Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

OSUD LEOŠE JANÁČKA KONEČNĚ TAKÉ V NDM

Lázeňská romance v životě skladatele. Nenaplněná tragická láska. Libreto vytvořené Fedorou Bartošovou, přítelkyní skladatelovy zesnulé dcery Olgy, ale Janáčkem několikráte přepracované. Přesvědčivá a pozoruhodně zralá hudba. Ale také odmítavé postoje divadel a premiéra až 30 let po smrti skladatele. I to je Osud Leoše Janáčka z roku 1907. Operu nyní v premiérách 18. a 20. října 2018 uvede Národní divadlo moravskoslezské. Díky tomu se NDM stane celosvětově druhým divadlem, kde byly uvedeny všechny Janáčkovy opery.

„Zároveň opera splňuje zadání pro naši jubilejní – stou – sezónu: uvádět jen díla v našem divadle dosud nehraná,“ připomněl ředitel divadla a zároveň režisér inscenace Jiří Nekvasil. „Naše inscenace Osudu je zároveň zásadním příspěvkem Národního divadla moravskoslezského do společného projektu ostravské hudební scény Janáček Ostrava 2018 k 90. výročí úmrtí skladatele,“ dodal Nekvasil.

„V Národním divadle moravskoslezském měla úspěšnou premiéru Janáčkova Její pastorkyňa hned v první sezóně v roce 1919 a v meziválečném období byly na prknech tohoto divadla uvedeny téměř všechny jeho opery. Na neprávem opomíjený Osud se dostává až nyní. Příběh, kde se mísí báseň a pravda života, obdařil Leoš Janáček pozoruhodnou, zralou hudbou, tak silnou a originální, jakou známe až z jeho následujících vrcholných operních děl. I když se Janáček usilovně snažil několik následných let o uvedení této opery, její premiéry se nedočkal. Odehrála se až 30 let po jeho smrti – 25. října 1958 v Brně, o den později pak v Městském divadle v německém Stuttgartu. Naše inscenace je teprve šestým nastudováním této opery v Česku. V posledních letech se dílo stále více prosazuje i na významných zahraničních operních scénách,“ přibližuje režisér Jiří Nekvasil.

Zároveň netají pokoru i obdiv ke skladateli a opeře samotné. „Už před 40 lety dostal můj otec Miroslav, také operní režisér, nabídku inscenovat Osud v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Tehdy šlo teprve o druhé uvedení u nás. Premiéra byla v roce 1978 a na rozdíl od předchozího prvního uvedení v Brně bylo dílo interpretováno tak, jak to Janáček zamýšlel. K dispozici tehdy už byly i nahrávky s podmanivým Vilémem Přibylem v roli skladatele Živného. Sám jsem mohl tehdy být i u příprav konceptu scény inscenace svého otce,“ vzpomíná Jiří Nekvasil.

„Osud je skvělá, v Janáčkově tvorbě ojedinělá opera. Má silné autobiografické prvky, inspirována konkrétními setkáními, postavami, prostředími a situacemi z Janáčkova života. Hlavní hrdinou opery je hudební skladatel a hlavním tématem tragický příběh lásky a jeho života, který se stává námětem jím komponované opery. Stírá se zde hranice mezi realitou a dílem, poslední nedokončený akt opery se musí stát realitou, aby opera došla ke svému konci, a tou je smrt autora,“ uzavírá osobní pohled Jiří Nekvasil.

Po smrti dcery Olgy a krátce po dokončení opery Její pastorkyňa odjel skladatel do Luhačovic a prožíval zřejmě nejtěžší chvíle života. Hledal nový námět – „svěží, moderní, překypující životem a elegancí“. Našel jej v příběhu zhrzené lásky Kamily Urválkové, sestry básníka Egona Schillera a manželky lesmistra z Dolních Karlovic. Vyprávěla mu o svém vztahu a rozchodu se skladatelem a dirigentem Ludvíkem Vítězslavem Čelanským. Ten poté napsal operu Kamila (uvedlo Národní divadlo v roce1897), která líčí hlavní hrdinku velmi nelichotivě. A přestože příběh hlavní postavy opery nebyl věcí veřejnou, rozhodl se Janáček oplatit stejnou mincí – operou. Operou, ve které jsou (jak uvedeno výše) znatelné silně autobiografické prvky a která je už ovlivněna jeho poměrem s vdanou Urválkovou. Její postavě dal Janáček i podobné jméno – Míla Válková.

Tři dějství se odehrávají ve třech kontrastních prostředích: na kolonádě luhačovických lázní, v dusné rodinné atmosféře a konečně několik let poté v aule konzervatoře, kde se nacvičuje nová opera a kde tragický život skladatele končí. Všechna jsou propojena osudovou otázkou: Víš, co je láska?

Fedora Bartošová vytvořila z Janáčkových črt Tři obrazy (fragmenty) románové, které sám skladatel následně přepracoval. Bartošová sama slyšela výslednou podobu teprve v roce 1934 a byla nadšená.

V NDM v roli Míly alternují Linda Ballová a Veronika Holbová. Roli skladatele Živného hrají a zpívají Martin Šrejma nebo Josef Moravec. Další role: matka Míly – Petra Alvarez Šimková / Jitka Svobodová; učitelka slečna Stuhlá – Eva Dřízgová-Jirušová / Zuzana Jeřábková; Dr. Suda – Tomáš Kořínek / Petr Levíček; malíř Lhotský – Roman Hoza / Jakub Kettner; Konečný – Lukáš Bařák / Lukáš Zeman.

Scénu vytvořil Daniel Dvořák, kostýmy ve stylizované secesi Simona Rybáková. Hudebně operu nastudoval Jakub Klecker.

Premiéry 18. a 20. října 2018 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Operu týden po premiéře (dne 27. října 2018 v 18.30 hodin) uvede Divadlo Antonína Dvořáka v rámci Hudebního maratonu Leoše Janáčka. Poté jede soubor opery NDM s inscenací do Brna na festival Janáček Brno 2018 (24. listopadu).



V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

18. dubna 2024 21:37 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.