Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Klienti terapeutické dílny pomáhali na farmě

6. června 2016 10:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pravidelně pracovat a získat za práci odměnu. To je motivační proces, který si teď vyzkoušelo 8 lidí s mentálním postižením. Zúčastnili se pobytu na farmě, který připravila novojičínská sociálně terapeutická dílna Effatha.

Výstava na radnici připomíná 15 let kraje

4. června 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vestibul novojičínské radnice je prvním místem, kam zamířila putovní výstava k 15 letům trvání Moravskoslezského kraje. Expozice jednoduchými čísly, texty a kresbami ukazuje úspěchy, zajímavosti a významné událostí regionu.

Oprava potrubí starého více než sto let

4. června 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce kanalizačního potrubí, které je staré více než 100 let, probíhá v těchto dnech v centru Nového Jičína. Oprava se týká zhruba 400 metrů kanalizace a obejde se bez výkopových prací, které by narušily chodníky a výrazněji komplikovaly dopravu.

Oprava stoleté kanalizace v Novém Jičíně

3. června 2016 12:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce kanalizačního potrubí, které je staré více než 100 let, probíhá v těchto dnech v centru Nového Jičína. Oprava se týká zhruba 400 metrů kanalizace a obejde se bez výkopových prací, které by výrazněji narušily chodníky a komplikovaly dopravu.

Aktuálně z Nového Jičína

3. června 2016 9:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města se sejdou na své desáté schůzi v tomto volebním období. Jednání, které je jako vždy otevřeno veřejnosti, se koná v aule radnice ve čtvrtek 9. června od 15 hodin. Podrobný program je uveden na webových stránkách města. * Následující informace je důležitá pro občany, kteří v Novém Jičíně jezdí městskou hromadnou dopravou. Informační středisko MHD se přestěhuje. Ukončí provoz na Sokolovské ulici a od pondělí 4. července bude otevřeno v přízemí Návštěvnického centra na náměstí. * SVČ Fokus pořádá ve středu 8. června Den bez úrazu. Chce takto ve spolupráci s dalšími partnery dětem a rodičům připomenout, že čas prázdnin je sice krásným obdobím, nicméně dochází v něm často i k různým zraněním. Hry a soutěže se zaměřením na základy první pomoci a prevenci před úrazy začínají na Masarykově náměstí v 9 hodin. * Státní okresní archiv se ve čtvrtek 9. června již po osmé zúčastní Mezinárodního dne archivů. Letos ve spolupráci s městským kulturním střediskem, Kinem Květem a Muzeem Novojičínska zve veřejnost do kina na projekci archivních snímků pod názvem Filmové střípky z Novojičínska. Začátek je v 17 hodin, vstup je volný. Zároveň bude od 15 do 16:30 hodin zpřístupněna budova bývalé židovské synagogy na Havlíčkově ulici.

Kulturní léto zahájilo dvě stě předškoláků

2. června 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dvě stovky dětí - předškoláků ze všech novojičínských mateřských škol - vytvořily jeden sbor a zazpívaly na Masarykově náměstí. Jejich koncertem oficiálně začalo Novojičínské kulturní léto. Společně předvedly 8 skladeb českého autora dětských písní Miroslava Raichla.

Výstava 15 let Moravskoslezského kraje

2. června 2016 12:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vestibul novojičínské radnice je prvním místem, kam zamířila putovní výstava k 15 letům trvání Moravskoslezského kraje. Expozice jednoduchými čísly, texty a kresbami ukazuje úspěchy, zajímavosti a významné událostí regionu.

Budova fary stojí už 650 let

2. června 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přesně před 650 lety se objevila první zmínka o nejstarší existující stavbě v Novém Jičíně - jedná se o faru a kostel. Farní budova má své významné místo ve městě i dnes. Není pouze symbolem římskokatolické církve a obydlím faráře. Je také centrem společenského života věřících.

Novojičínský “Nočník” není pro mimina

2. června 2016 9:22 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Projekt “Rozběháme Nový Jičín” má za sebou 15 společný běh, z toho dvakrát si příznivci tohoto rekreačního sportu vyrazili i za tmy. Večerní běhání se v Novém Jičíně zažívá pod názvem “Nočník”. První zavedl účastníky na Puntík, druhý na hrad Starý Jičín. Martin Prašivka, člen realizačního týmu “Rozběháme NJ” Účastníci si na cestu posvítili čelovkami, baterkami a nezbytnými bezpečnostními led pásky. Na noční běh jich vyrazilo téměř padesát. Martin Prašivka, člen realizačního týmu “Rozběháme NJ” Realizační tým se snaží večerními akcemi lidem běhání zatraktivnit a podpořit je tak, aby vydrželi a byla to pro ně i zábava. Například při prvním “Nočníku” na Puntík se pustili také do romantického vypouštění lampionů štěstí.

Dvou set členný sbor zazpíval na NJ náměstí

1. června 2016 12:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dvě stovky dětí - předškoláků ze všech novojičínských mateřských škol - vytvořily jeden sbor a zazpívaly na Masarykově náměstí. Jejich koncertem oficiálně začalo Novojičínské kulturní léto. Společně předvedly 8 skladeb českého autora dětských písní Miroslava Raichla.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více