětem pohyb. To je název projektu, který připravil Frýdek-Místek ve spolupráci se Střediskem volného času Klíč. V průběhu letních prázdnin baví děti různými aktivitami. Jednou z nich byla například i lekce brazilského JIU-JITSU.


Autovraky mizí z ulic Frýdku-Místku. Město také lidem radí, jak se jich bezplatně zbavit

Frýdek-Místek postupně čistí ulice od autovraků. Jde ale o složitý administrativní proces, který se sebou nese i nemalé náklady. Proto město připomíná, že autovraky mohou nechat zlikvidovat i jejich majitelé. Pro ty to bude bezplatné. A ještě navíc dostanou od vrakoviště menší výkupní cenu.

Ostravská zoo musela dát utratit samici medvěda ušatého

Dnes 16:24 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Zoo Ostrava musela být ze zdravotních důvodů utracena stará medvědice. Narodila se 16. ledna 1989 v Zoo Gdaňsk. Do Ostravy byla převezena jako dvouletá. S pokročilým věkem se u ní začaly projevovat zdravotní problémy, především pohybového aparátu. V přírodě se tito medvědi dožívají sotva 20 let.

Mladý řidič Octavie přejel u Starého Jičína do protisměru a srazil se s domíchávačem

Dnes 14:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v pondělí dopoledne u vážné nehody ve Starém Jičíně. Domíchávač se tam srazil s osobním autem. Devatenáctiletého řidiče osobního auta museli vyprostit a v ohrožení života byl přepraven do nemocnice.

V ostravském městském útulku se konalo tradiční setkání majitelů se psy

Disciplíny, možnost prohlídky psů bez domova nebo soutěž kostýmů. To čekalo návštěvníky dne otevřených dveří v městském útulku Ostrava. Tradičně byla akce spojena i s hromadným setkáním majitelů již zachráněných psů.

Ve Frýdku-Místku hořel byt. Z domu evakuovali 11 lidí, jednu osobu hasiči zachránili

Pět jednotek hasičů zasahovalo v noci z neděle na pondělí u požáru ve druhém nadzemním podlaží bytového domu ve Frýdku-Místku. Z domu muselo být evakuováno 11 lidí. Jednu osobu hasiči zachránili pomocí vyváděcí masky.

Frýdek-Místek opravuje dům s byty pro seniory v Těšínské ulici

Frýdek-Místek neustále zlepšuje podmínky pro bydlení seniorů. Aktuálně prochází opravou dům s byty v Těšínské ulici. Jde o historickou budovu, která dostane novou fasádu. Část oken se renovuje a další se vymění. Práce vyjdou na zhruba 7 milionů korun.

Miss World Krystyna Pyszková opět zavítala za hendikepovanými klienty Santé

Miss World Krystyna Pyszková opět navštívila hendikepované klienty havířovské organizace Santé. Tentokrát jim darovala speciální tablet. Klienti si pro miss připravili divadelní představení.

Dům je sice prázdný, ale jeho upravené výlohy zlepšují vnímání veřejného prostoru

Nově naaranžované výlohy se obejvily v městském domě na ulicí 28. října, i když je tento dům několik let prázdný. K jejich úpravě došlo v rámci projektu „Atraktivní Nový Jičín”. Jeho cílem je zlepšit vnímání veřejného prostoru.

Červenec pozve na Festival pod Kaštany i na jeden odložený koncert

I letos se Novojičíňáci mohou těšit na sérii akcí, které budou doprovázet prázdninový čas. Kulturní program se bude odehrávat na náměstí, a také v zahradě Nového Slunce. Právě tam se bude v červenci konat Festival pod Kaštany.

Energetická chudoba v České republice se rozšiřuje

Problém s placením energií mělo loni v Česku asi 1,3 milionu lidí, což oproti období před zdražováním daným především válkou na Ukrajině znamenalo nárůst asi o 400.000. Takzvaná energetická chudoba se podle studie dlouhodobě týká zejména samoživitelek, nízkopříjmových rodin a osaměle žijících seniorek.

Ostravu znovu rozezněly Beats for Love, desátý ročník přinesl návštěvnický rekord

David Guetta, Eric Prydz, Boris Brejcha – to jsou jen tři jména z nabitého programu letošního ročníku Beats for Love, který po roce znovu rozezněl Ostravu. Festival nabídl více než 500 hudebních vystoupení na osmnácti scénách a návštěvnost byla enormní.

Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

5. července 2024 10:10 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček | Miniexpres centra Ostravy

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

ZŠ Dětská oslavila 65 let Zahradní slavností. Pozvala na ni i úspěšné absolventy

4. července 2024 16:30 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Základní škola Dětská uspořádala Zahradní slavnost, kterou oslavila 65 let od svého založení. Pozvala na ni nejen rodiče žáků, ale i úspěšné absolventy a bývalé zaměstnance.

Poruba uspořádala Sportovní hry seniorů. Nejlepší sportovci postupují na mezinárodní hry v Košicích

4. července 2024 16:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Také letos porubská radnice uspořádala Sportovní hry seniorů. Zapojilo se do nich více než 5 desítek sportovců, kteří se utkali v pěti disciplínách. Ti nejlepší postoupili na mezinárodní sportovní hry.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

3,5 tisíce žáků ZŠ si zasportovalo na akci School games v Ostravě-Jihu
Vydáno 21. května 2024 18:47, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
Sedm tisíc dětí, tři a půl tisíce sportovců, šestnáct zapojených základních škol, osm disciplín, tři kvalifikační dny a jedno velké finále. To jsou School games, unikátní projekt, který má za cíl zapojit co nejvíce dětí z Jihu do pohybových aktivit. Školáci mají za sebou kvalifikační kola a mohou se připravovat na červnové vyvrcholení.

Atletika, přehazovaná, in-line, biatlon, streetball, fotbal, vybíjená a formule. Osm disciplín, do kterých se může zapojit až 220 dětí z každé školy Ostravy-Jihu. Během tří kvalifikačních dnů se jich na sportovním areále Svazácká sešlo přes 3,5 tisíce.

anketa, soutěžící, ZŠ Hrabová: „Tak my jsme dneska soutěžili v atletice. Měli jsme dohromady tři soutěžní disciplíny – skok do dálky, sprint a hod medicinbalem a zatím nám to jde skvěle.“ – „Nejlépe mi šel slalom.“ – „A jak dlouho jste se připravovali?“ – „Já jsem se připravoval tři týdny na tohle.“
anketa, soutěžící, ZŠ Šeříková: „Ve vybíjené.“ – „A vyhrály jste?“ – „Jo jednou a budeme hrát ještě jeden zápas.“ – „Ve škole jsme se připravovaly docela dlouho.“
anketa, soutěžící, ZŠ Chrujkinova: „Teď poběžím 600 metrů tady kolem toho a snad se mi to povede.“

Cílem projektu School games je zapojit školáky od 7 do 15 cti let do nejrůznějších sportovních aktivit a probudit v nich lásku k pohybu.

Radim Ivan (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Je to unikátní projekt. Zapojujeme množství žáků a dětí z našeho obvodu. Vlastně všech těch kol a potom dohromady i toho finále by se měli zúčastnit všichni žáci. Někteří jako sportovci, někteří jako fanoušci. Sami se můžete podívat, že ty děcka to baví a o tom to je, abychom v nich probudili nadšení. Nejenom aby z nich byli nějací sportovci nebo mistři světa, ale aby je to bavilo prostě jako hobby.“
Tereza Petrová, pegagožka, ZŠ Košaře: „Připravovali jsme se průběžně v rámci tělesné výchovy. Teďka poslední dobou i venku, ať si děcka přece jen vyzkouší i specifické podmínky – slunce, vítr a někdy možná může přijít i déšť.“ – „A kolik dětí tady máte?“ – „Za první stupeň 37 a druhý stupeň skoro 80, takže 120 dětí z naší školy.“

Část programu se odehrává také na parkovišti před sportovním areálem. Konkrétně jde o disciplínu Racing formula.

Michal Putyka, organizátor disciplíny: „Tahle ta disciplína simuluje v podstatě Formuli 1. To znamená návštěva boxu, výměna paliva, výměna pneumatik a podobně. Běhají 45 minut nebo jezdí a udělají přibližně 70-80 kol.“

Přimět děti zábavnou formou ke sportu však není jediným cílem akce. Jejím výstupem mají být i rozsáhlé studie ohledně školáků na Jihu.

Radim Ivan (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: „Během celého toho projektu vznikají i tři studie. To jsou ty stánky, které mají i měřící přístroje. To znamená my budeme přesně vědět, jak je na tom ta naše žákovská populace přesně s fyzickou zdatností, s nějakými sportovními návyky a ta třetí je taková studie k prevenci závislostí, jestli se mají ve škole na koho obrátit. Protože ten sport a ta prevence jsou spolu tak nějak propojené. My jsme to tímto projektem jako první v republice spojili.“

Pro městský obvod Ostrava-Jih projekt připravuje společnost Rainbow Run, pořadatel populárního duhového festivalu.

Roman Fučík, pořadatel School games: „Z kvalifikačních dnů nám vždycky postupují dva do finále. Máme to rozdělené ještě do věkových kategorií, osmičky a devítky, šestky a sedmičky. A vždycky z té dané kategorie postupují dva, čili dva z fotbalu, z vybíjené a tak dále a tak dále z té třídy.“

Do finále tak postoupí až devět stovek dětí. Jedná se o jednu z největších plánovaných akcí tohoto léta na Jihu.

Roman Fučík, pořadatel School games: „To vlastně přijdou všechny školy fandit, takže tady bude nějakých 7 tisíc fanoušků, tisíc sportovců, velká stage, plné tribuny a my vlastně tím chceme těm dětem dát ten pocit profesionálního sportovce. Na tom je to vlastně celé založené. Takže bude normálně olympijský průvod se svou školou, vlajkama, spolužáci je budou povzbuzovat, česká hymna a na závěr jim uděláme i velkou párty.“

Velké finále School games se uskuteční v pondělí 24. června.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000043162/35-tisice-zaku-zs-si-zasportovalo-na-akci-school-games-v-ostravejihu