Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Nový Jičín ocenil kulturní a učitelské osobnosti

27. května 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín ocenilo osobnosti v oblasti školství a kultury. Poděkování za svou práci převzali ilustrátor dětských knih a nebo ředitelka Muzea Novojičínska. Za učitele získala ocenění například dlouholetá propagátorka výuky Montessori v mateřské škole.

Nový Jičín ocenil kulturní a učitelské osobnosti

26. května 2016 12:48 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín ocenilo osobnosti v oblasti školství a kultury. Poděkování za svou práci převzali ilustrátor dětských knih a nebo ředitelka Muzea Novojičínska. Za učitele získala ocenění například dlouholetá propagátorka výuky Montessori v mateřské škole.

Přehrada u Kopřivnice musí počkat na srážky

25. května 2016 13:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dlouhodobý nedostatek srážek způsobuje pokles hladin vodních ploch. Tento problém se týká také Větřkovické přehrady u Kopřivnice. Místní lidé nepamatují, že by se hladina vody dostala tak nízko. Podle vyjádření majitele vodní plochy, společnosti Tatra Trucks, je ale stále metr a půl nad daným minimem.

Divadlo bez portfeje zůstává u komedie

24. května 2016 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Beskydské divadlo obvykle nabízí návštěvníkům představení profesionálních souborů. Příjemný večer si teď v malém sále užili také lidé, kteří zavítali na novojičínské herce, tedy na ochotnické Divadlo bez portfeje. Svým příznivcům odehrálo derniéru komedie Láska, sex a žárlivost.

Speciální škola v NJ má na terapii vlastního koně

24. května 2016 12:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozitivní účinky hipoterapie pro děti s postižením jsou všeobecně známy. Také proto novojičínská speciální škola přirozeného pohybu koně pro zlepšení jejich zdraví a psychiky řadu let používá. Dokonce nedávno koupila i vlastního koníka. Jmenuje se Simon (sajmon).

Socha Mikuláše putuje do restaurátorské dílny

24. května 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Osud sochy Svatého Mikuláše, která původně stála na novojičínském náměstí, nabírá příznivější směr. Kamenná plastika patrona města se v době socialismu ztratila. Čirou náhodou byla nalezena na jednom statku s uraženou hlavou. Teď svatý Mikuláš putuje do restaurátorské dílny.

Aktuálně z Nového Jičína

23. května 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Už tento víkend proběhne v prostorách zimního stadionu 17. Veletrh Novojičínska, na kterém se budou prezentovat podnikatelé z města a okolí. Letos bude navíc spojen s Velkým dnem dětí v režii SVČ Fokus. Návštěvníci se také mohou těšit na historická auta, módní přehlídky a hudební vystoupení. Sobota bude zaměřena rockově a večer bude patřit skupině Limetal. Neděli pak uzavře novojičínská kapela Light and Love. Vstup je zdarma. * A ještě jedna pozvánka na neděli 29. května. Muzeum Novojičínska a Zámek Kunín připravili akci “Děti provázejí děti”. Prohlídky zámku s dětskými průvodci začínají v 10 hodin. Připraven je historický fotoateliér a módní přehlídky. Děti mají vstup zdarma, pokud přinesou obrázek s hraběnkou a čápem Viktorem, dostanou i malý dárek. * Občané mohou využít nabídku ekologické likvidace autovraků, kterou město připravilo ve spolupráci s autovrakovištěm na ulici Jeremenkova v Šenově u Nového Jičína. Akce se koná od 6. do 10. června. Podrobné informace jsou zveřejněny na webu města. * Městský úřad upozorňuje občany na to, že se blíží splatnost poplatku za komunální odpady za rok 2016. Tento poplatek je nutno uhradit do 30. června. Jeho výše zůstává stejná jako v předchozích letech, tedy 552 Kč na osobu. Informace o způsobu platby jsou uvedeny na webových stránkách města.

Policie vyšetřuje smrt muže na parkovišti v Novém Jičíně

23. května 2016 14:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kriminalisté od rána vyšetřují smrt muže, který byl nalezen v Novém Jičíně v osobním voze odstaveném na parkovišti u centra města. Policie zatím k případu nesdělila žádné podrobnosti, snad jen to, že muž byl cizí státní příslušník. Podle SPZ auta pravděpodobně Slovák.

Novojičínští divadelníci sází na komedie

23. května 2016 12:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské Beskydské divadlo obvykle nabízí návštěvníkům představení profesionálních souborů. Příjemný večer si teď v malém sále užili také lidé, kteří zavítali na místní herce, tedy na Divadlo bez portfeje. Svým příznivcům odehrálo derniéru komedie Láska, sex a žárlivost.

Bazén hostil Modrý mítink

23. května 2016 11:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský bazén hostil závod v plavání s ploutvemi - ttradiční Modrý mítink. Na startovacích pozicích se vystřídalo 260 plavců. Závod byl také konfrontací dvou světových rekordmanů - domácího Jakuba Jarolíma a maďarského mistra světa Gergo Kosina.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více