Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice lidem zajišťuje vysoušeče a materiální pomoc

Ostrava-Poruba |  | Expres Ostrava-Poruba

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

V Ostravě-Porubě se od neděle snažili zprovoznit budovy radnice zasaženy povodní. Jen v hlavní budově Porubka zaplavila garáže a zasedací místnost s veškerým zázemím. Navíc byla po celou dobu bez elektřiny.

Martin Otipka, mluvčí Ostravy-Poruby: “Jak byla vysoká voda je vidět tady, vlastně ty garáže jsou vytopené, je vytopený celý sklep.”
Jan Kretek, elektrikář: “Venku už hořela HDSka, to je hlavní skříň, kde byly pojistky, tak veškeré prvky, které byly utopené jako jsou jističe, jsme vyměnili, celé to vysušíme a pak to spustíme, To by každý si měl udělat. Víceméně je to to samé v každém baráku. Všechno vysušit, očistit a popřípadě vyměnit ty jističe, chrániče, tu elektroniku, protože ta elektronika víceméně všechna na odpis bude. Když to neodejde teď, tak to odejde během třeba měsíce, do půl roku. A voda je vodivá, takže pokud tam něco zůstane z té vody, tak to vyhoří.”

Řeka vytopila i firmy a domy v okolí včetně MŠ V Zahradách, kde už fungují třídy v patře.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ V Zahradách: “Spodní třída bude cirka 6 až 8 týdnů zavřená, protože tam se musí dělat rekonstrukce komplet podlahy lina, to je všechno zničené. Jinak ta technika, ta se nějakým způsobem zachránila, měli jsme celkem dobré zajištění před tou povodní, takže v té hrůze asi to bylo takové, že nás to nepostihlo úplně komplet. Lednice, mrazáky, konvektomat, to všechno funguje. Voda byla ve výšce až 60 cm. My jsme zadělali dveře polystyrenem a montážní pěnou nastříkali a zabezpečili pytli s pískem a nějaký nápor to vydrželo.”

Voda zcela zničila i zahradu školky, kam děti nesmí. Jsou tam nakloněné túje, které jsou pro ně nebezpečné a vyměnit se musí i písek.

anketa: obyvatelé a firmy postiženy povodní: “Máme tady asi zhruba metr vody, už vlastně děláme sanaci. Je toho celkem dost, vidíte tady palety a to je asi zhruba čtvrtina, takže bude toho daleko víc. Snažíme se. Myslím, že to bude na celý týden minimálně a každá ruka dobrá teďka. Takže makáme, makáme makáme a jako už toho máme plné zuby. Už to je pár dní a čekali jsme až to opadne voda, ale myslím si, že to bude všechno v pořádku.”
“Tak se to nedostalo ani na úroveň roku 97. Rozstříhali jsme ploty ať to prostě odtéká pryč pokud možno, snažili jsme se lovit zábrany z vody ať nám to nepobourá co může. Ať se tady nezastavuje vlastně. Ta regulace mohla být udělaná líp. Stejně by to úplně neochránilo, protože ta úroveň vody opravdu se zvedla i nad ty hráze a nad všechno. Naštěstí nás to postihlo míň letos. sousedi měli vodu 15 cm nad podlahou, takže ti budou trhat podlahy a všechno znova. Pobouralo jim to ploty, tam to bylo opravdu velký nápor a velký tlak té vody.”
“Co se týče povodně, tak nám to naštěstí zabralo pouze sklep. prakticky máme vysoký základ, takže do bytu se voda nedostala. Myslím si, že máme teďka co dělat, takže pardon.”
Martin Otipka, mluvčí Ostravy-Poruby: “Poděkovat musíme i místním lidem, třeba panu Sojkovi, který bydlí ve staré Porubě a okamžitě začal pomáhat tím, že v celé té postižené zóně rozmístil kontejnery a sám ty kontejnery odváží zatím na parkoviště ke koupališti, kde odváží ten odpad a my ho potom odvezeme pryč.”

Porubská radnice lidem zajistila vše potřebné pomocí sbírky. Pracovnice sociálního odboru jim rozdávaly lopaty, smetáky, mycí houby, rukavice, dezinfekci i jídlo.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “Odbor sociální už druhý den distribuuje sociální pomoc občanům, kteří jsou zasaženi povodní. Nejvíce se distribuují úklidové prostředky, sava, smetáky, hadry, které jsme získali jak od občanů Poruby, kteří sesbírali, kteří do sbírky přinesli věci, tak od občanů celé Ostravy, kteří přispěli do sbírky, ale přispěli nám i velcí přispěvovatelé jako je Kaufland, Lidl, Osman, kterým moc děkujeme za to, že nám pomohli a můžeme tuto pomoc distribuovat. Kromě této pomoci fyzické, tak zároveň kolegyně obcházejí občany, kteří byli zasaženi povodní a pomáhají jim s vypisováním žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc při zasažení živelnou událostí."
Kateřina Krömrová, sociální pracovnice: “Mají možnost si zajistit vysoušeče přes zdejší úřad městského obvodu a popřípadě se mohou dotazovat i v následujících dnech na odboru sociálním. Zatím největší zájem je určitě o vysoušeče a určitě se zajímají o tu mimořádnou okamžitou pomoc.”

Sociální pracovnice nabízejí i různé poradenství a krizovou pomoc. Fungují od 8 ráno do 8 večer na krizových linkách 599 481 500 nebo 599 481 550, které kvůli povodním zřídila porubská radnice.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “Obrací se na nás nejen občané Poruby, ale i mimo porubští. Těm se snažíme tu pomoc zprostředkovat z místních zdrojů.”

Nejhorší situaci zažívala Poruba v noci na neděli, kdy Porubka dosáhla maxima. Voda se vylila z břehů a zaplavila většinu staré Poruby a také křižovatku ulic Klimkovická Vřesinská. Městská policie objížděla okolní ulice a vyzývala obyvatele k evakuaci. Své domovy kvůli velké vodě musely opustit desítky lidí. Někteří odjeli k příbuzným, ostatní našli azyl na kolejích VŠB-TU Ostrava.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Zatím jsou oblasti, které jsou absolutně evakuované a pak jsou oblasti, kde se nemůžou dostat, protože jsou zaplavené některé křižovatky. My i pro ně budeme ty informace zpřesňovat, budeme jim zpřesňovat informace ohledně elektřiny, jakmile se dozvíme, protože větší oblast je v tuto chvíli bez dodávek elektřiny. “

V Porubě zasahovalo i několik jednotek hasičů, kteří se snažili pomáhat tam, kde to bylo nutné. Z Vřesinské do Zátiší stále nejezdí tramvaje. Místo nich cestující přepravují autobusy a voda poškodila i most v ulici Nad Porubkou. Neprůjezdný je tak úsek od Lidlu po ulici Kmochova. Výše škody, kterou velká voda napáchala jen na budovách radnice, zatím není známa.

Martin Otipka, mluvčí Ostravy-Poruby: “My to teprve všechno sčítáme, uvidíme teprve posléze jak velké ty škody byly. Samozřejmě asi jsou menší než u mnoha lidí, které to zatopilo komplet.”
Nahlásit chybu


K tématu

Havířovské technické služby vyrazily s pomocí těžce zasaženému Krnovu

Havířovské technické služby neřeší jen následky, které napáchala voda ve městě, ale jsou i solidární. S technikou a humanitární pomocí se nabídli zcela zničenému Krnovu. Ve městě budou odklízet následky, dokud to bude potřeba.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

19. září 2024 11:09 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice lidem zajišťuje vysoušeče a materiální pomoc
Vydáno 19. září 2024 9:53, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

V Ostravě-Porubě se od neděle snažili zprovoznit budovy radnice zasaženy povodní. Jen v hlavní budově Porubka zaplavila garáže a zasedací místnost s veškerým zázemím. Navíc byla po celou dobu bez elektřiny.

Martin Otipka, mluvčí Ostravy-Poruby: “Jak byla vysoká voda je vidět tady, vlastně ty garáže jsou vytopené, je vytopený celý sklep.”
Jan Kretek, elektrikář: “Venku už hořela HDSka, to je hlavní skříň, kde byly pojistky, tak veškeré prvky, které byly utopené jako jsou jističe, jsme vyměnili, celé to vysušíme a pak to spustíme, To by každý si měl udělat. Víceméně je to to samé v každém baráku. Všechno vysušit, očistit a popřípadě vyměnit ty jističe, chrániče, tu elektroniku, protože ta elektronika víceméně všechna na odpis bude. Když to neodejde teď, tak to odejde během třeba měsíce, do půl roku. A voda je vodivá, takže pokud tam něco zůstane z té vody, tak to vyhoří.”

Řeka vytopila i firmy a domy v okolí včetně MŠ V Zahradách, kde už fungují třídy v patře.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ V Zahradách: “Spodní třída bude cirka 6 až 8 týdnů zavřená, protože tam se musí dělat rekonstrukce komplet podlahy lina, to je všechno zničené. Jinak ta technika, ta se nějakým způsobem zachránila, měli jsme celkem dobré zajištění před tou povodní, takže v té hrůze asi to bylo takové, že nás to nepostihlo úplně komplet. Lednice, mrazáky, konvektomat, to všechno funguje. Voda byla ve výšce až 60 cm. My jsme zadělali dveře polystyrenem a montážní pěnou nastříkali a zabezpečili pytli s pískem a nějaký nápor to vydrželo.”

Voda zcela zničila i zahradu školky, kam děti nesmí. Jsou tam nakloněné túje, které jsou pro ně nebezpečné a vyměnit se musí i písek.

anketa: obyvatelé a firmy postiženy povodní: “Máme tady asi zhruba metr vody, už vlastně děláme sanaci. Je toho celkem dost, vidíte tady palety a to je asi zhruba čtvrtina, takže bude toho daleko víc. Snažíme se. Myslím, že to bude na celý týden minimálně a každá ruka dobrá teďka. Takže makáme, makáme makáme a jako už toho máme plné zuby. Už to je pár dní a čekali jsme až to opadne voda, ale myslím si, že to bude všechno v pořádku.”
“Tak se to nedostalo ani na úroveň roku 97. Rozstříhali jsme ploty ať to prostě odtéká pryč pokud možno, snažili jsme se lovit zábrany z vody ať nám to nepobourá co může. Ať se tady nezastavuje vlastně. Ta regulace mohla být udělaná líp. Stejně by to úplně neochránilo, protože ta úroveň vody opravdu se zvedla i nad ty hráze a nad všechno. Naštěstí nás to postihlo míň letos. sousedi měli vodu 15 cm nad podlahou, takže ti budou trhat podlahy a všechno znova. Pobouralo jim to ploty, tam to bylo opravdu velký nápor a velký tlak té vody.”
“Co se týče povodně, tak nám to naštěstí zabralo pouze sklep. prakticky máme vysoký základ, takže do bytu se voda nedostala. Myslím si, že máme teďka co dělat, takže pardon.”
Martin Otipka, mluvčí Ostravy-Poruby: “Poděkovat musíme i místním lidem, třeba panu Sojkovi, který bydlí ve staré Porubě a okamžitě začal pomáhat tím, že v celé té postižené zóně rozmístil kontejnery a sám ty kontejnery odváží zatím na parkoviště ke koupališti, kde odváží ten odpad a my ho potom odvezeme pryč.”

Porubská radnice lidem zajistila vše potřebné pomocí sbírky. Pracovnice sociálního odboru jim rozdávaly lopaty, smetáky, mycí houby, rukavice, dezinfekci i jídlo.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “Odbor sociální už druhý den distribuuje sociální pomoc občanům, kteří jsou zasaženi povodní. Nejvíce se distribuují úklidové prostředky, sava, smetáky, hadry, které jsme získali jak od občanů Poruby, kteří sesbírali, kteří do sbírky přinesli věci, tak od občanů celé Ostravy, kteří přispěli do sbírky, ale přispěli nám i velcí přispěvovatelé jako je Kaufland, Lidl, Osman, kterým moc děkujeme za to, že nám pomohli a můžeme tuto pomoc distribuovat. Kromě této pomoci fyzické, tak zároveň kolegyně obcházejí občany, kteří byli zasaženi povodní a pomáhají jim s vypisováním žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc při zasažení živelnou událostí."
Kateřina Krömrová, sociální pracovnice: “Mají možnost si zajistit vysoušeče přes zdejší úřad městského obvodu a popřípadě se mohou dotazovat i v následujících dnech na odboru sociálním. Zatím největší zájem je určitě o vysoušeče a určitě se zajímají o tu mimořádnou okamžitou pomoc.”

Sociální pracovnice nabízejí i různé poradenství a krizovou pomoc. Fungují od 8 ráno do 8 večer na krizových linkách 599 481 500 nebo 599 481 550, které kvůli povodním zřídila porubská radnice.

Alena Cwiková, vedoucí oddělení sociálních věcí: “Obrací se na nás nejen občané Poruby, ale i mimo porubští. Těm se snažíme tu pomoc zprostředkovat z místních zdrojů.”

Nejhorší situaci zažívala Poruba v noci na neděli, kdy Porubka dosáhla maxima. Voda se vylila z břehů a zaplavila většinu staré Poruby a také křižovatku ulic Klimkovická Vřesinská. Městská policie objížděla okolní ulice a vyzývala obyvatele k evakuaci. Své domovy kvůli velké vodě musely opustit desítky lidí. Někteří odjeli k příbuzným, ostatní našli azyl na kolejích VŠB-TU Ostrava.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Zatím jsou oblasti, které jsou absolutně evakuované a pak jsou oblasti, kde se nemůžou dostat, protože jsou zaplavené některé křižovatky. My i pro ně budeme ty informace zpřesňovat, budeme jim zpřesňovat informace ohledně elektřiny, jakmile se dozvíme, protože větší oblast je v tuto chvíli bez dodávek elektřiny. “

V Porubě zasahovalo i několik jednotek hasičů, kteří se snažili pomáhat tam, kde to bylo nutné. Z Vřesinské do Zátiší stále nejezdí tramvaje. Místo nich cestující přepravují autobusy a voda poškodila i most v ulici Nad Porubkou. Neprůjezdný je tak úsek od Lidlu po ulici Kmochova. Výše škody, kterou velká voda napáchala jen na budovách radnice, zatím není známa.

Martin Otipka, mluvčí Ostravy-Poruby: “My to teprve všechno sčítáme, uvidíme teprve posléze jak velké ty škody byly. Samozřejmě asi jsou menší než u mnoha lidí, které to zatopilo komplet.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000045062/v-porube-uklizi-dusledky-povodni-radnice-lidem-zajistuje-vysousece-a-materialni-pomoc