Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Modely železnic lákaly do NJ knihovny stovky lidí

4. dubna 2016 12:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výjimečná akce se konala během víkendu v novojičínské knihovně. Návštěvníci si sem tentokrát nepřicházeli prohlédnout knihy, ale modely železnic. Zmenšeniny vláčků a kolejnic lákaly jak děti, tak dospělé. Během první hodiny od otevření sem zavítalo více než 200 lidí.

Malířka Jindřiška Růžičková hledá řád v chaosu doby

4. dubna 2016 11:43 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Galerie na Staré poště nabízí v těchto dnech výstavu malířky Jindřišky Růžičkové. Tato pozoruhodná žena odráží ve své abstraktní tvorbě dobu ve které žijeme, své imaginární představy a také přírodu. Malování je pro ni celoživotní opora.

Apríl u strážníků a ve škole

4. dubna 2016 10:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Prvního dubna přijali ve dvou novojičínských organizacích zajímavé personální změny. O jednoho specialistu se rozrostly řady městské policie. Shodou okolností se ve stejný den objevila zahraniční posila také v jedné z místních základních škol.

První duben s novojičínskými strážníky a učiteli

1. dubna 2016 13:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Prvního dubna přijali ve dvou novojičínských organizacích zajímavé personální změny. O jednoho specialistu se rozrostly řady městské policie. Shodou okolností se ve stejný den objevila zahraniční posila také v jedné z místních základních škol.

Rodáci vzdali hold slavnému závodníkovi

31. března 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín si připomněl rodáka, který se proslavil po celém světě. 29. března uplynulo 125 let, kdy v tomto městě přišel na svět Alfred Neubauer - automobilový závodník, který se stal legendou. Během své kariéry se zúčastnil 160 závodů a se svým týmem si připsal mnohá vítězství.

V Novém Jičíně vzdali hold legendě Formule 1

31. března 2016 11:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín si připomněl rodáka, který se proslavil po celém světě. Na konci března uplynulo 125 let, kdy v tomto městě přišel na svět Alfred Neubauer (nojbauer) - automobilový manažer a závodník, který se stal legendou Formule 1. Během své kariéry se zúčastnil 160 závodů a se svým týmem si připsal mnohá vítězství.

Puellae et Pueri projel jih Evropy a míří do Rudolfina

31. března 2016 11:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pěvecký sbor Puellae et Pueri absolvoval cestu po jižní Evropě. Zazářil v Itálii, Francii a Španělsku. Jen pár dní po návratu se zpěváci připravovali na další výjimečný zážitek - koncert v pražském Rudolfinu.

Stromy u školky a v parku musely jít k zemi

31. března 2016 11:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pracovníci odboru životního prostředí museli dát souhlas ke skácení několika dominantních stromů v Novém Jičíně. Důvodem je napadení dřevokaznou houbou. Stromy mohly ohrozit bezpečnost lidí. Jeden z nich rostl u mateřské školy v Hückelových vilách, druhý ve Smetanových sadech.

Běh s plyšákem přilákal desítky nadšenců

30. března 2016 12:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V rámci projektu “Rozběháme Nový Jičín” proběhla další společná akce. Tentokrát se organizátoři zaměřili na celé rodiny i s malými dětmi a připravili Běh s plyšákem. Na start se dostavilo několik desítek rodin, které na tříkilometrové trati provázelo 67 plyšových hraček. Lucie Manďáková, členka realizačního týmu “Rozběháme NJ” Cílová stanice byla na hřišti v sousedním Šenově u Nového Jičína, kde byly pro děti a třeba i dospělé připraveny zábavné soutěže, jak jinak než ve sportovním duchu. Lucie Manďáková, členka realizačního týmu “Rozběháme NJ” Další společné výběhy pro nadšené sportovce, vhodné i pro začátečníky, můžete sledovat na facebooku “Rozběháme NJ”.

Letitý buk v novojičínském parku musel jít k zemi

30. března 2016 12:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pracovníci odboru životního prostředí museli dát souhlas ke skácení dvou dominantních stromů v Novém Jičíně. Důvodem je napadení dřevokaznou houbou. Stromy mohly ohrozit bezpečnost lidí. Jedním z nich je Buk červenolistý, který rostl v srdci Smetanových sadů.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více