Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Obyvatelé sídliště Kamenec na Slezské Ostravě vybírali podobu nového hřiště

Ostrava-Slezská Ostrava |

Sídliště Kamenec na Slezské Ostravě bude mít nové dětské hřiště. Místo tradičního setkávání dětí i dospělých projde výraznou proměnou. Architekti připravili dvě možné varianty a obvod pozval tamní obyvatele k veřejnému projednání. Mohli si vybrat a připomínkovat jednotlivé plány realizací.

Rodiny s dětmi i další obyvatelé sídliště Kamenec na Slezské Ostravě dostali možnost se osobně vyjádřit k plánu proměny staré asfaltové plochy na nové hřiště.

Cyril Vltavský, zástupce veřejnosti: "Tady to místo je takové komunitní hřiště s úplně starým asfaltem. Fakt se tady s tím asi 10, či 20 let nic nedělalo, ale i přesto to tady skvěle funguje. Děti si tady hrají, běhají tady, mají tady plno her i bez toho náčiní. Takže jsme se zasazovali o to, aby se ta asfaltová plocha vyměnila za novou. To je asi to nejdůležitější pro ty starší děti. A taky bychom rádi, aby se to doplnilo o nějaký ten mobiliář pro ty menší děti."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Tady na sídlišti Kamenec probíhala v uplynulých letech regenerace sídliště jako takového. Byly opraveny chodníky, parkovací místa, ale také třeba regenerována zeleň. Na druhou stranu nedošlo k žádnému novému budování prvků právě pro děti nebo pro rodiny s dětmi. A to zejména z toho důvodu, že místní obyvatelé poukazovali na nevhodnost umístění takových prvků nebo neměli o jejich umístění zájem. V minulém roce se na nás nicméně obrátili rodiče dětí právě tady z Kamence. S tím, že by stáli o vybudování nového dětského hřiště. A dokonce sami určili, že by se tak mělo stát zde na asfaltovém plácku, který je dětmi již dnes hojně využíván."

Obvod tedy oslovil architekty, kteří navrhli dvě varianty nového hřiště.

Petr Svoboda, Mika Svoboda architekti: "Jsou dvě koncepční úvahy, jak k tomu přistoupit, jestli organicky, a naopak přes nějaký barevný tetris, řekněme hravě. A rovněž necháme na občanech, aby si zvolili tu preferovanou variantu."
Cyril Vltavský, zástupce veřejnosti: "Obě dvě varianty jsou podle mě skvělé, mě osobně nejvíc baví tady ten tetris, protože se nejvíc hodí tady do toho sídlištního charakteru."
Anketa: 1.) "Návrhy jsou celkem v pohodě, oba dva. Nejvíce se nám líbí ten les. Nějaké připomínky jsou, ale to teď nějak řešíme."
Anketa: 2.) "Mě se líbí ten zahradní domek, bunkr. A ještě se mi líbí, že bude nový asfalt. Že se tady dá dělat hodně různých věcí."
Anketa: 3.) "Mě se líbí oba dva ty návrhy. Ať už ten organický nebo ten obdélníkový. A připomínkoval jsem ten hrad, který tam byl, který by tam mohl být, protože dcerku to baví. Akorát, aby byl přístupnější pro menší děti. Protože na některých hřištích bývá hodně vysoký. Že když ji tam třeba vysadím, tak se potom bojím, že mi tam někam spadne. Tak aby se na to myslelo."

Architekti společně s obvodem názory místních vyhodnotí a zapracují do návrhů. Výsledná varianta by se měla realizovat příští rok a mohla by předběžně vyjít odhadem do dvou milionů korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Příprava regenerace novojičínského sídliště Nerudova pokračovala další “obhajobou”

10. května 2023 10:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Projekt regenerace novojičínského sídliště Nerudova připravuje radnice tři roky. K jeho realizaci se teď mohli vyjádřit lidé na dalším už čtvrtém veřejném projednání. V červnu konečně začne úprava této lokality první etapou.

Slezská Ostrava zapojila 8 hřišť do městského projektu Otevřená hřiště

30. května 2023 12:55 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava se zapojila do projektu Otevřená hřiště. Jeho cílem je otevřít různá multifunkční hřiště veřejnosti. Nejde totiž jen o běžně dostupné areály pro malé děti, ale také například hřiště u škol, kde mají zájemci možnost si po dohodě zapůjčit i sportovní pomůcky.

Projektantka s lidmi probrala proměnu další části sídliště Nerudova

Na veřejném projednání se lidé mohli vyjadřovat k další, už páté etapě regenerace sídliště Nerudova. Jejich připomínky a návrhy si opět vyslechla projektantka plánovaných úprav.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou Ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

Porubou na kolečkách začala sezóna inline bruslení. Jezdilo se po uzavřené Hlavní třídě

Sezóna inline bruslení je tu. V Ostravě-Porubě ji zahájili tradiční akcí Poruba na kolečkách, která probíhá vždy v předvečer Porubajku, kdy se pro tento závod uzavírá Hlavní třída.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

1. května 2024 11:23 | Ostrava-Svinov | Pavel Straka | Svinovský miniexpres

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

Obyvatelé sídliště Kamenec na Slezské Ostravě vybírali podobu nového hřiště
Vydáno 1. srpna 2023 15:02, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Sídliště Kamenec na Slezské Ostravě bude mít nové dětské hřiště. Místo tradičního setkávání dětí i dospělých projde výraznou proměnou. Architekti připravili dvě možné varianty a obvod pozval tamní obyvatele k veřejnému projednání. Mohli si vybrat a připomínkovat jednotlivé plány realizací.

Rodiny s dětmi i další obyvatelé sídliště Kamenec na Slezské Ostravě dostali možnost se osobně vyjádřit k plánu proměny staré asfaltové plochy na nové hřiště.

Cyril Vltavský, zástupce veřejnosti: "Tady to místo je takové komunitní hřiště s úplně starým asfaltem. Fakt se tady s tím asi 10, či 20 let nic nedělalo, ale i přesto to tady skvěle funguje. Děti si tady hrají, běhají tady, mají tady plno her i bez toho náčiní. Takže jsme se zasazovali o to, aby se ta asfaltová plocha vyměnila za novou. To je asi to nejdůležitější pro ty starší děti. A taky bychom rádi, aby se to doplnilo o nějaký ten mobiliář pro ty menší děti."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Tady na sídlišti Kamenec probíhala v uplynulých letech regenerace sídliště jako takového. Byly opraveny chodníky, parkovací místa, ale také třeba regenerována zeleň. Na druhou stranu nedošlo k žádnému novému budování prvků právě pro děti nebo pro rodiny s dětmi. A to zejména z toho důvodu, že místní obyvatelé poukazovali na nevhodnost umístění takových prvků nebo neměli o jejich umístění zájem. V minulém roce se na nás nicméně obrátili rodiče dětí právě tady z Kamence. S tím, že by stáli o vybudování nového dětského hřiště. A dokonce sami určili, že by se tak mělo stát zde na asfaltovém plácku, který je dětmi již dnes hojně využíván."

Obvod tedy oslovil architekty, kteří navrhli dvě varianty nového hřiště.

Petr Svoboda, Mika Svoboda architekti: "Jsou dvě koncepční úvahy, jak k tomu přistoupit, jestli organicky, a naopak přes nějaký barevný tetris, řekněme hravě. A rovněž necháme na občanech, aby si zvolili tu preferovanou variantu."
Cyril Vltavský, zástupce veřejnosti: "Obě dvě varianty jsou podle mě skvělé, mě osobně nejvíc baví tady ten tetris, protože se nejvíc hodí tady do toho sídlištního charakteru."
Anketa: 1.) "Návrhy jsou celkem v pohodě, oba dva. Nejvíce se nám líbí ten les. Nějaké připomínky jsou, ale to teď nějak řešíme."
Anketa: 2.) "Mě se líbí ten zahradní domek, bunkr. A ještě se mi líbí, že bude nový asfalt. Že se tady dá dělat hodně různých věcí."
Anketa: 3.) "Mě se líbí oba dva ty návrhy. Ať už ten organický nebo ten obdélníkový. A připomínkoval jsem ten hrad, který tam byl, který by tam mohl být, protože dcerku to baví. Akorát, aby byl přístupnější pro menší děti. Protože na některých hřištích bývá hodně vysoký. Že když ji tam třeba vysadím, tak se potom bojím, že mi tam někam spadne. Tak aby se na to myslelo."

Architekti společně s obvodem názory místních vyhodnotí a zapracují do návrhů. Výsledná varianta by se měla realizovat příští rok a mohla by předběžně vyjít odhadem do dvou milionů korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000038470/obyvatele-sidliste-kamenec-na-slezske-ostrave-vybirali-podobu-noveho-hriste