Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Jarní prázdniny v pohybu

5. února 2016 9:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Školáci v Novém Jičíně mají za sebou jarní prázdniny. I když jejich termín připadl na zimní měsíc, teplé počasí sněhové aktivity neumožňovalo. Děti tak hledaly jinou zábavu a naštěstí bylo z čeho vybírat. Zúčastnit se mohly i dvou netradičních závodů - Blecha cupu a turnaje v akční laserové střelbě.

Fotograf z Novojičínska získal prestižní cenu

4. února 2016 10:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Petr Orság z Jakubčovic nad Odrou na Novojičínsku má v nohách stovky kilometrů nachozených v kopcích v Evropě, Austrálii a Novém Zélandu. Obvykle je zdolává s desetikilovou zátěží fotografické výbavy. Své snímky teď vystavuje v galerii v Novém Jičíně. K vidění je tu i jeho nejúspěšnější fotografie, kterou ocenila organizace působící v oblasti ochrany přírody

Novojičíňák Adrian Ševeček se za bicími proslavil

3. února 2016 12:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský bubeník Adrian Ševeček se poprvé za bicí soupravu posadil v šesti letech. Od té doby uplynulo už téměř dvacet let. Hraje s různými jazzovými a rockovými skupinami a současně vyučuje hru na bubny na umělecké škole.

Rope skipping přilákal do NJ i slovenské týmy

2. února 2016 10:43 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rope skipping (roup skipink) - nebo-li sportovní skákání přes švihadlo je pro děti novým fenoménem. Také v Novém Jičíně se těší velké oblibě a pod názvem Blecha cup se zde konal 2. ročník soutěže, která přilákala i špičkové týmy ze Slovenska.

Novojičínský expres 1. 2. 2016

1. února 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

1. Nejtragičtější nehodou byla pro hasiče Studénka 2. Aktuálně z NJ 3. Folkoví Nezmaři vystoupí v kině 4. Bez komentáře - Maškarní ples s Bobem a bobkem 5. Léčivá síla a moc rostlin

Nový Jičín se prezentoval na veletrhu v Bratislavě

1. února 2016 12:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přilákat do Nového Jičína stále více domácích i zahraničních turistů - to je jeden z úkolů, který plní Návštěvnické centrum. Jeho zástupci se před pár dny vrátili z Bratislavy, kde město prezentovali na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu a gastronomie Slovakia Tour.

Folkoví Nezmaři vystoupí v kině

1. února 2016 12:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dramaturgie městského kulturního střediska myslí v programové nabídce na příznivce různých hudebních žánrů. Bokem nestojí ani folk. Do Nového Jičína teď přijede legenda tohoto žánru skupina Nezmaři.

Novojičíňák Adrian Ševeček se za bicími proslavil

1. února 2016 11:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský bubeník Adrian Ševeček se poprvé za bicí soupravu posadil v šesti letech. Od té doby uplynulo už téměř dvacet let. Hraje s různými jazzovými a rockovými skupinami a současně vyučuje na mezinárodní umělecké škole v Praze. V těchto dnech se představil domácímu publiku v klubu Galerka.

Aktuálně z Nového Jičína 1. 2. 2016

1. února 2016 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Před budovou městského úřadu na Divadelní ulici se začne opravovat chodník. Kvůli stavebním pracím se bude od středy 3. do pátku 5. února vstupovat do budovy bočním vchodem z Tyršovy ulice. Součástí opravy chodníku bude úprava plochy pro parkování kol - ta se zvětší a prostor bude nově vydlážděn. * Lidé žijící v rodinných domech mají šanci vyměnit staré kotel na pevná paliva za nové ekologičtější. Každá domácnost může získat v rámi tzv. kotlíkové dotace až 95 procent z maximální částky 150 tisíc korun. Žádosti o dotaci přijímá od 1. února do 29. dubna krajský úřad. Formulář lze vyzvednout i na městském úřadě. V rámci dotace přispěje svým občanům 5 procenty i město Nový Jičín. Ze svého rozpočtu vyčlenilo na tento účel milion korun. * V úterý 9. února od 8 do 17 hodin proběhne na Masarykovo náměstí Novojičínský masopustní jarmark. V průběhu projde centem města průvod masek. Součástí bude také soutěž řeznictví a uzenářství „O nejlepší jarmarečnou klobásu,“. Tu bude moci ochutnat a ohodnotit široká veřejnost.

Nejtragičtější nehodou byla pro NJ hasiče Studénka

31. ledna 2016 14:22 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští hasiči rekapitulovali loňský rok. Výjimečný byl v množství letních požárů. Ve statistikách ale také výrazně vyčnívají dva tragické případy - dopravní nehoda na železničním přejezdu ve Studénce a výbuch rodinného domu v Šenově u Nového Jičína, kde zemřeli dva lidé.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více