Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

Ostrava-město |

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

V pomoci povodní stižených však Ostrava neustává, naopak ta pokračuje víceroliniově. Dnes 27. září například vyrazilo několik desítek zaměstnanců Magistrátu města Ostravy pomoci do jedné z povodní nejzasaženější části města, Ostravy-Nové Vsi, kde stále povodňová voda ještě je. V procesu příprav je také materiál k finanční pomoci města pro obyvatele zasažené povodní.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Byl rozšířen provoz odpadové společnosti OZO, včetně období státního svátku, v pracích směřujících k nápravě stavu dopravních cest ve městě pokračují Ostravské komunikace. Nicméně i celá řada dalších subjektů pracuje na krocích k návratu do původního stavu, před povodní. Například od pondělí 30. září 2024 pojedou všechny dříve omezené autobusové linky Dopravního podniku Ostrava dle standardního jízdního řádu."

Sběrné místo města Ostravy navštívilo za jeho existenci zhruba 750 dárců, kteří nejčastěji darovali ošacení, ale i věci k úklidu a další pomoc.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Mezi dary byla například pračka. Dárci byli jednotlivci, celé rodiny i zástupci různých firem. Pomyslnou potřebnou ruku nabídli i uprchlíci z Ukrajiny, když potřebné podpořili a také věnovali potřebné věci. Partnerská města Katovice a Drážďany do města doručila potřebné vysoušeče, Drážďany i dvě čerpadla. Další vysoušeče jsou na cestě do Ostravy z partnerských Košic. Všem dárcům náleží velké poděkování."

Materiální pomoc se distribuuje potřebným cestou jednotlivých městských obvodů či neziskových organizací. Sběrné místo ukončí svůj provoz dnes 27. září v 19 hodin.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Pomoc bude distribuována ještě v následujících dnech. Pokračuje i poradenská pomoc prostřednictvím Sociopointu, který naleznou zájemci na Magistrátu města Ostravy, Zelená linka 800 700 650. Stovky dotazů k různým záležitostem řešili operátoři Call centra Magistrátu města Ostravy."

Desítky dobrovolníků magistrátu a Úřadu městské části Ostrava Radvanice a Bartovice dnes pomáhaly v rámci tradiční zářijové výzvy Ukliďme Česko, která měla ve městě podtitul Ukliďme Ostravu. Lidé pomáhali s potřebnými pracemi v Nové Vsi.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V této zasažené části města stále přivítají dobrovolníky i materiální pomoc (schází nářadí – stavební kolečka a poptávka je i po vysoušečích), pomoc koordinuje vedení městského obvodu (na které se mohou zájemci případně obrátit). Nová Ves má také transparentní účet pro pomoc postiženým."

Aktualizace informací Dopravního podniku Ostrava.

Sběrné dvory a skládka OZO Ostrava o víkendu 28. a 29. září 2024

Během blížícího se víkendu bude o státním svátku i v neděli otevřeno v Ostravě 5 sběrných dvorů, a to od 7.00 do 19.00. V nich mohou občané města likvidovat svůj odpad ze zaplavených lokalit i z běžného chodu domácnosti. Jedná se o následující sběrné dvory:

  • Kunčice, Mariánské Hory, Poruba, Třebovice a Zábřeh 7.00 – 19.00
  • Skládka OZO v Ostravě-Hrušově bude mít pro vozidla nad 3,5 t otevřeno jen v sobotu od 6:30 do 14:30.
    Občané města Ostravy mohou odpady z povodní odevzdávat bezplatně. Na podnikatelský odpad je možno uplatnit snížení ceny (nutno doložit parcelní číslo, odkud odpad pochází). Podnikatelé obdrží doklad o likvidaci odpadu.
  • Kompostárna bude otevřena ve stejném čase jako skládka. Upozorňujeme všechny případné zájemce, že byl zastaven prodej zeminového substrátu. Kompost je i nadále v prodeji.
Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

14. září 2024 11:05 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

V obřadní síni MOb Ostrava-Jih funguje nové sběrné místo pro lidi zasažené povodněmi

18. září 2024 12:16 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Mimořádné sběrné místo otevřelo v obřadní síni vedení městského obvodu Ostravy-Jihu. Dárci zde mohou do konce týdne nosit zejména desinfekce, hygienické potřeby a čistící prostředky pro lidi postižené povodněmi. Darovat mohou i potraviny.


Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

Dnes 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

Dnes 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

Včera 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

Dům v ostravské Nádražní ulici má pohostinskou historii a bydlel zde i Jan Prokeš

Moravská Ostrava našla dalšího nájemce lukrativních prostor domu v Nádražní ulici, který udrží tradici místa dlouholetých restauračních prostor. Dům má zajímavou historii, bydlel tady totiž i slavný politik a starosta Jan Prokeš.

Ostrava je vzorem pro výchovu talentů. Chystá se další ročníkm Talent City

Ostrava může být vzorem pro celou naši zemi ve výchově talentovaných dětí a mládeže. Není tedy náhodou, že město pořádá už třetí ročník konference Talent City, kde se zájemci mohou seznámit se zkušenostmi odborníků a novými trendy v péči o talenty.

75letý řidič naboural v Ostravě autobus, bleskově pomohli policisté z Prahy

Dnes 12:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

75letý řidič Volkswagenu naboural v Ostravě Nové Vsi autobus městské hromadné dopravy. Spolujezdkyně v autě zůstala zaklíněná. Na místo dorazili jako první pražští policisté, kteří pomáhají v Ostravě po povodních. Zraněnou ženu se snažili uklidnit, pomohli s vyproštěním a ještě koordinovali dopravu. Ostravští dopravní policisté nyní hledají svědky nehody.

Jiří Birke fotí pro Porubu už 10 let K tomuto výročí mu radnice jako překvapení uspořádala dvě výstavy

Už 10 let fotí pro městský obvod Poruba dvorní fotograf jiří Birke. K tomuto výročí mu radnice uspořádala hned dvě výstavy. Obě byly pro něj velkým překvapením.

Porubská radnice reguluje počet holubů jejich odchyty. Ročně jde o stovky ptáků

V ostravě-Porubě stále bojují s velkým množstvím holubů. Zdržují se tam zejména díky tomu, že je lidé rádi krmí. A právě díky dostatku potravy se rozmnožují častěji, a to až 10 krát ročně.

Ekonomická fakulta má novou budovu v kampusu VŠB. Z centra Ostravy se přestěhovala do Poruby

Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské má novou budovu. Byla postavena přímo v areálu univerzitního kampusu v Ostravě-Porubě, což studentům i pedagogům přinese řadu výhod. Fakulta původně sídlila v centru Ostravy.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz
Vydáno 27. září 2024 14:40, Ostrava-město, Jiří Cileček
V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

ostravské sběrné místo; foto: město Ostrava

V pomoci povodní stižených však Ostrava neustává, naopak ta pokračuje víceroliniově. Dnes 27. září například vyrazilo několik desítek zaměstnanců Magistrátu města Ostravy pomoci do jedné z povodní nejzasaženější části města, Ostravy-Nové Vsi, kde stále povodňová voda ještě je. V procesu příprav je také materiál k finanční pomoci města pro obyvatele zasažené povodní.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Byl rozšířen provoz odpadové společnosti OZO, včetně období státního svátku, v pracích směřujících k nápravě stavu dopravních cest ve městě pokračují Ostravské komunikace. Nicméně i celá řada dalších subjektů pracuje na krocích k návratu do původního stavu, před povodní. Například od pondělí 30. září 2024 pojedou všechny dříve omezené autobusové linky Dopravního podniku Ostrava dle standardního jízdního řádu."

Sběrné místo města Ostravy navštívilo za jeho existenci zhruba 750 dárců, kteří nejčastěji darovali ošacení, ale i věci k úklidu a další pomoc.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Mezi dary byla například pračka. Dárci byli jednotlivci, celé rodiny i zástupci různých firem. Pomyslnou potřebnou ruku nabídli i uprchlíci z Ukrajiny, když potřebné podpořili a také věnovali potřebné věci. Partnerská města Katovice a Drážďany do města doručila potřebné vysoušeče, Drážďany i dvě čerpadla. Další vysoušeče jsou na cestě do Ostravy z partnerských Košic. Všem dárcům náleží velké poděkování."

Materiální pomoc se distribuuje potřebným cestou jednotlivých městských obvodů či neziskových organizací. Sběrné místo ukončí svůj provoz dnes 27. září v 19 hodin.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Pomoc bude distribuována ještě v následujících dnech. Pokračuje i poradenská pomoc prostřednictvím Sociopointu, který naleznou zájemci na Magistrátu města Ostravy, Zelená linka 800 700 650. Stovky dotazů k různým záležitostem řešili operátoři Call centra Magistrátu města Ostravy."

Desítky dobrovolníků magistrátu a Úřadu městské části Ostrava Radvanice a Bartovice dnes pomáhaly v rámci tradiční zářijové výzvy Ukliďme Česko, která měla ve městě podtitul Ukliďme Ostravu. Lidé pomáhali s potřebnými pracemi v Nové Vsi.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V této zasažené části města stále přivítají dobrovolníky i materiální pomoc (schází nářadí – stavební kolečka a poptávka je i po vysoušečích), pomoc koordinuje vedení městského obvodu (na které se mohou zájemci případně obrátit). Nová Ves má také transparentní účet pro pomoc postiženým."

Aktualizace informací Dopravního podniku Ostrava.

Sběrné dvory a skládka OZO Ostrava o víkendu 28. a 29. září 2024

Během blížícího se víkendu bude o státním svátku i v neděli otevřeno v Ostravě 5 sběrných dvorů, a to od 7.00 do 19.00. V nich mohou občané města likvidovat svůj odpad ze zaplavených lokalit i z běžného chodu domácnosti. Jedná se o následující sběrné dvory:

  • Kunčice, Mariánské Hory, Poruba, Třebovice a Zábřeh 7.00 – 19.00
  • Skládka OZO v Ostravě-Hrušově bude mít pro vozidla nad 3,5 t otevřeno jen v sobotu od 6:30 do 14:30.
    Občané města Ostravy mohou odpady z povodní odevzdávat bezplatně. Na podnikatelský odpad je možno uplatnit snížení ceny (nutno doložit parcelní číslo, odkud odpad pochází). Podnikatelé obdrží doklad o likvidaci odpadu.
  • Kompostárna bude otevřena ve stejném čase jako skládka. Upozorňujeme všechny případné zájemce, že byl zastaven prodej zeminového substrátu. Kompost je i nadále v prodeji.
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000045169/ostravske-sberne-misto-pro-pomoc-po-povodnich-konci-provoz