Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava se pyšní unikátním boulderingovým centrem. Je největší ve střední Evropě

Ostrava-Poruba |

V Ostravě-Porubě slavnostně otevřeli nové lezecké centrum Hangar. Jde o největší sportoviště ve střední Evropě zaměřené na disciplínu bouldering, tedy lezení bez lana.

Poruba se pyšní unikátním boulderingovým centrem. Moderní areál o rozloze 1300 metrů čtverečních vyrostl v zóně nad Porubkou a na návrzích a designu lezeckých stěn se podílel i český olympionik Adam Ondra, který na slavnostní otevření připravil exhibiční závod.

Adam Ondra, český olympionik: “Moji tři přátelé, kteří jsou zároveň jedni z nejlepších lezců na světě, každý jsme postavili jeden specifický boulder, trasu, která by nám měla nějakým způsobem sedět, našim přednostem a snažili jsme se o to, aby to ostatní nepřelezli. Takže uvidíme. Kdo vyleze největší počet boulderů, tak vyhrává. Já myslím, že se akce povedla. Když jsem včera poprvé přišel a viděl jsem to naživo, kdy už to stojí, profily, myslím, že se to povedlo a lidé si to užívají, lezou, koukají, myslím, že je to dobrá akce.”
Pete Whittaker, Wide Boyz: “Pozval mě sem Adam Ondra a jsem rád, že jsem přijel. Je tady skvělá atmosféra a ta exhibice se vydařila, Doufám, že se tady budeme vídat.”

Součástí Hangaru je také fyzioterapie, outdoorový obchod, dětský pohybový park, posilovna a také velký moderní bar a kavárna s posezením.

Tomáš Labounek, jednatel, Hangar: “Tady v MS kraji nic podobného není a doufáme, že to bude lidi bavit a že nás budou navštěvovat. Stálo za tím spoustu práce a jsme moc rádi, že se to povedlo. Teď se nacházíme v druhém patře, je to tréninkové patro. Pracovně tomu říkáme generátor síly, protože je to 40 stupňů náklon převisu, ve kterém je zaházených spousta chytů, to znamená, není to standardní lezení, které je dole, kde lezete po barvičkách, každá cesta znamená jedna barva. Tady je spousta barev a můžete kroužit vytrvalost, můžete si zkoušet různé silové pohyby a tak dále podle toho jak si sama vymyslíte.”

Lezecké centrum má více než padesát cest, do budoucna jich ale bude mnohem víc v různých obtížnostech. Na své si tak přijdou jak úplní začátečníci, ale i zkušení lezci.

anketa: návštěvníci lezeckého centra Hangar: “Já jsem tady zkoušel pár boulderů hlavně a líbí se mi to tady jako prostředí, atmosféra je super mezi lidmi. Doprovodné programy, co tady jsou, jsou super. Jak tady byl Ondřej Novotný tak to se mi líbilo a teď se těším až bude ta exhibiční show. Protože jsem se koukal jak stavěli ty bouldry a vypadá to, že to jsou fakt jako kotle, takže se těším až to uvidím jak to polezou.”
“Líbí se mi tady moc. Super cesty, hodně prostoru pro lezení. Super. Těžké bouldery. Kůže dostala docela zabrat, takže jo, užila jsem si to.”
“Po dlouhé době máme konečně kvalitní boulder u nás v Ostravě, protože to tady chybělo, lezeckých stěn tady příliš není. Vylezl jsem nějakých 15 cest v rámci toho challenge. Pěkné, nové, pěkné, atmosféra krásná, spousta hvězd, které bych nikdy nepotkal, takže za mě super.”

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: “Je to skvělý počin v Ostravě, největším našem městě MS kraje vznikla taková hala pro horolezce. Myslím, že to tady chybělo a proto vítám tuto aktivitu, protože zase je to o sportu. Já věřím, že tyto aktivity budou lákat celou řadu hlavně dětí.”

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Mě moc těší, že dneska můžeme být u slavnostního otevření této nádherné haly, která bude sloužit pro všechny lezce z regionu a dalekého okolí. Je to krásné. Dokonce i Adam Ondra to pochválil, protože je tady přítomen a je super, že tady můžou i děti a všichni, kteří ho mají rádi se dneska přijít s ním vyfotit a že tady získá pro ten sport další a další lidi. Je to skvělé, my jsme na to pyšní.”
Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Musím říct, že dneska docela zírám, co tady vyrostlo. Když jsme ten pozemek před lety prodávali, tak tady původně měla vzniknout další hala se vzorkovnou, s kancelářemi, s něčím, co do průmyslové zóny sice patří, ale to, co tu nakonec vzniklo je něco, co naprosto předčilo veškerá naše očekávání. Fakt z toho mám obrovskou radost.”

Lezecké centrum Hangar bude otevřeno denně od 9 do 22 hodin. Zavřeno bude pouze na Štědrý den.

Nahlásit chybu


K tématu

Černá perla se po náročné celkové rekonstrukci slavnostně otevřela lidem

16. srpna 2023 10:51 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Černá perla se po náročné celkové rekonstrukci slavnostně otevřela lidem. Z budovy postavené v bruselském stylu v roce 1970, která dlouhá léta chátrala, vznikla klinika s řadou specializovaných ordinací.

Ostrava má největší lezecké centrum ve střední Evropě

11. září 2023 9:46 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě slavnostně otevřeli nové lezecké centrum Hangar. Jde o největší sportoviště ve střední Evropě zaměřené na disciplínu bouldering, tedy lezení bez lana.

Květinových luk bude více. V Porubě vyseli dalších 1 200 metrů čtverečních letničkových směsí

17. května 2023 12:20 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Poruba bude mít letos zase o něco víc květinových luk než loni. Rozrostou se o zhruba 1200 metrů čtverečních. Vůbec první vznikla před dvěma lety na Francouzské ulice a okamžitě se stala fenoménem.


Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Dnes 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.

Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej nr 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy, nebo přátelský zápas v basketbalu.

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili výročí 125 let od založení sboru

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili v neděli 5. května letošní výročí 125 let od založení sboru. Velká sláva začala mší k příležitosti svátku svatého Floriána, který je právě patronem hasičů. V hasičárně pak členové sboru převzali ocenění za dlouholetou obětavou práci.

Zábřežský Kostel Sv. Ducha v Ostravě má nové píšťalové varhany

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Vrchol festivalové sezóny se rychle blíží. Coloursy budou hostit 19 držitelů ceny Grammy

Už za dva měsíce vyvrcholí festivalová sezóna, kdy po 4 dny ovládnou Dolní Vítkovice legendární Colours of Ostrava. Letošním světových hvězdám vévodí Lenny Kravitz, ale představí se celkem 19 držitelů ceny Grammy. Těšit se ale můžete i na divadlo a velmi populární diskusní fórum Meltingpot.

Kostel Sv. Ducha v Zábřehu má nové píšťalové varhany. V regionu jsou unikátem

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Mladí cyklisté z Ostravy se učili bezpečnému provozu

Se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se každoročně seznamují žáci 3. až 5. tříd základních škol z Ostravy. Vyvrcholením dopravní výuky mladých cyklistů byla soutěž, která se konala na dopravním hřišti v Hrabůvce.

Ostrava se pyšní unikátním boulderingovým centrem. Je největší ve střední Evropě
Vydáno 20. září 2023 12:02, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Ostravě-Porubě slavnostně otevřeli nové lezecké centrum Hangar. Jde o největší sportoviště ve střední Evropě zaměřené na disciplínu bouldering, tedy lezení bez lana.

Poruba se pyšní unikátním boulderingovým centrem. Moderní areál o rozloze 1300 metrů čtverečních vyrostl v zóně nad Porubkou a na návrzích a designu lezeckých stěn se podílel i český olympionik Adam Ondra, který na slavnostní otevření připravil exhibiční závod.

Adam Ondra, český olympionik: “Moji tři přátelé, kteří jsou zároveň jedni z nejlepších lezců na světě, každý jsme postavili jeden specifický boulder, trasu, která by nám měla nějakým způsobem sedět, našim přednostem a snažili jsme se o to, aby to ostatní nepřelezli. Takže uvidíme. Kdo vyleze největší počet boulderů, tak vyhrává. Já myslím, že se akce povedla. Když jsem včera poprvé přišel a viděl jsem to naživo, kdy už to stojí, profily, myslím, že se to povedlo a lidé si to užívají, lezou, koukají, myslím, že je to dobrá akce.”
Pete Whittaker, Wide Boyz: “Pozval mě sem Adam Ondra a jsem rád, že jsem přijel. Je tady skvělá atmosféra a ta exhibice se vydařila, Doufám, že se tady budeme vídat.”

Součástí Hangaru je také fyzioterapie, outdoorový obchod, dětský pohybový park, posilovna a také velký moderní bar a kavárna s posezením.

Tomáš Labounek, jednatel, Hangar: “Tady v MS kraji nic podobného není a doufáme, že to bude lidi bavit a že nás budou navštěvovat. Stálo za tím spoustu práce a jsme moc rádi, že se to povedlo. Teď se nacházíme v druhém patře, je to tréninkové patro. Pracovně tomu říkáme generátor síly, protože je to 40 stupňů náklon převisu, ve kterém je zaházených spousta chytů, to znamená, není to standardní lezení, které je dole, kde lezete po barvičkách, každá cesta znamená jedna barva. Tady je spousta barev a můžete kroužit vytrvalost, můžete si zkoušet různé silové pohyby a tak dále podle toho jak si sama vymyslíte.”

Lezecké centrum má více než padesát cest, do budoucna jich ale bude mnohem víc v různých obtížnostech. Na své si tak přijdou jak úplní začátečníci, ale i zkušení lezci.

anketa: návštěvníci lezeckého centra Hangar: “Já jsem tady zkoušel pár boulderů hlavně a líbí se mi to tady jako prostředí, atmosféra je super mezi lidmi. Doprovodné programy, co tady jsou, jsou super. Jak tady byl Ondřej Novotný tak to se mi líbilo a teď se těším až bude ta exhibiční show. Protože jsem se koukal jak stavěli ty bouldry a vypadá to, že to jsou fakt jako kotle, takže se těším až to uvidím jak to polezou.”
“Líbí se mi tady moc. Super cesty, hodně prostoru pro lezení. Super. Těžké bouldery. Kůže dostala docela zabrat, takže jo, užila jsem si to.”
“Po dlouhé době máme konečně kvalitní boulder u nás v Ostravě, protože to tady chybělo, lezeckých stěn tady příliš není. Vylezl jsem nějakých 15 cest v rámci toho challenge. Pěkné, nové, pěkné, atmosféra krásná, spousta hvězd, které bych nikdy nepotkal, takže za mě super.”

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: “Je to skvělý počin v Ostravě, největším našem městě MS kraje vznikla taková hala pro horolezce. Myslím, že to tady chybělo a proto vítám tuto aktivitu, protože zase je to o sportu. Já věřím, že tyto aktivity budou lákat celou řadu hlavně dětí.”

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Mě moc těší, že dneska můžeme být u slavnostního otevření této nádherné haly, která bude sloužit pro všechny lezce z regionu a dalekého okolí. Je to krásné. Dokonce i Adam Ondra to pochválil, protože je tady přítomen a je super, že tady můžou i děti a všichni, kteří ho mají rádi se dneska přijít s ním vyfotit a že tady získá pro ten sport další a další lidi. Je to skvělé, my jsme na to pyšní.”
Jan Dekický (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Musím říct, že dneska docela zírám, co tady vyrostlo. Když jsme ten pozemek před lety prodávali, tak tady původně měla vzniknout další hala se vzorkovnou, s kancelářemi, s něčím, co do průmyslové zóny sice patří, ale to, co tu nakonec vzniklo je něco, co naprosto předčilo veškerá naše očekávání. Fakt z toho mám obrovskou radost.”

Lezecké centrum Hangar bude otevřeno denně od 9 do 22 hodin. Zavřeno bude pouze na Štědrý den.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000039199/ostrava-se-pysni-unikatnim-boulderingovym-centrem-je-nejvetsi-ve-stredni-evrope