Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Basketbalisté se chystají na 1. ligu

15. června 2016 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Basketbalisté Nového Jičína, kteří vybojovali postup do1. ligy, se připravují na novou sezónu. Tu chtějí odehrát se stávajícícm mužstvem s vlastními odchovanci, tým chtějí posílit jen minimálně. Trenérem zůstává Martin Zdražil.

Knihovna zve na prázdniny

15. června 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Prázdniny klepou na dveře a pokud zrovna řešíte, jak zabavit děti, můžete to zkusit třeba v novojičínské knihovně. Na léto zde připravili akci “Prázdninové čtvrtky”. Dětem nabídnou kromě půjčovaní knih také alternativní zábavu - pohybové aktivity a tvořivé dílny.

Pobyt v přírodě pro děti NJ speciální školy

15. června 2016 10:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Také školáci s mentálními a tělesnými handicapy mohou prožít pobyt v přírodě. Děti z novojičínské speciální školy teď strávily pět dní bez rodičů na chatě Svinec. Největším zážitkem pro ně bylo zahrát si discgolf a hledat poklad.

Kamenné divadlo opět ožilo

15. června 2016 10:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kamenné divadlo na Skalkách ožilo 20. ročníkem Divadelní dílny. Toto přírodní až mystické prostředí nabídlo ukázky současné umělecké tvorby pro děti i dospělé. Kromě toho si účastníci mohli vyrobit vlastní loutku a vyzkoušet akrobacii na kruhu.

Děti speciální školy na týdenním pobytu

14. června 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Také školáci se zdravotními handicapy mohou prožít pobyt v přírodě. Děti z novojičínské speciální školy teď strávily pět dní na chatě Svinec. Největším zážitkem pro ně bylo zahrát si discgolf a hledat poklad.

Streetball oslavil dvacet let

14. června 2016 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Masarykovo náměstí se proměnilo v jedno velké sportoviště - konala se zde akce s názvem Sport Fest. Kromě tradičního streetballu, který slavil dvacet let, čekal sportovní veřejnost také turnaj ve street handballu, a dále cyklistické a běžecké závody.

Aktuálně z Nového Jičína

13. června 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

30. červen - to je poslední den, do kdy musí občané zaplatit poplatek za komunální odpady za rok 2016. Výše částky zůstává stejná jako v předchozích letech, tedy 552 Kč na osobu. Informace o způsobu platby jsou uvedeny na webových stránkách města. * Na novojičínském náměstí se 15. a 16. června uskuteční další jarmark - tentokrát s podtitulem řemeslný. Nabídku výrobků doplní také kulturní program. Ve středu 15. června zahraje od 15 hodin Městská dechová hudba a poté proběhne představení Cyril a Metoděj - po stopách strhujícího příběhu. Druhý den jarmarku zahraje duo Milan Cyrus a Ladislav Kokeš. * Městem opět projedou in-line bruslaři. Druhá letošní hromadná jízda se uskuteční v pátek 17. června. Sraz bruslařů je na parkovišti u zimního stadionu. Start je o půl deváté večer. * Extraligový tým novojičínských in-line hokejistů ukončil skvělou sezónu. V sobotu se zúčastnil závěrečného turnaje final four v Boskovicích. Po prohře s favorizovanou Olomoucí nakonec ukončil sezónu těsně před branami finále. Jako poražení semifinalisté Novojičínští automaticky získali bronzové medaile.

Běhají pro zdraví a pro Veroniku

13. června 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pravidelné kondiční běžecké tréninky jsou mezi veřejností, a také tou novojičínskou, stále populární. Společně sportovat v přírodě začala přes třemi měsíci také skupina běžců, kteří se měsíce potkávali na různých trasách v NJ a okolí. Své aktivitě nakonec dali i další - charitativní - rozměr. Martin Pospíšil, organizátor charitativního běhu Po deseti týdnech společně naběhali 3 034 korun. Martin Pospíšil, organizátor charitativního běhu Kdo by měl zájem udělat něco pro své zdraví a ještě pomoci dobré věci, může se také dostavit na start, který je každé úterý v 6 hodin večer u altánu ve Smetanových sadech. Martin Pospíšil, organizátor charitativního běhu Začínající běžec se může vydat na pětikilometrovou trať, zkušenější absolvuje dvojnásobek. Nejtěžší trať pak vede přes Svinec a Petřkovickou hůrku.

Letecká tématika na akvarelech Ivy Hoňkové

13. června 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letecká tématika a období světových válek - to je velký koníček výtvarnice Ivy Hoňkové ze Studénky. Své akvarely a zejména pamětní listy padlým pilotům teď vystavuje v galerii na Staré poště. Výstava potrvá mimořádně až do konce července.

Herci a publikum oživili lesní divadlo v Novém Jičíně

13. června 2016 12:54 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lesní kamenné divadlo v Novém Jičíně ožilo 20. ročníkem Divadelní dílny. Toto přírodní až mystické prostředí nabídlo ukázky současné umělecké tvorby pro děti i dospělé. Kromě toho si účastníci mohli vyrobit vlastní loutku a vyzkoušet akrobacii na kruhu.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více