Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava hledá zhotovitele stavby nového koncertního sálu a opravy kulturního domu

Ostrava-město |

Obrovská zakázka za více než 4,1 miliardy korun. Taková je kompletní finanční představa, která zahrne projekční práce, rekonstrukci domu kultury a přístavbu nového koncertního sálu i s dalšími výdaji kolem, například úpravy prostranství. Ostrava nyní hledá firmu, která unikátní projekt realizuje.

Ostrava se s plány na výstavbu nového koncertního sálu posunula o další krok. Po získaném stavebním povolení hledá zhotovitele stavby.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Rada města Ostravy schválila návrh na vyzvání dodavatelů k podání nabídek k nadlimitní veřejné zakázce na zhotovitele stavebních prací na rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. Po získaném stavebním povolení, které čeká na nabytí právní moci, a dokončení projektové dokumentace ve stupni pro provedení stavby, je vyhlášení veřejné zakázky právě v tomto termínu nezbytným krokem pro udržení kontinuity zejména s ohledem na potřebu včasného zasmluvnění externích finančních zdrojů. Projekt koncertního sálu se od roku 2018, kdy byla vyhlášena architektonická soutěž, dostal do fáze těsně před zahájením hlavní stavby. Té předchází již probíhající přípravné práce v území."

Poprvé, ve více než stoleté historii úsilí o vybudování důstojného koncertního sálu, je město téměř přichystáno k faktické realizaci projektu, a to jak z hlediska jeho věcné připravenosti, tak z hlediska zajištěného financování. Vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele stavby ještě před uzavřením všech smluv na externí financování má přitom hned několik důvodů.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně pro investice: "Prvním z nich je ověřit si realizovatelnost projektu s ohledem na dostupné finanční zdroje. Pouze konkrétní nabídky získané v soutěži nám totiž představí reálnou cenu stavebních prací. Dále je nutné pracovat s předpokladem, že veřejná zakázka tohoto rozsahu může trvat 6-12 měsíců a s ohledem na skutečnost, že dostupnost některých externích zdrojů je časově limitována, bylo by nezodpovědné vytvářet zbytečné časové prodlevy. V neposlední řadě eliminujeme časové prostoje mezi realizací 1. fáze stavby, tedy přípravou území, a 2. fází projektu, kterou je samotná stavba, kdy 1. fáze bude ukončena právě na konci tohoto roku."

Souběžně s vyhlášením stavební zakázky radní města také rozhodli o podání žádosti o dotaci ve výši 600 mil. Kč v rámci adresné výzvy Ministerstva kultury ČR (v rámci programu „Podpory reprodukce majetku regionálních kulturních zařízení, církví a náboženských společností“). Cílem výzvy, která je vypsána specificky právě pro město Ostrava, je naplnění memoranda o spolufinancování projektu koncertního sálu ze strany státu, které bylo uzavřeno v roce 2018.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Je nanejvýš efektivní paralelně finalizovat externí financování a veřejnou stavební zakázku s tím, že samotné zahájení hlavních stavebních prací tak může následovat ihned po zasmluvnění zbývajících klíčových externích zdrojů. Těmi jsou právě dotační prostředky ze státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva kultury ČR a dále prostředky z III. pilíře Just Transition Mechanism, které představují kombinaci zvýhodněného investičního úvěru Evropské investiční banky a grantu Evropské komise. Definitivní rozhodnutí ohledně poskytnutí zbývajících finančních zdrojů bychom měli znát v červnu a k finalizaci potřebné smluvní dokumentace ohledně financování by pak mělo dojít v měsíci září tohoto roku. Podíl nenávratných externích finančních zdrojů na financování celého projektu by mohl, v závislosti na zvolené variantě, přesáhnout 40 % celkových nákladů. Případné nezajištění finančních zdrojů v potřebné výši by bylo legitimním důvodem pro zrušení stavební zakázky. Město tedy nejde do žádného rizika."

Dokončení projektové dokumentace ve stupni pro provedení stavby (DPS) přineslo také aktualizovaný rozpočet celého projektu. Jeho celkové náklady jsou nyní, dle ceníkových cen, ve výši 4,1 miliardy korun.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Je to částka o 0,9 mld. Kč (28 %) vyšší, než předpokládal propočet nákladů projektu zpracovaný dle předchozích stupňů projektové dokumentace a předložený zastupitelům města před rokem, v dubnu 2022. Přiměřené navýšení ceny projektu se v souvislosti s postupem projekčních prací předpokládalo, nyní lze naproti tomu očekávat, že soutěž o dodavatele stavebních prací může tuto cenu snížit. Vzhledem k tomu, že v mezidobí se rozšířilo také spektrum a výše disponibilních externích zdrojů, bude zajištěno, že realizace projektu nebude mít negativní vliv na rozpočet a finanční stabilitu města."

Z celkové výše rozpočtovaných nákladů na realizaci projektu 4,1 miliardy korun připadá na projekční práce a správu stavby 0,3 miliardy, na rekonstrukci historického domu kultury 0,8 miliardy a na přístavbu koncertního sálu pak 2,2 miliardy. Zbylou sumu 0,8 miliardy korun tvoří náklady společné a ostatní, včetně například úpravy veřejného prostranství.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Předmětem veřejné zakázky je výběr dodavatele stavebních prací pro druhou fázi stavební části projektu „KONCERTNÍ HALA MĚSTA OSTRAVY“, zahrnující přístavbu koncertní sálu a rekonstrukci stávajícího objektu Domu kultury města Ostrava o předpokládané hodnotě 3,5 mld. Kč bez DPH, a to v otevřeném řízení dle ust. § 52 a násl. zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Veřejná zakázka vznikla dle standardů Fidic Red Book. Zadávací dokumentace obsahuje podmínky průběhu zadávacího řízení, informace o proběhlé tržní konzultaci, podmínky účasti, pravidla pro hodnocení nabídek, podmínky kvalifikace, technické podmínky vymezující předmět veřejné zakázky, obchodní a smluvní podmínky. Podrobné informace jsou uvedeny v zadávacích podmínkách. Zadávací dokumentace bude uveřejněna na profilu Zadavatele, a to ode dne uveřejnění Oznámení o zahájení zadávacího řízení ve Věstníku veřejných zakázek."

Finanční prostředky pro realizaci veřejné zakázky budou hrazeny z Fondu pro koncertní halu. Dále budou využity externí zdroje financování, které rámcově zahrnují:

  • Dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje
  • Dotaci ze státního rozpočtu – prostřednictvím Ministerstva kultury ČR
  • Úvěr od Evropské investiční banky v rámci III. pilíře Just Transition Mechanism
  • Grant od Evropské komise v rámci III. pilíře Just Transition Mechanism
  • Dotaci z Národního program Životní prostředí (Energetické úspory DKMO)
  • Dotaci z programu na rozvoj regionálních kulturních a kreativních center
  • Dary od institucionálních i individuálních dárců

Projekt koncertního sálu dostává Ostravu na kulturní mapu Evropy

První plány na výstavbu kvalitního koncertního sálu v Ostravě jsou staré 160 let. Město se ve své historii o realizaci pokusilo celkem šestkrát. Žádný z těchto pokusů nebyl úspěšný. Záměr stavby koncertního sálu byl v roce 2010 i součástí kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ostrava se nyní s projektem koncertního sálu dostala nejdál, jak kdy byla a poprvé je jen krok před samotným zahájením stavby.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Aktuální projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže organizované statutárním městem Ostrava, jejímž vítězem, a tedy také autory projektové dokumentace, se stal slavný newyorský ateliér Steven Holl Architects s českými partnery Architecture Acts. Návrh samotného koncertního sálu z hlediska akustiky zajišťuje celosvětově uznávaná s japonská společnost Nagata Acoustic pod vedením Yasuhisu Toyoty. Návrh na realizaci projektu v místě Domu kultury města Ostravy (DKMO) byl zvolen z důvodu zajištění budoucího využití památkově chráněného objektu DKMO a úspoře investičních i provozních nákladů při realizaci jednoho kulturního komplexu včetně zázemí pro Janáčkovu filharmonii Ostrava (JFO). A to v porovnání s nutností vybudovat solitérní koncertní sál se zázemím pro JFO a zároveň rekonstruovat a obsahově naplnit památkově chráněnou budovu DKMO."

Projekt byl v roce 2021 prestižním americkým magazínem Architizer zařazen mezi 10 nejočekávanějších staveb světa. Ostrava koncepčně řeší proměnu celé lokality v okolí domu kultury a budoucího sálu. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Koncertní sál sice ještě nestojí, ale jako by již byl. Stává se symbolem Ostravy a ta se právě díky takovým projektům propisuje na mapu Evropy jako sebevědomé a kulturní město."

Využití celého komplexu s očekávanou návštěvností 500 tisíc lidí ročně

  • Velký koncertní sál se špičkovou akustikou s kapacitou 1300 míst
  • Zázemí pro 100členný orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava
  • Multifunkční komorní sál s kapacitou 515 míst
  • Edukační centrum s kapacitou 200 míst
  • Nahrávací studio světových parametrů
  • Divadelní sál s kapacitou 490 míst
  • Přednáškový multifunkční sál s kapacitou 120 míst
  • Restaurace, kavárny, salónky, prostory pro volnočasové aktivity…

Harmonogram projektu

2018-2019 – architektonická soutěž
11/2019 – zahájení prací na studii
09/2020 – zahájení prací na projektové dokumentaci
04/2023 – vydání společného územního a stavebního povolení (před nabytím právní moci) a zahájení prací na 1. fázi projektu (přípravné a zemní práce)
04/2023 – zahájení veřejné zakázky na výběr generálního dodavatele stavby
09/2023 – finalizace externího financování (předpoklad)
4Q/2023-2026 – stavební práce (předpoklad)

Nahlásit chybu


K tématu

Do Ostravské muzejní noci se letos zapojí 31 organizací

19. května 2023 19:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V sobotu 20. května se uskuteční čtrnáctý ročník kulturního festivalu Ostravská muzejní noc. Až do pozdních nočních hodin návštěvníci opět nahlédnou do ostravských institucí a organizací, které se věnují kultuře, vzdělávání a dalším sociálním aktivitám. Do akce se letos zapojilo 31 ostravských organizací. Tématem bude recyklace.

Fiducia už 25 let otevírá důležitá témata v Ostravě. K výročí chystá celodenní program

13. října 2023 12:15 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Jena z nejznámějších nezávislých kulturních institucí v Moravskoslezském kraji slaví 25 let své činnosti. Ostravský klub Fiducia za tu dobu pomohl otevřít mnoho důležitých témat. Bojuje za památky a důležité stavby. Zároveň dělá plno akcí pro veřejnost.

Stavba koncertní haly v Ostravě začíná. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem

8. dubna 2024 11:19 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Výstavbě koncertní haly a rekonstrukci kulturního domu už nestojí nic v cestě. Žádný z účastníků výběrového řízení na zhotovitele stavby se neodvolal a tak mohlo vedení Ostravy podepsat smlouvu se sdružením firem IMOS Brno a IPS Třinec.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Ostrava hledá zhotovitele stavby nového koncertního sálu a opravy kulturního domu
Vydáno 18. dubna 2023 16:30, Ostrava-město, Jiří Cileček
Obrovská zakázka za více než 4,1 miliardy korun. Taková je kompletní finanční představa, která zahrne projekční práce, rekonstrukci domu kultury a přístavbu nového koncertního sálu i s dalšími výdaji kolem, například úpravy prostranství. Ostrava nyní hledá firmu, která unikátní projekt realizuje.

vizualizace; zdroj: koncertnisal.cz

Ostrava se s plány na výstavbu nového koncertního sálu posunula o další krok. Po získaném stavebním povolení hledá zhotovitele stavby.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Rada města Ostravy schválila návrh na vyzvání dodavatelů k podání nabídek k nadlimitní veřejné zakázce na zhotovitele stavebních prací na rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. Po získaném stavebním povolení, které čeká na nabytí právní moci, a dokončení projektové dokumentace ve stupni pro provedení stavby, je vyhlášení veřejné zakázky právě v tomto termínu nezbytným krokem pro udržení kontinuity zejména s ohledem na potřebu včasného zasmluvnění externích finančních zdrojů. Projekt koncertního sálu se od roku 2018, kdy byla vyhlášena architektonická soutěž, dostal do fáze těsně před zahájením hlavní stavby. Té předchází již probíhající přípravné práce v území."

Poprvé, ve více než stoleté historii úsilí o vybudování důstojného koncertního sálu, je město téměř přichystáno k faktické realizaci projektu, a to jak z hlediska jeho věcné připravenosti, tak z hlediska zajištěného financování. Vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele stavby ještě před uzavřením všech smluv na externí financování má přitom hned několik důvodů.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně pro investice: "Prvním z nich je ověřit si realizovatelnost projektu s ohledem na dostupné finanční zdroje. Pouze konkrétní nabídky získané v soutěži nám totiž představí reálnou cenu stavebních prací. Dále je nutné pracovat s předpokladem, že veřejná zakázka tohoto rozsahu může trvat 6-12 měsíců a s ohledem na skutečnost, že dostupnost některých externích zdrojů je časově limitována, bylo by nezodpovědné vytvářet zbytečné časové prodlevy. V neposlední řadě eliminujeme časové prostoje mezi realizací 1. fáze stavby, tedy přípravou území, a 2. fází projektu, kterou je samotná stavba, kdy 1. fáze bude ukončena právě na konci tohoto roku."

Souběžně s vyhlášením stavební zakázky radní města také rozhodli o podání žádosti o dotaci ve výši 600 mil. Kč v rámci adresné výzvy Ministerstva kultury ČR (v rámci programu „Podpory reprodukce majetku regionálních kulturních zařízení, církví a náboženských společností“). Cílem výzvy, která je vypsána specificky právě pro město Ostrava, je naplnění memoranda o spolufinancování projektu koncertního sálu ze strany státu, které bylo uzavřeno v roce 2018.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Je nanejvýš efektivní paralelně finalizovat externí financování a veřejnou stavební zakázku s tím, že samotné zahájení hlavních stavebních prací tak může následovat ihned po zasmluvnění zbývajících klíčových externích zdrojů. Těmi jsou právě dotační prostředky ze státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva kultury ČR a dále prostředky z III. pilíře Just Transition Mechanism, které představují kombinaci zvýhodněného investičního úvěru Evropské investiční banky a grantu Evropské komise. Definitivní rozhodnutí ohledně poskytnutí zbývajících finančních zdrojů bychom měli znát v červnu a k finalizaci potřebné smluvní dokumentace ohledně financování by pak mělo dojít v měsíci září tohoto roku. Podíl nenávratných externích finančních zdrojů na financování celého projektu by mohl, v závislosti na zvolené variantě, přesáhnout 40 % celkových nákladů. Případné nezajištění finančních zdrojů v potřebné výši by bylo legitimním důvodem pro zrušení stavební zakázky. Město tedy nejde do žádného rizika."

Dokončení projektové dokumentace ve stupni pro provedení stavby (DPS) přineslo také aktualizovaný rozpočet celého projektu. Jeho celkové náklady jsou nyní, dle ceníkových cen, ve výši 4,1 miliardy korun.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Je to částka o 0,9 mld. Kč (28 %) vyšší, než předpokládal propočet nákladů projektu zpracovaný dle předchozích stupňů projektové dokumentace a předložený zastupitelům města před rokem, v dubnu 2022. Přiměřené navýšení ceny projektu se v souvislosti s postupem projekčních prací předpokládalo, nyní lze naproti tomu očekávat, že soutěž o dodavatele stavebních prací může tuto cenu snížit. Vzhledem k tomu, že v mezidobí se rozšířilo také spektrum a výše disponibilních externích zdrojů, bude zajištěno, že realizace projektu nebude mít negativní vliv na rozpočet a finanční stabilitu města."

Z celkové výše rozpočtovaných nákladů na realizaci projektu 4,1 miliardy korun připadá na projekční práce a správu stavby 0,3 miliardy, na rekonstrukci historického domu kultury 0,8 miliardy a na přístavbu koncertního sálu pak 2,2 miliardy. Zbylou sumu 0,8 miliardy korun tvoří náklady společné a ostatní, včetně například úpravy veřejného prostranství.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Předmětem veřejné zakázky je výběr dodavatele stavebních prací pro druhou fázi stavební části projektu „KONCERTNÍ HALA MĚSTA OSTRAVY“, zahrnující přístavbu koncertní sálu a rekonstrukci stávajícího objektu Domu kultury města Ostrava o předpokládané hodnotě 3,5 mld. Kč bez DPH, a to v otevřeném řízení dle ust. § 52 a násl. zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Veřejná zakázka vznikla dle standardů Fidic Red Book. Zadávací dokumentace obsahuje podmínky průběhu zadávacího řízení, informace o proběhlé tržní konzultaci, podmínky účasti, pravidla pro hodnocení nabídek, podmínky kvalifikace, technické podmínky vymezující předmět veřejné zakázky, obchodní a smluvní podmínky. Podrobné informace jsou uvedeny v zadávacích podmínkách. Zadávací dokumentace bude uveřejněna na profilu Zadavatele, a to ode dne uveřejnění Oznámení o zahájení zadávacího řízení ve Věstníku veřejných zakázek."

Finanční prostředky pro realizaci veřejné zakázky budou hrazeny z Fondu pro koncertní halu. Dále budou využity externí zdroje financování, které rámcově zahrnují:

  • Dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje
  • Dotaci ze státního rozpočtu – prostřednictvím Ministerstva kultury ČR
  • Úvěr od Evropské investiční banky v rámci III. pilíře Just Transition Mechanism
  • Grant od Evropské komise v rámci III. pilíře Just Transition Mechanism
  • Dotaci z Národního program Životní prostředí (Energetické úspory DKMO)
  • Dotaci z programu na rozvoj regionálních kulturních a kreativních center
  • Dary od institucionálních i individuálních dárců

Projekt koncertního sálu dostává Ostravu na kulturní mapu Evropy

První plány na výstavbu kvalitního koncertního sálu v Ostravě jsou staré 160 let. Město se ve své historii o realizaci pokusilo celkem šestkrát. Žádný z těchto pokusů nebyl úspěšný. Záměr stavby koncertního sálu byl v roce 2010 i součástí kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ostrava se nyní s projektem koncertního sálu dostala nejdál, jak kdy byla a poprvé je jen krok před samotným zahájením stavby.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Aktuální projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže organizované statutárním městem Ostrava, jejímž vítězem, a tedy také autory projektové dokumentace, se stal slavný newyorský ateliér Steven Holl Architects s českými partnery Architecture Acts. Návrh samotného koncertního sálu z hlediska akustiky zajišťuje celosvětově uznávaná s japonská společnost Nagata Acoustic pod vedením Yasuhisu Toyoty. Návrh na realizaci projektu v místě Domu kultury města Ostravy (DKMO) byl zvolen z důvodu zajištění budoucího využití památkově chráněného objektu DKMO a úspoře investičních i provozních nákladů při realizaci jednoho kulturního komplexu včetně zázemí pro Janáčkovu filharmonii Ostrava (JFO). A to v porovnání s nutností vybudovat solitérní koncertní sál se zázemím pro JFO a zároveň rekonstruovat a obsahově naplnit památkově chráněnou budovu DKMO."

Projekt byl v roce 2021 prestižním americkým magazínem Architizer zařazen mezi 10 nejočekávanějších staveb světa. Ostrava koncepčně řeší proměnu celé lokality v okolí domu kultury a budoucího sálu. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Koncertní sál sice ještě nestojí, ale jako by již byl. Stává se symbolem Ostravy a ta se právě díky takovým projektům propisuje na mapu Evropy jako sebevědomé a kulturní město."

Využití celého komplexu s očekávanou návštěvností 500 tisíc lidí ročně

  • Velký koncertní sál se špičkovou akustikou s kapacitou 1300 míst
  • Zázemí pro 100členný orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava
  • Multifunkční komorní sál s kapacitou 515 míst
  • Edukační centrum s kapacitou 200 míst
  • Nahrávací studio světových parametrů
  • Divadelní sál s kapacitou 490 míst
  • Přednáškový multifunkční sál s kapacitou 120 míst
  • Restaurace, kavárny, salónky, prostory pro volnočasové aktivity…

Harmonogram projektu

2018-2019 – architektonická soutěž
11/2019 – zahájení prací na studii
09/2020 – zahájení prací na projektové dokumentaci
04/2023 – vydání společného územního a stavebního povolení (před nabytím právní moci) a zahájení prací na 1. fázi projektu (přípravné a zemní práce)
04/2023 – zahájení veřejné zakázky na výběr generálního dodavatele stavby
09/2023 – finalizace externího financování (předpoklad)
4Q/2023-2026 – stavební práce (předpoklad)

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000036759/ostrava-hleda-zhotovitele-stavby-noveho-koncertniho-salu-a-opravy-kulturniho-domu