Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Léčivá síla a moc rostlin

31. ledna 2016 12:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Léčivá síla a moc rostlin v tradiční kultuře Novojičínska - to je téma výstavy, která zaplnila a provoněla Rytířský sál novojičínského Muzea. Aby se expozice mohla uskutečnit, museli pracovníci muzea najít a nasušit na170 druhů rostlin.

Novojičínský expres 29. 1. 2016

29. ledna 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

1. Bazén je po rekonstrukci napuštěný 2. Výtěžek Tříkrálové sbírky je ještě vyšší 3. Pololetní vysvědčení v ZŠ Dlouhá 4. Manželé Brožovi slavili diamantovou svatbu

Bazén je po rekonstrukci napuštěný

28. ledna 2016 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Konečně je tu dobrá zpráva pro plavce - novojičínský krytý bazén je po rekonstrukci opět napouštěný vodou. Znovuuvedení do provozu má reálný termín - 8. únor. V tento den by tu měly začít pod taktovkou KVS Laguna plaveckou výuku první děti ze základních škol.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je ještě vyšší

28. ledna 2016 14:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Charita Nový Jičín po přepočtu bankou upřesnila výtěžek letošní Tříkrálové sbírky. Částka je ještě vyšší, než bylo původně zveřejněno. Lidé v Novém Jičíně a jeho místních částech přispěli 286 tisíci korun, což je rekordní suma. Za celou oblast, která pod novojičínskou Charitu spadá, tedy navíc obce Starý Jičín, Šenov u NJ, Kunín, Bernartice n. O. a Libhošť cifra dokonce překročila hranici šesti set tisíc - přesně tedy byla vybrána částka 610 810 korun. To je téměř o 100 tisíc více než v loňském roce, kdy koledníci vybrali 514 tisíc. Jak ale zdůraznil ředitel Charity v NJ Marcel Brože, za peníze jsou samozřejmě moc rádi, nicméně nejde o rekordy, ale o ochotu lidí přispět jakoukoliv částkou.

Pololetní vysvědčení v ZŠ Dlouhá

28. ledna 2016 14:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve čtvrtek si děti i v novojičínských školách převzaly své pololetní vysvědčení. Na tento den se těšily o to více, protože je v místním regionu současně začátkem pololetních prázdnin. Poprvé se tento slavnostní okamžik týkal také 27 holek a kluků ze Základní školy Dlouhá.

Nejtragičtější nehodou byla pro NJ hasiče Studénka

28. ledna 2016 11:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští hasiči rekapitulovali loňský rok. Výjimečný byl v množství letních požárů. Ve statistikách ale také výrazně vyčnívají dva tragické případy - dopravní nehoda na železničním přejezdu ve Studénce a výbuch rodinného domu v Šenově u Nového Jičína, kde zemřeli dva lidé.

Polský řidič kamionu stanul před NJ soudem

27. ledna 2016 16:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Od středečního rána řešil okresní soud v Novém Jičíně červencovou dopravní nehodu ve Studénce, kdy řidič vjel na přejezd i přes červená výstražná světla. Do plně naloženého návěsu poté vrazilo pendolino. Ve vlaku zemřeli 3 cestující a dalších dvacet bylo těžce zraněno. Řidič vypovídal více jak hodinu a obhajoval se tím, že závory byly zvednuté, ostatní výstražná znamení nezaznamenal, a proto vjel na přejezd.

Manželé Brožovi slavili diamantovou svatbu

26. ledna 2016 9:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Diamantovou svatbu - neuvěřitelných 60 let společného života - oslavili Edita a Jaroslav Brožovi z Nového Jičína. Manželský slib si zopakovali v obřadní síni novojičínské radnice. Svatební oslavu jim vystrojily jejich děti, celá událost byla pro manžele překvapením.

Manželé Brožovi z NJ slavili diamantovou svatbu

25. ledna 2016 11:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Diamantovou svatbu - neuvěřitelných 60 let společného života - oslavili Edita a Jaroslav Brožovi z Nového Jičína. Manželský slib si zopakovali v obřadní síni novojičínské radnice. Svatební oslavu jim vystrojily jejich děti, celá událost byla pro manžele překvapením.

Na Svinci v Novém Jičíně se lyžuje už 50 let

22. ledna 2016 11:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lyžařský areál na Svinci patří mezi nejstarší sportoviště na území Nového Jičína. Lyžuje se tu už padesát let. I když okolní krajinu pokrývá nízká vrstva sněhu, na sjezdovce je ho díky umělému zasněžování půl metru.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více