Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Novojičínské kino zažilo divácky rekordní rok

6. ledna 2016 12:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekordní návštěvnost zažilo v loňském roce novojičínské kino Květen. Na filmy sem zavítalo nejvíce diváků za posledních sedm let. Největšími trháky byly filmy zahraniční produkce, zejména animované, naopak propadly české snímky.

Strážníci v NJ zachraňovali v mrazivé noci muže

4. ledna 2016 11:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městští policisté v Novém Jičíně zachraňovala během mrazivé noci muže. Ten zůstal v mínus 15 stupních ležet na náměstí na lavičce. Nešťastník byl po operaci zad a právě ta ho zradila. Strážníci situaci zaregistrovali na kamerovém systému.

Kamenná Bašta v Novém Jičíně ožila před 25 lety

29. prosince 2015 11:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kamenná Bašta v Novém Jičíně, která byla součástí opevnění města, si připomíná 25 let znovu uvedení do života. Je sídlem místního klubu rodáků, ale její prostory jsou otevřeny mnoha dalším aktivitám. Tato historická památka tak tepe pestrým společenským životem.

Betlém v Novém Jičíně má více než 100 let

23. prosince 2015 11:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Mezi nejkrásnější betlémy v kraji patří ten ve Španělské kapli v Novém Jičíně. Pozornost vzbuzuje z více důvodů - některé jeho figurky se pohybují - a navíc jsou staré i 120 let. Na druhou stranu v něm přibývají i nové postavy - letos je to hrající harfista.

Klienti novojičínské Effathy slaví úspěšný rok

23. prosince 2015 10:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Klienti s handicapy novojičínského střediska Effatha slaví úspěšný rok. Šest z nich našlo uplatnění na trhu práce a Effatha otevřela nové centrum sociální rehabilitace. Tyto výjimečné události teď oslavili na vlastním vánočním večírku.

Charita Nový Jičín podporuje “adopci na blízku”

21. prosince 2015 13:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita se snaží udělat pěknější Vánoce i dětem, které pobývají v azylovém domě. Jednou z aktivit je adopce na blízku. Klukům a holkám bez domova tak dárky nadělují rodiny z místní farnosti.

Děti v NJ zažily malý zázrak, stavěly sněhuláka

18. prosince 2015 12:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zahrada plná bláta a uprostřed hromada sněhu. Takový malý zázrak zažily děti v mateřské škole v místní části Nového Jičína Žilině. Postavily si sněhuláka a na kopec vytáhly i boby.

Strážníci v NJ mohou defibrilátorem zachránit život

16. prosince 2015 12:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Strážníci městské policie v Novém Jičíně mají nové zařízení. Jedná se o externí defibrilátor, díky kterému mohou v terénu zachránit života.

V Závišicích na Novojičínsku postřelil myslivec kolegu

15. prosince 2015 11:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Během mysliveckého honu v Závišicích na Novojičínsku postřelil myslivec svého kolegu. V letošním roce jde v rámci České republiky o první případ, kdy byl někdo při honu zraněn.

Zámek Kunín na Novojičínsku získal nové sbírky

14. prosince 2015 12:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Do Zámku Kunín na Novojičínsku se vrátila sbírka rodiny Schindlerů (šindlerů), kteří panství vlastnili v 19. století. Kastelán zámku přivezl z Rakouska zpět do Kunína předměty, díky kterým zde ožije vyhaslý duch této rodiny.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více