Saláty z černé čočky, s grilovaným oštěpkem nebo avokádem a krevetami, připravované za tepla i za studena. Na talířích porotců se během již čtyři-a-dvacátého ročníku soutěže O čokoládovou vařečku objevily nejrůznější druhy salátů. Připravovali je žáci základních škol.
Viktorie Laníková, soutěžící, ZŠ a MŠ Bělský les: „Tenhle salát děláme doma, tam ho dělá mamka a je v tom pórek, celer, ananas, kukuřice a to je všechno.“
Lucie Pavelková, soutěžící, ZŠ F. Formana: „Jako já jsem to moc nechtěla zkoušet, protože jsem nemocná, takže jenom doufám, že to bylo dobře ochucené a asi bych řekla, že jsem to stíhala a povedlo se mi to.“
Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 17 žáků z 11 základních škol v regionu. Většina z nich je přímo z Jihu a převážně se jedná o děvčata.
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Letošní ročník je takový překvapivý, že se sjely a přihlásily do soutěže děvčata. Je tady mezi něma jen jeden mladý muž z osmé třídy.“
Do organizace soutěže se každoročně zapojí celá hostující škola. Cílem soutěže je mimo jiné nalákat budoucí studenty.
Hana Schwarzová, mluvčí Střední školy společného stravování: „Možná že nalákáme tady na naší školu budoucí kuchaře, cukráře nebo do služeb cestovního ruchu.“
Se salátem zvaným "netradiční Caesar" letos zvítězila Barbora Krabicová ze Základní školy Březinová. Netradiční salát byl, protože použila vepřovou panenku.