Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Šest osobností získalo Cenu města Ostravy, in memoriam i herec Norbert Lichý

Ostrava-město |

Cenu města Ostravy a odměnu 150 tisíc korun dnes získalo šest osobností. Město letos ocenilo herečku Štěpánku Ranošovou, violoncellistu Jiřího Hanouska a mezinárodně uznávaného dokumentárního fotografa Viktora Koláře. In memoriam byli oceněni spisovatel Ota Filip, operní pěvkyně Patricia Burda Janečková a herec Norbert Lichý.

Na březnovém zasedání Zastupitelstva města Ostravy byly po schválení v plénu schůze uděleny Ceny města Ostravy. Město takto již tradičně oceňuje mimořádný přínos pro rozvoj Ostravy. Nominované osobnosti převzaly Ceny města z rukou primátora Jana Dohnala, oceněným přináleží plaketa a finanční dar.

Jan Dohnal (ODS/SPOLU), primátor Ostravy: "Těší mne, že jsem mohl ocenit a umožnit vstup do pomyslné síně slávy Ostravy těmto letošním nominantům, těm, co se mohli dostavit osobně, i těm, na které již můžeme pouze s úctou vzpomínat. Jejich různorodá životní činnost se vzájemně spojuje právě v jejich mimořádném přínosu pro naše město."

Výbor pro udělování čestného občanství a cen města doporučil udělení Ceny města Ostravy paní Štěpánce Ranošové, jako zvláštní projev uznání v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Výbor dále doporučil udělit cenu doc. MgA. Jiřímu Hanouskovi, jako zvláštní projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Dalším oceněným je pan Viktor Kolář, který cenu obdržel jako projev uznání za kulturní přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti umění a fotografie.

Další trojici osobností byla udělena Cena města Ostravy in memoriam.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Zastupitelstvo města Ostravy udělilo Cenu města Ostravy in memoriam paní Patricii Burda Janečkové jako projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Další Cena města Ostravy in memoriam náleží Otu Filipovi, jako projev uznání za kulturní přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti literární činnosti. A Cena města Ostravy in memoriam byla udělena panu Norbertu Lichému, jako projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města."

Ceny města jsou udělovány od roku 1996 významným osobnostem, jež se zásadním způsobem podílely v některé z oblastí života ve městě, společenském, kulturním, sportovním, vědeckém, uměleckém a dalších. 

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Mezi dříve oceněnými osobnostmi jsou například zpěvačka Věra Špinarová, ředitel Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava Petr Čolas, člen reprezentačního hokejového týmu České republiky na zimních olympijských hrách v Naganu František Černík i další. Od prvopočátku bylo uděleno do současnosti 34 Cen města (z toho třikrát byly oceněny kolektivy – Janáčkova filharmonie Ostrava, Kubínovo kvarteto a spoluautoři rozsáhlé publikace „Dějiny Ostravy.“)"

Kromě Cen města uděluje Zastupitelstvo města Ostravy jako nejvyšší formu ocenění Čestné občanství statutárního města Ostravy. Může být uděleno osobám, které se významnou měrou zasloužily zejména o rozvoj města, jeho vzhled a pozitivní prezentaci doma i v zahraničí a jako zvláštní projev úcty za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím, které znamenaly záchranu morálních, historických nebo kulturních hodnot. Čestné občanství města bylo poprvé uděleno v roce 1935 prezidentu T. G. Masarykovi.

Detailní informace k jednotlivých oceněním

Nahlásit chybu


K tématu

Významné osobnosti současnosti i minulosti získaly Cenu města Frýdek-Místek

1. června 2023 13:40 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarník, dlouholetý ředitel základní umělecké školy i zakladatel textilních továren ve městě. Tyto tři významné osobnosti obdržely Cenu města Frýdek-Místek za rok 2022. Dvě ocenění byly uděleny in memoriam.

Karviná ocenila na zámku Fryštát 22 osobností v kultuře

27. června 2023 16:14 | Karviná | Monika Danková

Na zámku Fryštát vedení karvinské radnice ocenilo osobnosti v kultuře.

Zastupitelstvo vyzamenalo čtyři osobnosti. Ceny města bývají udělovány za rozvoj Ostravy

18. října 2023 18:04 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Letos získaly Cenu města Ostravy čtyři osobnosti. Z rukou primátora Jana Dohnala si ji převzala někdejší ředitelka Divadla loutek Jarmila Hájková nebo také zakladatelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Šest osobností získalo Cenu města Ostravy, in memoriam i herec Norbert Lichý
Vydáno 27. března 2024 15:03, Ostrava-město, Jiří Cileček
Cenu města Ostravy a odměnu 150 tisíc korun dnes získalo šest osobností. Město letos ocenilo herečku Štěpánku Ranošovou, violoncellistu Jiřího Hanouska a mezinárodně uznávaného dokumentárního fotografa Viktora Koláře. In memoriam byli oceněni spisovatel Ota Filip, operní pěvkyně Patricia Burda Janečková a herec Norbert Lichý.

udílení Cen města Ostravy; zdroj foto: MMO/Adolf Horsinka

Na březnovém zasedání Zastupitelstva města Ostravy byly po schválení v plénu schůze uděleny Ceny města Ostravy. Město takto již tradičně oceňuje mimořádný přínos pro rozvoj Ostravy. Nominované osobnosti převzaly Ceny města z rukou primátora Jana Dohnala, oceněným přináleží plaketa a finanční dar.

Jan Dohnal (ODS/SPOLU), primátor Ostravy: "Těší mne, že jsem mohl ocenit a umožnit vstup do pomyslné síně slávy Ostravy těmto letošním nominantům, těm, co se mohli dostavit osobně, i těm, na které již můžeme pouze s úctou vzpomínat. Jejich různorodá životní činnost se vzájemně spojuje právě v jejich mimořádném přínosu pro naše město."

Výbor pro udělování čestného občanství a cen města doporučil udělení Ceny města Ostravy paní Štěpánce Ranošové, jako zvláštní projev uznání v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Výbor dále doporučil udělit cenu doc. MgA. Jiřímu Hanouskovi, jako zvláštní projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Dalším oceněným je pan Viktor Kolář, který cenu obdržel jako projev uznání za kulturní přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti umění a fotografie.

Další trojici osobností byla udělena Cena města Ostravy in memoriam.

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Zastupitelstvo města Ostravy udělilo Cenu města Ostravy in memoriam paní Patricii Burda Janečkové jako projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Další Cena města Ostravy in memoriam náleží Otu Filipovi, jako projev uznání za kulturní přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti literární činnosti. A Cena města Ostravy in memoriam byla udělena panu Norbertu Lichému, jako projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města."

Ceny města jsou udělovány od roku 1996 významným osobnostem, jež se zásadním způsobem podílely v některé z oblastí života ve městě, společenském, kulturním, sportovním, vědeckém, uměleckém a dalších. 

Petr Havránek, mluvčí Ostravy: "Mezi dříve oceněnými osobnostmi jsou například zpěvačka Věra Špinarová, ředitel Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava Petr Čolas, člen reprezentačního hokejového týmu České republiky na zimních olympijských hrách v Naganu František Černík i další. Od prvopočátku bylo uděleno do současnosti 34 Cen města (z toho třikrát byly oceněny kolektivy – Janáčkova filharmonie Ostrava, Kubínovo kvarteto a spoluautoři rozsáhlé publikace „Dějiny Ostravy.“)"

Kromě Cen města uděluje Zastupitelstvo města Ostravy jako nejvyšší formu ocenění Čestné občanství statutárního města Ostravy. Může být uděleno osobám, které se významnou měrou zasloužily zejména o rozvoj města, jeho vzhled a pozitivní prezentaci doma i v zahraničí a jako zvláštní projev úcty za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím, které znamenaly záchranu morálních, historických nebo kulturních hodnot. Čestné občanství města bylo poprvé uděleno v roce 1935 prezidentu T. G. Masarykovi.

Detailní informace k jednotlivých oceněním

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042277/sest-osobnosti-ziskalo-cenu-mesta-ostravy-in-memoriam-i-herec-norbert-lichy