Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Městem prošel masopustní průvod

10. února 2016 12:05 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lidové tradice venkova se snaží nově prorazit i ve městech. Příkladem je Nový Jičín, který se oddal masopustnímu veselí. Náměstím prošel průvod masek v čele s medvědem a součástí akce byl i jarmark, na kterém mohla veřejnost hlasovat o nejlepší klobásu.

Novým Jičínem prošel masopustní průvod

9. února 2016 12:31 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lidové tradice venkova se snaží nově prorazit i ve městech. Příkladem je Nový Jičín, který se oddal masopustnímu veselí. Náměstím prošel průvod masek v čele s medvědem a součástí byl i jarmark, kde mohla veřejnost hlasovat o nejlepší klobásu.

Tomáš Kačo oslaví výročí ZUŠ na dálku

9. února 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Základní umělecká škola oslaví v únoru 70. výročí založení. Ke gratulacím se připojuje také její úspěšný absolvent Tomáš Kačo. Protože je ale ve Spojených státech, rád by spolu s pěveckým sborem Ondrášek připravil dárek na dálku. Kromě toho chystá i další projekty spojené s Novým Jičínem.

V Novém Jičíně zachvátil požár dětský pokoj

8. února 2016 14:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hasiči zasahovali v Novém Jičíně u požáru, který vypukl v dětském pokoji v šestém patře panelového domu. Hořet pravděpodobně začal notebook, který v pokojíku ležel na posteli Doma byly dvě malé děti a jejich matka, kterým se včas podařilo z bytu uniknout.

Krása květů zachycená makroobjektivem

8. února 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Krásu světa flóry představuje v těchto dnech v galerii Návštěvnického centra novojičínská fotografka Marcela Fröhlichová. Soustředí se především na makrofotografii a tak zde hosté shlédnou detaily květů, které jsou lidskému oku běžně skryté.

Nový Jičín znovuobjevují turisté z Polska a Německa

8. února 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín znovuobjevují turisté z Polska, Německa a Slovenska. Zvýšený nárůst zájmu evidují pracovníci Návštěvnického centra. Za loňský rok zaznamenali přes 20 tisíc kontaktů, kdy se tu lidé sháněli po informacích o městě - ať už osobně, telefonicky nebo e-mailem.

Aktuálně z Nového Jičína 8. 2. 2016

8. února 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rozpočet města na letošní rok počítá s investicemi ve výši téměř 200 milionů korun. O stěžejních akcích jsme již informovali, zde jsou další plánované projekty. Jedním z nich za 7,5 milionů korun je zateplení a oprava balkónů tří domů na Bulharské ulici, téměř 11 milionů korun bylo vyčleněno na regeneraci sídliště Bezručova-Riegrova. Dalších 2,7 milionů je rezervováno na opravu střechy mateřské školy Vančurova a dva miliony půjdou na hřiště u mateřské a základní školy Dlouhá. Přibližně 5,5 milionu korun hodlá město investovat do obnovy kulturních památek. * Město zveřejnilo občanské statistiky za druhé pololetí roku 2015. Dle těchto údajů má Nový Jičín 24 062 obyvatel. Za 2. loňské pololetí se narodilo 123 dětí, z toho 73 chlapců a 50 děvčat. Odstěhovalo se 256 lidí a naopak přistěhovalo 168. Během posledních šesti měsíců roku 2015 zemřelo 116 obyvatel. V řeči součtů to znamená, že ve městě ubylo 81 lidí. A ještě pro zajímavost - 76 novojičínských párů si za uvedené období řeklo své ano.

V Novém Jičíně klesla cena tepla

8. února 2016 8:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Obyvatelé Nového Jičína zaplatí letos za teplo a ohřev vody méně než vloni. Na jednom gigajoulu ušetří přes 11 korun. Vyplývá to z dohody mezi dodavatelem energetických služeb a zástupci města, kterou se podařilo před pár dny dojednat a podepsat.

Nový Jičín znovuobjevují turisté z Polska a Německa

5. února 2016 11:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín znovuobjevují turisté z Polska, Německa a Slovenska. Zvýšený nárůst zájmu evidují pracovníci zdejšího Návštěvnického centra. Za loňský rok zaznamenali přes 20 tisíc kontaktů, kdy se tu lidé sháněli po informacích o městě - ať už osobně, telefonicky nebo e-mailem.

Fotograf z Novojičínska získal prestižní cenu

5. února 2016 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Petr Orság z Jakubčovic nad Odrou na Novojičínsku má v nohách stovky kilometrů nachozených v kopcích v Evropě, Austrálii a Novém Zélandu. Obvykle je zdolává s desetikilovou zátěží fotografické výbavy. Své snímky teď vystavuje v galerii v Novém Jičíně. K vidění je tu i jeho nejúspěšnější fotografie, kterou ocenila organizace působící v oblasti ochrany přírody.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Mladí lékaři se onkologie obávat nemusí

Přednosta Kliniky onkologické doc. MUDr. Ing. Jakub Cvek, Ph.D., MBA se léčbě nádorových onemocnění věnuje 20 let. Za tu dobu se podle něj obor obrovsky posunul. V podcastu přibližuje nejen nové formy a způsoby léčby, ale i možnosti, které na klinice mají mladí lékaři, kteří se rozhodnou stejně jako kdysi on.

Na Slezskoostravském hradě nezahálí ani na podzim

Letní sezóna sice skončila, ale na Slezskoostravském hradě se stále něco děje. V září byly otevřeny dvě výstavy. Ve sklepení je to výstava přibližující život Johanna Nepomuka hraběte Wilczka, která rovněž připomíná jeho financování první rakousko-uherské polární expedice. Ve věži se návštěvníci seznámí se středověkým stolováním a kuchyní díky výstavě S knížaty u stolu. Chystají se však i různé akce.


Jubileum Útěku v řetězech bylo třaskavé!

Patnácté narozeniny oslavila v sobotu netradiční akce Útěk v řetězech, a jak zněl její podtitul, byla to oslava třaskavá od začátku do konce! Potvrdit by to mohli jak sami „uprchlíci“ absolvující adrenalinový vězeňský desetiboj, tak návštěvníci doprovodného programu na náměstí Republiky v Havířově.

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.

Více