Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Klub Stromeček v NJ pomáhá smutným dětem

10. března 2016 12:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně vznikl klub Stromeček pro děti, kterým zemřel blízký příbuzný. Na společném setkání zjišťují, že ve své složité situaci nejsou samy. Mohou si popovídat s psychoterapeutem a také strávit čas hrami a tvořením. Toto pravidelní setkávání pozůstalých dětí je v České republice ojedinělou aktivitou.

Nejúspěšnější sportovci roku 2015

10. března 2016 8:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín ocenilo v Beskydském divadle své nejúspěšnější sportovce za rok 2015. Nejčastěji si na pódium vystoupali pro pamětní cenu členové IHC. Uspěli mezi juniorskými kolektivy, a to nejen na úrovni města, ale také v rámci okresu, dále si odnesli ocenění v kategorii trenér i jednotlivec. Hvězdnou éru novojičínského IH odstartoval loňský rok, kdy tento tým ve své premiérové sezóně vyhrál juniorskou extraligu. Někteří jeho členové se pak prosadili i v české reprezentaci a zúčastnili se ME a dokonce i MS v Argentině, které vyhráli. něco live na předělení Město tedy za rok 2015 ohodnotilo sportovní výkony v kategorích jednotlivec, kolektiv a trenér. Celkem si ocenění převzalo 16 týmů a individuálních sportovců. Mezi kolektivy to bylo kromě in line hokejistů také volejbalové družstvo žen a družstvo juniorů plaveckého klubu. V kategorii trenér si trofej zasloužili z oblasti volejbalového sportu Jakub Karásek a za in line hokej Kamil Gebaur. Zde je také kompletní výčet oceněných jednotlivců: za plavce s ploutvemi to byli Jakub Kovaříka, Ondřej Dofek a Klára Křepelková, dále plavec Josef Kratochvíl, dva in line hokejisté Vít Christov a David Šebek. Cenu si zasloužili rovněž stolní tenisté Leopold Fiala, Tomáš Kratochvíl a Martin Vincek. Dále cyklista Ondřej Fierla a fotbalista Ondřej Kopecký. Absolutním vítězem v kategorii jednotlivců se stal ploutvový plavec Jakub Jarolím.

Zastřelení čápa na Novojičínsku šetří policie

9. března 2016 13:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zklamání a pocit bezmoci zažívají pracovníci Stanice na záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku. Nejprve se jim do rukou dostal otrávený Orel mořský, teď někdo brokovnicí zastřelil Čápa bílého. Ten k vůli zdravotnímu handicapu neodletěl do teplých krajin a záchranáři ho celou zimu přikrmovali. Kdo ptákům ublížil šetří i policie.

Taneční pár z Nového Jičína uspěl v “latině”

9. března 2016 9:28 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Taneční pár z Nového Jičína Petra Pístecká a Luboš Nevrla vyhrál letošní Taneční ligu v latinskoamerických tancích v seniorské kategorii. Dalším čerstvým úspěchem této dvojice je 4. místo na mistrovství republiky. V těchto dnech se připravují na evropský šampionát, který se koná v Barceloně.

Taneční pár z Nového Jičína uspěl v “latině”

8. března 2016 13:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Taneční pár z Nového Jičína Petra Pístecká a Luboš Nevrla vyhrál letošní Taneční ligu v latinskoamerických tancích v seniorské kategorii. Dalším čerstvým úspěchem této dvojice je 4. místo na mistrovství republiky. V těchto dnech se připravují na evropský šampionát, který se koná v Barceloně.

Vojenský klub z NJ ukázal protipartyzánskou školu

8. března 2016 10:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský Klub vojenské historie Greif, který se zabývá druhou světovou válkou, zrekonstruoval činnost zdejší protipartyzánské školy. Reálnou vzpomínkou na tuto dobu jsou například zbytky propadlých bunkrů v Podbeskydí nebo kovový plát, který Němcům sloužil jako zkušební terč.

Aktuálně z Nového Jičína

7. března 2016 19:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město věnovalo novojičínskému odboru policie ČR dva záchranářské kufry a dva externí defibrilátory, díky kterým mohou policisté v terénu zachránit život. Jeden přístroj už od podzimu vozí ve svém autě také městští strážníci. Externí zařízení přesně navádí záchranáře hlasem, jak v případě zástavy srdce postupovat. * Přednášku s názvem Imunitní systém a záření kolem nás pořádá v úterý 15. března v 18 hodin městská knihovna. Účastníky čeká vyprávění Pavla Kavříka o vlivu technického záření a změnách životního stylu na naše zdraví a náš život. * Na podporu třídění odpadu město opět pořídilo pro své občany barevné tašky na plast, sklo a papír. Obdrží je ten, kdo vyplní krátký anonymní dotazník týkající se separace odpadu. Sady tašek si obyvatelé Nového Jičína a přilehlých částí mohou do vyčerpání zásob vyzvednout na městském úřadu. * Klub Galerka na Staré poště připravuje na čtvrtek 17. března koncert kapely NEŘEŽ, která se proslavila také jako doprovodná skupina Jaromíra Nohavici, Marie Rottrové a Zuzany Navarové. Novojičínské vystoupení je věnováno 60. narozeninám jejího lídra Zdenka Vřešťála. Začátek je v 8 hodin večer.

Vojenský klub z NJ ukázal protipartyzánskou školu

7. března 2016 10:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský Klub vojenské historie Greif (grejf) zrekonstruoval v ukázce činnost zdejší německé protipartyzánské školy. Reálnou vzpomínkou na tuto dobu je prostřílený kovový plát, který Němcům sloužil jako zkušební terč.

SVČ Fokus představuje dětské vize

4. března 2016 8:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Středisko volného času Fokus v Novém Jičíně vystavilo práce dětí z výtvarných kroužků. Část se týká také jejich vizí rekonstrukce budovy, ve které se zájmové aktivity konají. Zatímco děti na svých obrázcích navrhly na střeše Fokusu tobogán a bazén, pracovníci střediska si přejí spíše zateplení a přístavbu.

SVČ Fokus Nový Jičín představuje dětské vize

3. března 2016 9:55 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Středisko volného času Fokus v Novém Jičíně vystavilo práce dětí z výtvarných kroužků. Část se týká také jejich vizí rekonstrukce budovy, ve které se zájmové aktivity konají. Zatímco děti na svých obrázcích navrhly na střeše Fokusu tobogán a bazén, pracovníci střediska si přejí spíše zateplení a přístavbu.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více