Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Odbory v Liberty Ostrava vyhlásily stávkovou pohotovost, bojí se o další osud podniku

Ostrava-město |

Odboráři v Liberty Ostrava bijí na poplach. Žádají vládu a další zodpovědné orgány, aby ochránily ostravskou huť před definitivním vytunelováním. Majitel podniku, kterým je světová průmyslová firma GFG Alliance podnikatele Sanjeeva Gupty se totiž před časem dostala do velkých finančních problémů. Zhruba před měsícem vyhlásila insolvenci jeho stěžejní financující instituce Greensil Capital.

Majitel britské Liberty Steel Group z globálního koncernu CFG Alliance, pod kterou spadá i ostravská huť, je v obrovské finanční krizi. Stěžejní financující instituce Greensil Capital vyhlásila insolvenci a Sangeev Gupta pak požádal o pomoc britskou vládu, chtěl po ní na chod podniku v přepočtu 5,2 miliardy korun. Britská vláda to ale odmítla. Odboráři v Liberty Ostrava jsou ze situace velmi neklidní a vyhlásili proto stávkovou pohotovost.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "V souvislosti s touto situaci, která ohrožuje chod firmy Liberty Ostrava a.s. vyhlašují všechny odborové organizace, působící v této firmě, stávkovou pohotovost."

Nadnárodní lídr podniku teď hledá cesty, kde získat peníze. Jako jedna z variant se proto objevila možnost obchodu s emisními povolenkami, kterých má ostravská huť poměrně dostatek. Odboráři o tom ale nechtějí ani slyšet.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Jednoznačně odmítáme variantu zapůjčení emisních povolenek Liberty Ostrava rumunské huti v Galati patřící do skupiny Liberty Steel. Podle informací ve světových médiích nedisponuje rumunská huť aktuálně žádnými emisními povolenkami, neboť v loňském roce prodala povolenky v objemu 100 milionů eur, přičemž v dubnu musí odevzdat povolenky v potřebné výši."

Ostravská huť v minulých letech šetřila emisní povolenky přesně pro ten účel, pro který jsou určeny. Povolenky, které neodevzdá na pokrytí uhlíkové stopy, chce využít k financování modernizace huti, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Tyto investice považujeme za podstatné pro udržení efektivity výroby i pro další snížení emisí z huti, modernizace ocelárny je navíc nezbytnou podmínkou pro další fungování podniku. Povolenky v objemu přes 5 milionů kusů při ceně kolem 40 euro za jednu jsou aktuálně tím posledním kapitálem, který ostravské huti zůstal po necelých dvou letech fungování ve skupině Liberty Steel."

Odboráři zároveň vyzývají Českou vládu i všechny orgány, aby začali situaci urychleně řešit.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Obracíme se na ministerstvo průmyslu a obchodu, vládu a další zodpovědné orgány, aby ochránily ostravskou huť před definitivním vytunelováním a vyvedením posledních prostředků nutných pro její další existenci. Apelujeme zároveň na členy managementu ostravské huti, aby si uvědomili svou trestně- právní odpovědnost spojenou s povinností přistupovat k majetku podniku s péčí řádného hospodáře, a za současné situace se zdrželi všech kroků, jejichž důsledkem by mohlo být vyvedení majetku ostravské huti."

Zároveň požadují za nezbytné prověřit, kde se aktuálně nacházejí zhruba 2 miliardy korun, které Liberty Ostrava získala jako provozní úvěr ze státního programu COVID se státní zárukou EGAP. Z půjčky totiž ostravská huť zatím neviděla ani korunu.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Podle informací vedení skupiny Liberty Steel jsou tyto finance na účtu instituce Greensil, která je v insolvenci a u skupiny Liberty má pohledávky v řádech miliard eur. Proto vnímáme jako velké riziko, že prostředky zapůjčené z programu COVID budou pro Liberty Steel Ostrava nadále nedostupné, přičemž už v současnosti musí ostravská huť hradit úroky z tohoto úvěru."

Velké obavy vyvolávají také zprávy světového tisku o pátrání po penězích , které měly být zapůjčeny dalším podnikům ze skupiny Liberty Steel se státními zárukami z covidových programů Francie a také ve Velké Británii, kde už navíc skupina Sanjeeva Gupty o státní záruky přišla.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Voláme k odpovědnosti také Evropskou komisi, která v dubnu 2019 po několikaměsíčním prověřování povolila, i přes naše varování a varování zástupců státu, prodej ostravské huti, tehdy patřící do skupiny ArcelorMittal, nadnárodní skupině Liberty jako vhodnému kupci."

Přestože společnost ArcelorMittal prodala hutě v Ostravě a v Galati skupině Liberty Steel bez dluhů, po necelých dvou letech má východoevropská část skupiny Liberty Steel, tvořená českým a rumunským podnikem, celkový dluh již 2,8 miliardy euro a záporný majetek.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Tím je navíc porušen další závazek Sanjeeva Gupty vůči zástupcům huti a českému státu stvrzený dohodou s odborovými organizacemi a MPO, že ostravskou huť nezadluží. Je zodpovědností státu vůči šesti tisícům zaměstnanců ostravského podniku aktivně se ujmout své role a provést kontrolu hospodaření s prostředky zapůjčenými pro zcela konkrétní účel."

I za situace, v níž skupina Liberty Steel ztrácí důvěru trhu, se ostravské huti poté, co byl její provozní výsledek od ledna 2019 do června 2020 záporný, podařilo v I. čtvrtletí letošního roku vytvořit hrubý provozní zisk přes 60 milionů eur.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Dobrých hospodářských výsledků dosáhla, přestože ji znevýhodňují dopady pramenící právě z nedůvěry vůči skupině Sanjeeva Gupty, kdy část obchodních partnerů huti žádá platby za dodávky surovin předem."

To podle odborářů dokládá životaschopnost ostravské huti a šanci zachovat šest tisíc pracovních míst přímo v podniku a další tisíce pracovních míst v souvisejících firmách.

Nahlásit chybu


K tématu

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

14. prosince 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu Czech zůstanou doma další týden

2. ledna 2024 18:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Tameh skončil v úpadku a svou insolvenci zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu dvě miliardy korun.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Odbory v Liberty Ostrava vyhlásily stávkovou pohotovost, bojí se o další osud podniku
Vydáno 13. dubna 2021 12:13, Ostrava-město, Jiří Cileček
Odboráři v Liberty Ostrava bijí na poplach. Žádají vládu a další zodpovědné orgány, aby ochránily ostravskou huť před definitivním vytunelováním. Majitel podniku, kterým je světová průmyslová firma GFG Alliance podnikatele Sanjeeva Gupty se totiž před časem dostala do velkých finančních problémů. Zhruba před měsícem vyhlásila insolvenci jeho stěžejní financující instituce Greensil Capital.

FOTO: LIBERTY OSTRAVA

Majitel britské Liberty Steel Group z globálního koncernu CFG Alliance, pod kterou spadá i ostravská huť, je v obrovské finanční krizi. Stěžejní financující instituce Greensil Capital vyhlásila insolvenci a Sangeev Gupta pak požádal o pomoc britskou vládu, chtěl po ní na chod podniku v přepočtu 5,2 miliardy korun. Britská vláda to ale odmítla. Odboráři v Liberty Ostrava jsou ze situace velmi neklidní a vyhlásili proto stávkovou pohotovost.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "V souvislosti s touto situaci, která ohrožuje chod firmy Liberty Ostrava a.s. vyhlašují všechny odborové organizace, působící v této firmě, stávkovou pohotovost."

Nadnárodní lídr podniku teď hledá cesty, kde získat peníze. Jako jedna z variant se proto objevila možnost obchodu s emisními povolenkami, kterých má ostravská huť poměrně dostatek. Odboráři o tom ale nechtějí ani slyšet.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Jednoznačně odmítáme variantu zapůjčení emisních povolenek Liberty Ostrava rumunské huti v Galati patřící do skupiny Liberty Steel. Podle informací ve světových médiích nedisponuje rumunská huť aktuálně žádnými emisními povolenkami, neboť v loňském roce prodala povolenky v objemu 100 milionů eur, přičemž v dubnu musí odevzdat povolenky v potřebné výši."

Ostravská huť v minulých letech šetřila emisní povolenky přesně pro ten účel, pro který jsou určeny. Povolenky, které neodevzdá na pokrytí uhlíkové stopy, chce využít k financování modernizace huti, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Tyto investice považujeme za podstatné pro udržení efektivity výroby i pro další snížení emisí z huti, modernizace ocelárny je navíc nezbytnou podmínkou pro další fungování podniku. Povolenky v objemu přes 5 milionů kusů při ceně kolem 40 euro za jednu jsou aktuálně tím posledním kapitálem, který ostravské huti zůstal po necelých dvou letech fungování ve skupině Liberty Steel."

Odboráři zároveň vyzývají Českou vládu i všechny orgány, aby začali situaci urychleně řešit.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Obracíme se na ministerstvo průmyslu a obchodu, vládu a další zodpovědné orgány, aby ochránily ostravskou huť před definitivním vytunelováním a vyvedením posledních prostředků nutných pro její další existenci. Apelujeme zároveň na členy managementu ostravské huti, aby si uvědomili svou trestně- právní odpovědnost spojenou s povinností přistupovat k majetku podniku s péčí řádného hospodáře, a za současné situace se zdrželi všech kroků, jejichž důsledkem by mohlo být vyvedení majetku ostravské huti."

Zároveň požadují za nezbytné prověřit, kde se aktuálně nacházejí zhruba 2 miliardy korun, které Liberty Ostrava získala jako provozní úvěr ze státního programu COVID se státní zárukou EGAP. Z půjčky totiž ostravská huť zatím neviděla ani korunu.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Podle informací vedení skupiny Liberty Steel jsou tyto finance na účtu instituce Greensil, která je v insolvenci a u skupiny Liberty má pohledávky v řádech miliard eur. Proto vnímáme jako velké riziko, že prostředky zapůjčené z programu COVID budou pro Liberty Steel Ostrava nadále nedostupné, přičemž už v současnosti musí ostravská huť hradit úroky z tohoto úvěru."

Velké obavy vyvolávají také zprávy světového tisku o pátrání po penězích , které měly být zapůjčeny dalším podnikům ze skupiny Liberty Steel se státními zárukami z covidových programů Francie a také ve Velké Británii, kde už navíc skupina Sanjeeva Gupty o státní záruky přišla.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Voláme k odpovědnosti také Evropskou komisi, která v dubnu 2019 po několikaměsíčním prověřování povolila, i přes naše varování a varování zástupců státu, prodej ostravské huti, tehdy patřící do skupiny ArcelorMittal, nadnárodní skupině Liberty jako vhodnému kupci."

Přestože společnost ArcelorMittal prodala hutě v Ostravě a v Galati skupině Liberty Steel bez dluhů, po necelých dvou letech má východoevropská část skupiny Liberty Steel, tvořená českým a rumunským podnikem, celkový dluh již 2,8 miliardy euro a záporný majetek.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Tím je navíc porušen další závazek Sanjeeva Gupty vůči zástupcům huti a českému státu stvrzený dohodou s odborovými organizacemi a MPO, že ostravskou huť nezadluží. Je zodpovědností státu vůči šesti tisícům zaměstnanců ostravského podniku aktivně se ujmout své role a provést kontrolu hospodaření s prostředky zapůjčenými pro zcela konkrétní účel."

I za situace, v níž skupina Liberty Steel ztrácí důvěru trhu, se ostravské huti poté, co byl její provozní výsledek od ledna 2019 do června 2020 záporný, podařilo v I. čtvrtletí letošního roku vytvořit hrubý provozní zisk přes 60 milionů eur.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Dobrých hospodářských výsledků dosáhla, přestože ji znevýhodňují dopady pramenící právě z nedůvěry vůči skupině Sanjeeva Gupty, kdy část obchodních partnerů huti žádá platby za dodávky surovin předem."

To podle odborářů dokládá životaschopnost ostravské huti a šanci zachovat šest tisíc pracovních míst přímo v podniku a další tisíce pracovních míst v souvisejících firmách.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000024967/odbory-v-liberty-ostrava-vyhlasily-stavkovou-pohotovost-boji-se-o-dalsi-osud-podniku