Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Veletrh Novojičínska jako příležitost pro podnikatele

29. března 2016 12:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Podnikatelé z města a okolí mohou také letos prezentovat své nápady, služby a zručnost na Veletrhu Novojičínska. Ten se v prostorách zimního stadionu koná již po 17té. Pořadatelé ovšem připravují změny - tou nejvýraznější je propojení veletrhu s velkým dnem dětí.

Dopravu omezí opravy kanalizace a plynovodu

29. března 2016 10:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Oprava kanalizace a plynového vedení přinese do ulic Nového Jičína několik dopravních uzavírek. První omezení se týká Štefánikovy ulice. Kvůli opravě kanalizace zde dojde od 29. března do 10. dubna k celkové uzavírce v úseku od vjezdu na centrální parkoviště Na Valech až ke křižovatce s ulicí Havlíčkovou. Zachován bude v obou směrech vjezd na parkoviště u budovy záchranné služby. K plynárnám a na centrální parkoviště se motoristé dostanou pouze ve směru od Tyršovy ulice. Po této celkové uzavírce bude doprava na Štefánikově ulici ještě dále omezena částečně, a to do 15. května. Další práce, tentokrát na plynovém vedení, uzavřou v jednom směru ulici Divadelní. Od 18. do 22. dubna do ní nebude možné vjet z Tyršovy. Řidiči se do Divadelní dostanou přes Poděbradovu a Husovu ulici nebo Slovanskou a Jiráskovu. Od 4. dubna do 12. června také postupně doje k částečnému omezení dopravy v ulicích Husova, Purkyňova, Slovanská, Jiráskova, Tyršova a opět Divadelní.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně

25. března 2016 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zámek Kunín zahajuje novou turistickou sezónu již na velikonoční pátek 25. března. Otevřeno bude také na velikonoční pondělí od 9.00 do 16.00 hodin. Součástí prohlídky bude výstava Krása porcelánu ze sbírek Muzea Novojičínska. V neděli 27. března se návštěvníci zámku mohou těšit na tradiční velikonoční koncert v podání cembalistky Kateřiny Bílkové. Začíná v 17.00 hodin. * Velikonoční koncert duchovní hudby pořádá také pěvecký sbor Ondrášek, a to ve středu 30. března od 17 hodin v novojičínském farním kostele. Jako host vystoupí v chrámu také japonský soubor Odawara childrens choir. * Výstavu pro velké i malé nadšence modelů vláčků pořádá městská knihovna. V prostorách dětského oddělení budou Železniční modely a kolejiště vystaveny pouze dva víkendové dny 2. a 3. dubna, a to v neděli jen během dopoledne. Akce se koná ve spolupráci se Společností přátel železničního modelářství a železnice.

Jarmark nabídl velikonoční inspiraci i zábavu

24. března 2016 10:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Velikonoční svátky získaly letos poprvé jeden den volna navíc. Ve větším rozsahu na ně upozornilo také město. Na Masarykově náměstí probíhal týdenní jarmark s kulturním programem. Středa patřila Středisku volného času Fokus, které připravilo program s jarním workshopem.

Městská policie rozběhává Nový Jičín

24. března 2016 10:46 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

První společnou akci má za sebou projekt “Rozběháme Nový Jičín”. Sportovní výzva, jejímž propagátorem je zdejší městská policie, se začala šířit počátkem března. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Hromadně si zaběhat teď premiérově vyrazilo na Skalky téměř 80 lidí.

Děti z MŠ navštívily městskou policii

23. března 2016 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na služebnu městské policie zavítala dvacítka kluků a holek z jedné z novojičínských mateřských škol. Nejvíce tu malé hosty zaujal kamerový systém, zbrojnice a policejní auto. Tato návštěva je součástí prevence pro děti předškolního věku, kterou strážníci pravidelně vykonávají.

Služebnu novojičínských strážníků zaplnily děti

23. března 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Jednou z aktivit městských strážníků v Novém Jičíně je také prevence pro děti v mateřských školách. Dvacítka kluků a holek z jedné z nich teď na oplátku zavítala na jejich služebnu. Nejvíce malé návštěvníky zaujala centrála kamerového systému, policejní auto a cvičná zbraň.

Architektura města ovlivněná Thienemannem

22. března 2016 14:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Muzeum Novojičínska připravuje v letošním roce velký výstavní projekt na téma architektura Nového Jičína a jeho stavitelé. Předzvěstí této akce byla přednáška na téma Otto Thienemann , díky jehož stavitelským zásahům se Novému Jičínu v minulosti přezdívalo Malá Vídeň.

Dětská divadelní přehlídka “Podívaná”

22. března 2016 10:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Osm dětských divadelních souborů se představilo na oblastní přehlídce “Podívaná”, která se konala v novojičínském Beskydském divadle. Toto umělecké setkání mladých talentů proběhlo již počtvrté. Na divadelním pódiu dostalo prostor 75 mladých herců a hereček.

Lídr kapely Neřež slavil v Galerce kulatiny

22. března 2016 10:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vystoupením v klubu Galerka oslavil lídr kapely Neřež Zdeněk Vřešťál své kulatiny. Právě v Novém Jičíně tato skupina uzavřela celou narozeninovou šňůru koncertů. Publikum si tu vyslechlo zejména písně z nového alba Jen blázni překročí svůj stín.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více