Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření

Ostrava-Poruba |

V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Nahlásit chybu


Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina měla strach o život ženy z Havířova

Včera 22:38, vydáno včera 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina i policisté intenzivně pátrali po mladé ženě z Havířova. Nedorazila k lékaři a měla vypnutý telefon. Rodina měla strach o její život. Po několika hodinách od zveřejnění pátrání se žena vrátila domů.

Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

22. prosince 2025 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

22. prosince 2025 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

Autobus srazil školáka, skončil v péči záchranářů. Policie hledá svědky nehody.

Včera 11:04 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Policie s zabývá okolnostmi dopravní nehody v Šenově u Nového Jičína. Autobus srazil nezletilého chodce. Ten utrpěl zranění. Policie žádá svědky události o bližší informace.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

22. prosince 2025 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.

Odpalovali pyrotechniku na střeše, ta začala hořet. Hasiči zachránili majetek za 10 milionů

Včera 10:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při odpalování pyrotechniky začala hořet střecha. Hasiči uhasili požár během patnácti minut a zachránili majetek ve výši 10 milionů korun. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Škoda je odhadovaná na 100 tisíc korun. Hasiči upozorňují na opatrné zacházení s pyrotechnikou, obzvlášť při novoročních oslavách.

Na taktiky podvodníků upozorňuje policejní kalendář

Včera 8:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policie České republiky rozdala seniorům v Novém Jičíně kalendáře na rok 2026. Nešlo ovšem jen o společenskou pozornost, obsahují varování před současnými hrozbami, před falešnými bankéři a jinými podvodníky.

Prořezával stromy a kmen mu poranil nohu. Záchranné složky zasahovaly v obtížném lesním terénu

Včera 9:05 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Když řezal větve stromu, kmen mu poranil nohu. Muž se zranil v těžko přístupném místě u obce Vyšní Lhoty. Díky technické pomoci horské služby a hasičů se zraněný dostal do sanitky a byl převezen do nemocnice.

Lidé bez domova usedli v Novém Jičíně k vánočnímu obědu

22. prosince 2025 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita uspořádala už v těchto dnech vánoční oběd pro lidi bez domova. Pro své klienty připravila štědrovečerní pokrm a drobné dárky.

Adra pořádá kroužky pro děti s autismem, Frýdek-Místek je podporuje

21. prosince 2025 17:34 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek podporuje charitativní organizaci Adra už od roku 2020 a výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát dostaly potřebné vybavení kroužky pro děti s poruchou autistického spektra.

Pro děti by se rozdali, ale stále je jich málo. Ostrava poděkovala pěstounům za obětavost

Včera 14:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava poděkovala pěstounům na přechodnou dobu, kteří se starají o děti v krizových životních situacích. Na tradičním adventním setkání zaznělo nejen ocenění jejich práce, ale také výzva dalším lidem, aby se do této náročné formy péče zapojili.

Program Tvoříme prostor podpořil Fajnou zastávku v Kunčičkách

Včera 14:29 | Ostrava-město | Jana Lipowská

Ostrava se už několik let snaží podporovat nápady občanů, kteří jsou ochotni přiložit ruku k dílu a vylepšit své okolí. Díky programu Tvoříme prostor už tak vznikla řada pozoruhodných projektů, jedním z nich je Fajna zastávka v Kunčičkách.

Ohňostroj rozzáří Ostravu-Hrabůvku 1.1. v 18:00

Včera 12:42 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Ani letos nebude na Nový rok v Ostravě chybět velkolepý ohňostroj na kruhovém objezdu v Hrabůvce. Vedení radnice ujistilo občany že dvacetiminutovou show už po osmnácté odpálí 1.1. v 6 hodin večer a lidé se mohou těšit i na novinku.

Agility hřiště u Bělského lesa už slouží pejskařům

Včera 12:36 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

V Bělském lese vyrostlo díky participativnímu rozpočtu nové agility hřiště. Nachází se poblíž tramvajové smyčky u ulice Svornosti, nedaleko mateřské školy U Lesa. Areál je umístěn mezi vzrostlými stromy a nabízí bezpečné místo pro volné proběhnutí psů i jejich trénink. Překážky jsou různorodé a vhodné jak pro začátečníky, tak pro zkušenější týmy. Pejskaři tu najdou klasické slalomové tyče, houpačku, tunel, šikmou stěnu, kladinu, skokovou překážku i speciální schody. Hřiště je volně přístupné. Jeho vybudování si vyžádalo zhruba 600 tisíc korun.

V Bělském lese přibyly další povalové chodníky

Včera 12:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Poslední léta přinesla významnou proměnu Bělského lesa, největší zelené plochy v Ostravě. Nyní zde přibyly nové povalové chodníky a další prvky, které propojily takzvané Starobělské Lurdy s kaplí Panny Marie Lurdské a studánku Matky Boží.

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření
Vydáno 25. listopadu 2021 15:05, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000028638/v-porubskych-skolnich-jidelnach-budou-varit-zdraveji-inspiraci-byl-pro-ne-workshop-vareni