Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské zoo se zabydluje nový samec lva indického z Krakova

Ostrava-město |

Do ostravské zoologické zahrady dorazil nový samec lva indického. Zoo Ostrava totiž vyměnila svého samce se Zoo Krakov. Důvodem je pomoc odchovat mláďata v polské zoo, kde se to doposud nedařilo. Chovatelé doufají, že samec z Ostravy to změní a pomůže rozšířit tamní populaci této ohrožení majestátní kočkovité šelmy.

Výměna samců lvů indických mezi Krakovem a Ostravou už proběhla. Dnes před polednem dovezli chovatelé z Polska svého samce do ostravské zoo a zpátky do Krakova odvezli toho ostravského. Nakládání a vykládání obou lvů proběhlo bez komplikací.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu: "Aby si lev zvykl na nové prostředí, zůstane dočasně uzavřen Pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu. Veřejnost prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou."

Chov lva indického v zoologických zahradách není jednoduchý. V posledních letech se v rámci chovného programu rodilo jen málo mláďat, navíc jich řada nepřežila. Proto byla přijata opatření, aby se reprodukce zvýšila co nejvíce. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V přírodě se tato majestátní kočkovitá šelma vyskytuje pouze na jediné lokalitě v počtu okolo 670 jedinců, takže udržení životaschopné záložní populace v lidské péči je nadmíru důležité. To je i důvod výměny samců mezi Zoo Ostrava a Zoo Krakov, kde se odchovy mláďat také zatím nezdařily."

Lev indický v evropských zoologických zahradách

Lev indický (Panthera leo persica) je v Evropě chován v 38 institucích v počtu 116 jedinců. Chov takto ohroženého zvířete je koordinován na evropské úrovni pomocí chovného programu (EAZA ex situ Program, EEP).

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Koordinátorka, která vede program, vydává doporučení pro přesuny zvířat, spojování apod. Všechna rozhodnutí podléhají schválení komise pro daný druh. Všechna zvířata mají původ jen v několika zakladatelích, kteří do Evropy dorazili na přelomu 80. a 90. let minulého století."

V posledních letech čelí chovný program malé četnosti porodů a velké úmrtnosti mláďat. Populace indických lvů v zoologických zahradách rychle stárne a je třeba podniknout opatření, aby nedošlo k jejímu kolapsu.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto byl v nedávné době aktualizován tzv. Long term management plan (LTMP), který shrnuje cíle programu do dalších let. Jeho hlavním cílem je především navýšení reprodukce lvů na co největší možnou míru. Na základě toho pak proběhlo několik přesunů zvířat. Výsledky opatření již lze vidět, neboť za poslední rok se v Evropě narodilo 26(!) mláďat. Průměr v minulých letech byl 3–4."

Lev indický v Zoo Ostrava

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Proto koordinátorka EEP doporučila přesun našeho pětiletého lvího samce k sedmileté lvici do polského Krakova, aby dostal možnost předat své geny dále. Samec byl do Ostravy přivezen jako dvouletý v květnu 2021. Spojen měl být se starší, tehdy třináctiletou lvicí. Lvice však byla vůči mladému samci velmi dominantní, navíc nebylo pravděpodobné, zda by s ohledem na svůj věk ještě vůbec zabřezla. Jakékoliv spojení s mladým samcem je tedy prakticky nemožné."

Stará samice však nezůstane v Ostravě sama, z Krakova k ní přicestuje tamní jedenáctiletý samec. Ten by měl být dostatečně dominantní a zkušený.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Doufáme, že vyjde jeho spojení s naší samicí a stane se jí sociálním partnerem. Zároveň pomůžeme chovnému programu."

Transport lvů je plánován v průběhu února. Přesný termín ještě neznáme.

Lev indický v přírodě

Lev indický je ohroženým poddruhem lva a zároveň jediným, který se vyskytuje na asijském kontinentě. Na rozdíl od afrických lvů žijí indičtí lvi v odlišném sociálním uspořádání – samci jsou často samotáři nebo vytvářejí volná společenství se 2–3 samicemi, smečky tvoří lvice. Lví samci tak většinou i pravidelně loví.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto také v zoologických zahradách nejlépe fungují páry, a ne početnější skupiny, jako u jejich afrických příbuzných. Dříve zasahoval areál rozšíření lva indického až do jihovýchodní Evropy (Řecko). Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích v západoindickém státě Gudžarát. Ten je na „své“ lvy patřičně hrdý, jsou symbolem státu. Z toho důvodu je problematické potenciální přemístění lvů na jiné lokality, což činí divokou populaci, která dnes čítá zhruba 670 jedinců, velmi zranitelnou (riziko požáru, epidemie ad.)."

Evropské zoologické zahrady včetně ostravské proto usilují prostřednictvím záchovného programu o jeho záchranu před úplným vymizením z planety.

Nahlásit chybu


K tématu

Lev indický z ostravské zoo má pomoci s chovem v Zoo Krakov

26. ledna 2024 16:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zoo Ostrava vymění samce lva indického se Zoo Krakov. Zoologické zahrady totiž pracují na tom, aby se chov těchto ohrožených druhů rozšířil. Krakovské zoo se ale odchov mláďat nedaří. Pomoci má právě samec z Ostravy.

Zoo Ostrava ukázala první fotky i video nedávno narozeného šimpanze

12. února 2024 19:51 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zoo Ostrava hlásí nový přírůstek v rodině kriticky ohrožených šimpanzů hornoguinejských. 6. února se tady narodilo v pořadí třetí mládě v zoologické zahradě.

Zoo Ostrava začala s chovem kriticky ohroženého lemura širokonosého

30. října 2023 18:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada začala chovat kriticky ohrožený druh lemura. Lemur širokonosý je vzácný ve své původní domovině Madagaskaru a jeho chov je ojedinělý i v lidské péči. Návštěvníci zoo ho zatím nemají možnost vidět, protože chová ve svém zázemí.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

V ostravské zoo se zabydluje nový samec lva indického z Krakova
Vydáno 20. února 2024 16:49, Ostrava-město, Jiří Cileček
Do ostravské zoologické zahrady dorazil nový samec lva indického. Zoo Ostrava totiž vyměnila svého samce se Zoo Krakov. Důvodem je pomoc odchovat mláďata v polské zoo, kde se to doposud nedařilo. Chovatelé doufají, že samec z Ostravy to změní a pomůže rozšířit tamní populaci této ohrožení majestátní kočkovité šelmy.

Nový samec lva indického; zdroj foto: Zoo Ostrava/Veronika Máchová

Výměna samců lvů indických mezi Krakovem a Ostravou už proběhla. Dnes před polednem dovezli chovatelé z Polska svého samce do ostravské zoo a zpátky do Krakova odvezli toho ostravského. Nakládání a vykládání obou lvů proběhlo bez komplikací.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu: "Aby si lev zvykl na nové prostředí, zůstane dočasně uzavřen Pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu. Veřejnost prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou."

Chov lva indického v zoologických zahradách není jednoduchý. V posledních letech se v rámci chovného programu rodilo jen málo mláďat, navíc jich řada nepřežila. Proto byla přijata opatření, aby se reprodukce zvýšila co nejvíce. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V přírodě se tato majestátní kočkovitá šelma vyskytuje pouze na jediné lokalitě v počtu okolo 670 jedinců, takže udržení životaschopné záložní populace v lidské péči je nadmíru důležité. To je i důvod výměny samců mezi Zoo Ostrava a Zoo Krakov, kde se odchovy mláďat také zatím nezdařily."

Lev indický v evropských zoologických zahradách

Lev indický (Panthera leo persica) je v Evropě chován v 38 institucích v počtu 116 jedinců. Chov takto ohroženého zvířete je koordinován na evropské úrovni pomocí chovného programu (EAZA ex situ Program, EEP).

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Koordinátorka, která vede program, vydává doporučení pro přesuny zvířat, spojování apod. Všechna rozhodnutí podléhají schválení komise pro daný druh. Všechna zvířata mají původ jen v několika zakladatelích, kteří do Evropy dorazili na přelomu 80. a 90. let minulého století."

V posledních letech čelí chovný program malé četnosti porodů a velké úmrtnosti mláďat. Populace indických lvů v zoologických zahradách rychle stárne a je třeba podniknout opatření, aby nedošlo k jejímu kolapsu.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto byl v nedávné době aktualizován tzv. Long term management plan (LTMP), který shrnuje cíle programu do dalších let. Jeho hlavním cílem je především navýšení reprodukce lvů na co největší možnou míru. Na základě toho pak proběhlo několik přesunů zvířat. Výsledky opatření již lze vidět, neboť za poslední rok se v Evropě narodilo 26(!) mláďat. Průměr v minulých letech byl 3–4."

Lev indický v Zoo Ostrava

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Proto koordinátorka EEP doporučila přesun našeho pětiletého lvího samce k sedmileté lvici do polského Krakova, aby dostal možnost předat své geny dále. Samec byl do Ostravy přivezen jako dvouletý v květnu 2021. Spojen měl být se starší, tehdy třináctiletou lvicí. Lvice však byla vůči mladému samci velmi dominantní, navíc nebylo pravděpodobné, zda by s ohledem na svůj věk ještě vůbec zabřezla. Jakékoliv spojení s mladým samcem je tedy prakticky nemožné."

Stará samice však nezůstane v Ostravě sama, z Krakova k ní přicestuje tamní jedenáctiletý samec. Ten by měl být dostatečně dominantní a zkušený.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Doufáme, že vyjde jeho spojení s naší samicí a stane se jí sociálním partnerem. Zároveň pomůžeme chovnému programu."

Transport lvů je plánován v průběhu února. Přesný termín ještě neznáme.

Lev indický v přírodě

Lev indický je ohroženým poddruhem lva a zároveň jediným, který se vyskytuje na asijském kontinentě. Na rozdíl od afrických lvů žijí indičtí lvi v odlišném sociálním uspořádání – samci jsou často samotáři nebo vytvářejí volná společenství se 2–3 samicemi, smečky tvoří lvice. Lví samci tak většinou i pravidelně loví.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto také v zoologických zahradách nejlépe fungují páry, a ne početnější skupiny, jako u jejich afrických příbuzných. Dříve zasahoval areál rozšíření lva indického až do jihovýchodní Evropy (Řecko). Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích v západoindickém státě Gudžarát. Ten je na „své“ lvy patřičně hrdý, jsou symbolem státu. Z toho důvodu je problematické potenciální přemístění lvů na jiné lokality, což činí divokou populaci, která dnes čítá zhruba 670 jedinců, velmi zranitelnou (riziko požáru, epidemie ad.)."

Evropské zoologické zahrady včetně ostravské proto usilují prostřednictvím záchovného programu o jeho záchranu před úplným vymizením z planety.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000041635/v-ostravske-zoo-se-zabydluje-novy-samec-lva-indickeho-z-krakova