Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studentský Malájes Ostrava bavil na Slezskoostravském hradě všechny generace

Ostrava-Slezská Ostrava |

Studenti Vysoké školy báňské a Ostravské univerzity uspořádali další ročník studentského majálesu. Ten proběhl na Slezskoostravském hradě, poprvé ve víkendovém termínu. V programu bylo 17 vystoupení a zhruba 10 hodin hudby i doprovodného programu.

Slezskoostravský hrad ožil v sobotu 13. května tradiční studentskou oslavou příchodu máje, a krás studentského života. Majáles Ostrava uspořádali sami studenti obou vysokých škol.

Nikola Schmidtová, Younie, Stavovská unie studentů Ostrava: "Určitě to bylo dost složité, ale musím nás také dost pochválit, že jsme za naši neziskovou studentskou organizaci Younii, do toho dali celé srdíčko a vyšlo nám to. Letošní majáles je hlavně o tom dokázat, že i studenti, ale i široká veřejnost se umí bavit. Máme letos 3 stage, jsou vážně nadupané, je tady Mig 21, Raego, je tady Dimension, je tady Gleb, každý se má vážně na co těšit."
Jana Kukutschová, prorektorka VŠB-TUO pro vědu a výzkum: "Pravidelné pořádání majálesu je za naši univerzitu velmi významné a důležité. Protože studenti jsou to hlavní. Je to hlavní součást univerzity, a to je akce, která samozřejmě patří ke studentskému životu."
Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Majáles sahá až do středověku, podle některých historiků. Takže je skoro stejně starý, jako tady ten hrad za námi. Takže studenti bez majálesu a majáles bez studentů, to si nedovedu představit."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Já jsem rád, že se majáles před pár lety vrátil na Slezskoostravský hrad. A že nadále zůstává ryze studentskou akcí, protože se tady objevují i komerční akce, které se snaží za majáles vydávat. Nicméně toto je jediný majáles, který je opravdu organizován studenty, pro studenty. Já jsem rád, že tady tuto tradici v Ostravě držíme."

Celkem bylo v programu 17 vystoupení umělců různých žánrů a zhruba 10 hodin hudby. Před začátkem nechyběl ani tradiční majálesový průvod, který prošel centrem Ostravy směrem na hrad.

Anketa: 1.) "Přišli jsme zrovna teď. A na co se těším, tak Mig 21 a Dimension." - Po kolikáté už tady jste? - "Já potřetí." 2.) "Já poprvé." 3.) - Na co se nejvíc těšíte? – "Na Mig 21." 4.) - Po kolikáté už tady jste? Jak se vám majáles líbí? - "Já myslím, že tak podesáté asi určitě. A taky se těšíme na Mig 21." 5.) "Já jsem poprvé tady v Ostravě nebo bydlím v Žilině." 6.) "Víceméně se potkat s kamarády. Na Mig 21 se určitě půjdeme podívat. A myslím, že to bude bezva."

Zástupci vedení univerzit na akci vyzdvihli také důležitost tradice, kterou studenti v Ostravě zachovávají už 27. let, i samotné spojení studentských unií obou univerzit.

Jana Kukutschová, prorektorka VŠB-TUO pro vědu a výzkum: "Já to vnímám jako zásadní věc. Majáles by vždycky měl zůstat studentskou aktivitou. A navíc bonus je i to, že to pořádají studentské unie obou univerzit. Že vystupujeme společně, protože my to partnerství s Ostravskou univerzitou máme i v jiných rovinách. V oblasti vědy a výzkumu. Takže jsme asi jako Češi a Slováci, bratři, není to rozhodně žádná konkurence."
Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Já jsem tady na pódiu před chviličkou říkal, že první den mé funkce mě jako první v mé kanceláři zdravil rektor báňské univerzity Snášel a večer jsme spolu vhazovali puk při hokejovém utkání, kde naše univerzity hrály spolu pod jedním týmem. Předevčírem jsme měli společné setkání vedení obou univerzit. To se stalo po několika letech a bylo to nejen velmi přátelské, ale taky plodné. Takže budeme do budoucna spolupracovat."

Letos poprvé proběhl studentský majáles o víkendu, aby přilákal větší množství návštěvníků.

Nahlásit chybu


K tématu

Vysokoškoláci zvou na Majáles Ostrava na Slezskoostravský hrad

2. května 2023 16:15 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

S oslavami příchodu jara se pojí také další pravidelná akce. Tentokrát v režii studentů obou vysokých škol, kteří jako jedni z mála v České republice pořádají ještě oficiální studentský Majáles. Ten letos proběhne na Slezskoostravském hradě. Poprvé o víkendu, v sobotu 13. května.

Poslední květnovou sobotu bude na Slezskoostravském hradě Den Slezské

16. května 2023 15:43 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava se připravuje na 16. ročník akce Den Slezské. Celodenní kulturně společenská akce se tradičně zaměří na rodiny s dětmi, ale zváni jsou všichni obyvatelé. Na akci nebude chybět ani mezinárodní kulinářská soutěž o Slezský bigos. Vstup na akci zůstává tradičně bezplatný.

Studenti postavili v centru Ostravy první májku. Z akce chtějí udělat tradici

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy stojí historicky první májka. Postavili ji tam studenti z vysokých a středních škol, kteří tím zahájili přípravy na majálesové oslavy.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studentský Malájes Ostrava bavil na Slezskoostravském hradě všechny generace
Vydáno 16. května 2023 9:33, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Studenti Vysoké školy báňské a Ostravské univerzity uspořádali další ročník studentského majálesu. Ten proběhl na Slezskoostravském hradě, poprvé ve víkendovém termínu. V programu bylo 17 vystoupení a zhruba 10 hodin hudby i doprovodného programu.

Slezskoostravský hrad ožil v sobotu 13. května tradiční studentskou oslavou příchodu máje, a krás studentského života. Majáles Ostrava uspořádali sami studenti obou vysokých škol.

Nikola Schmidtová, Younie, Stavovská unie studentů Ostrava: "Určitě to bylo dost složité, ale musím nás také dost pochválit, že jsme za naši neziskovou studentskou organizaci Younii, do toho dali celé srdíčko a vyšlo nám to. Letošní majáles je hlavně o tom dokázat, že i studenti, ale i široká veřejnost se umí bavit. Máme letos 3 stage, jsou vážně nadupané, je tady Mig 21, Raego, je tady Dimension, je tady Gleb, každý se má vážně na co těšit."
Jana Kukutschová, prorektorka VŠB-TUO pro vědu a výzkum: "Pravidelné pořádání majálesu je za naši univerzitu velmi významné a důležité. Protože studenti jsou to hlavní. Je to hlavní součást univerzity, a to je akce, která samozřejmě patří ke studentskému životu."
Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Majáles sahá až do středověku, podle některých historiků. Takže je skoro stejně starý, jako tady ten hrad za námi. Takže studenti bez majálesu a majáles bez studentů, to si nedovedu představit."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Já jsem rád, že se majáles před pár lety vrátil na Slezskoostravský hrad. A že nadále zůstává ryze studentskou akcí, protože se tady objevují i komerční akce, které se snaží za majáles vydávat. Nicméně toto je jediný majáles, který je opravdu organizován studenty, pro studenty. Já jsem rád, že tady tuto tradici v Ostravě držíme."

Celkem bylo v programu 17 vystoupení umělců různých žánrů a zhruba 10 hodin hudby. Před začátkem nechyběl ani tradiční majálesový průvod, který prošel centrem Ostravy směrem na hrad.

Anketa: 1.) "Přišli jsme zrovna teď. A na co se těším, tak Mig 21 a Dimension." - Po kolikáté už tady jste? - "Já potřetí." 2.) "Já poprvé." 3.) - Na co se nejvíc těšíte? – "Na Mig 21." 4.) - Po kolikáté už tady jste? Jak se vám majáles líbí? - "Já myslím, že tak podesáté asi určitě. A taky se těšíme na Mig 21." 5.) "Já jsem poprvé tady v Ostravě nebo bydlím v Žilině." 6.) "Víceméně se potkat s kamarády. Na Mig 21 se určitě půjdeme podívat. A myslím, že to bude bezva."

Zástupci vedení univerzit na akci vyzdvihli také důležitost tradice, kterou studenti v Ostravě zachovávají už 27. let, i samotné spojení studentských unií obou univerzit.

Jana Kukutschová, prorektorka VŠB-TUO pro vědu a výzkum: "Já to vnímám jako zásadní věc. Majáles by vždycky měl zůstat studentskou aktivitou. A navíc bonus je i to, že to pořádají studentské unie obou univerzit. Že vystupujeme společně, protože my to partnerství s Ostravskou univerzitou máme i v jiných rovinách. V oblasti vědy a výzkumu. Takže jsme asi jako Češi a Slováci, bratři, není to rozhodně žádná konkurence."
Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Já jsem tady na pódiu před chviličkou říkal, že první den mé funkce mě jako první v mé kanceláři zdravil rektor báňské univerzity Snášel a večer jsme spolu vhazovali puk při hokejovém utkání, kde naše univerzity hrály spolu pod jedním týmem. Předevčírem jsme měli společné setkání vedení obou univerzit. To se stalo po několika letech a bylo to nejen velmi přátelské, ale taky plodné. Takže budeme do budoucna spolupracovat."

Letos poprvé proběhl studentský majáles o víkendu, aby přilákal větší množství návštěvníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000037221/studentsky-malajes-ostrava-bavil-na-slezskoostravskem-hrade-vsechny-generace