Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Velikonoční vestibul v SVČ Fokus

17. března 2016 8:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Velikonoční výstavu plnou jarní svěžesti pořádá v těchto dnech Středisko volného času Fokus. Děti i dospělí, kteří sem přicházejí do kroužků, vytvářeli exponáty v keramice i dalších výtvarných oborech. Kromě toho doplnili výstavu o vysvětlení symboliky velikonočních svátků.

V basketbalové hale se konal 3. ročník Cheer Open

15. března 2016 13:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Bezmála tři stovky cheerleaders z České republiky a Slovenska se sjely do novojičínské basketbalové haly. Konal se zde 3. ročník mezinárodního poháru ve sportovním cheerleadingu. Akce nabídla desítky akrobatických a tanečních sestav a skvělou atmosféru.

Do Nového Jičína se sjely stovky cheerleaders

15. března 2016 10:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Do Nového Jičína se sjely téměř tři stovky cheerleaders (čírlídrs) z České republiky a Slovenska. Třetí ročník mezinárodního poháru ve sportovním cheerleadingu (čírlidingu) nabídl desítky akrobatických a tanečních sestav a nechyběly ani dechberoucí vyhazovačky.

Sociální rehabilitace dělá život kvalitnější

15. března 2016 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Sociální rehabilitace RÚT je služba která v Novém Jičíně pomáhá lidem s duševním onemocněním nebo mentálním handicapem zvládat běžné životní záležitosti. Těmi jsou například nákupy, cestování autobusem a také začlenění do pracovního procesu.

Soutěž Bůček open provoněla Šenov

14. března 2016 12:31 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ojedinělý gurmánský svátek si užívali návštěvníci akce Bůček open, která se konala v Šenově u Ostravy. Jednalo se o 4. ročník degustační soutěže této typické české vepřové speciality. O titul nejlepší bůček soupeřilo 30 vzorků.

Aktuálně z Nového Jičína

14. března 2016 12:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Trámovém sále Žerotínského zámku se v rámci pravidelných Muzejních čtvrtků koná 17. března další přednáškové odpoledne. Tématem povídání s lékařkou Janou Machovskou bude pohled dnešního zdravotnictví na využití rostlin v medicíně. Přednáška s názvem Příroda léčí začíná v 16.30 hodin. * A ještě jedna pozvánka do novojičínského muzea - tentokrát spíše na jeho nádvoří, kde se v sobotu 19. března od půl deváté ráno koná Velikonoční jarmark s kulturním programem. * Aktivita “Rozběháme Nový Jičín”, kterou iniciovala městská policie, má svou první společnou událost, a to běžecký trénink v úterý 22. března. Sraz účastníků je v 16:30 h. na Skalkách. Připraveny budou dvě trasy, jedna dlouhá 3 km pro začátečníky a 6 km pro otrlejší běžce. První stovce sportovců rozdá městská policie reflexní pásky. * Občané, kteří potřebují zjisti, jaké sítě vedou určitým územím města, mohou využít novou bezplatnou službu. Na webových stránkách města byl zřízen odkaz na přístup k aplikaci, jejímž prostřednictvím mohou jednoduše zaslat žádost o vyjádření všem správcům technické infrastruktury.

Zastupitelé schválili koupi vil a průmyslovou zónu

14. března 2016 10:23 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na své první letošní schůzi se sešli zastupitelé města. Jedním z nejdůležitějších bodů bylo schvalování výkupu Hückelových vil. Kromě toho se na jednání probírala příprava rozšíření průmyslové zóny a schválení kontokorentního úvěru.

MHD jezdí 10 let, potřebuje změnu

11. března 2016 14:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín řeší budoucnost městské hromadné dopravy. Autobusy mají svou životnost za sebou, jsou staré deset let, a nákup nových by přišel na 16 milionů korun. V tuto chvíli se město ohlíží po různých možnostech, jak další fungování linek od příštího roku vyřešit.

Klub Stromeček pomáhá smutným dětem

10. března 2016 13:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně vznikl klub Stromeček pro děti, kterým zemřel blízký příbuzný. Na společném setkání zjišťují, že ve své složité situaci nejsou samy. Mohou si popovídat s psychoterapeutem a také strávit čas hrami a tvořením. Toto pravidelní setkávání pozůstalých dětí je v České republice ojedinělou aktivitou.

Měsíc čtenářů v knihovně

10. března 2016 12:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V březnu - měsíc čtenářů - novojičínská knihovna doslova praská ve švech. Seznámit se s prostory půjčovny a knížkami přichází i děti předškolního věku. To je totiž ideální doba, kdy začít rozvíjet jejich vztah k literatuře.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více