Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bruntálská klasická zabíjačka připomněla lidové tradice

Bruntál |

K podzimnímu a předvánočnímu období patří neodmyslitelně připomínky nejrůznějších lidových tradic. K těm patří samozřejmě i pravá domácí zabíjačka. Jednu takovou připravili pro veřejnost v Bruntále.

Ochutnat čerstvou tlačenku, jitrnice nebo jelítka, pochutnat si na ovárku, který se právě vytáhl z kotle, je opravdový kulinářský zážitek. Podívat se navíc, jak tyto dobroty pod rukama řezníka vznikají, také není k zahození.

Pavel Hančil: „Tak jsme se rozhodli ukázat lidem, jak se kdysi zabíjelo se vším všudy. To znamená s mletím, tlačením jitrnic, jelit, ovárek se vším všudy. U toho poslech cimbálovky.“

Denis Neminář, řezník: „Pro ukázku tady máme prase, které vlastně rozebereme, ukážeme lidem, co na jaký výrobek se používá.

Anketa: návštěvníci

„Ta jitrnice jde, ne prejt tolik ne. Já vám to řeknu, nevadí vám to? Sekaná výborná, takže jitrnice sekaná, ale víte co, on je dobrý i ten prejt, ale prostě máme jiné chutě každý.“

„Taky dobrý, výborný.“

„Já to vyzkouším, jak to bude chutnat. Určitě si zkusím celou zabíjačku.“

V dobách minulých nebyly zabíjačky žádnou vzácností, patřily prostě k vesnickému koloritu. Posléze o ně zájem postupně upadal, až se skoro vytratily. Dnes už je zase všechno jinak.

Denis Neminář, řezník: „Teď je takový trend, že posledníma rokama už se to vrací, protože všichni si chtějí na to vzpomenout, jaké to bylo. Ty rodiny se scházejí, koupí si toho pašíka, udělají si tu rodinnou akci. Zase bych řekl, že oproti jiným rokům se snaží ty lidi vrátit tu tradici.

Dnešní obliba tak zvaného retro stylu, kam domácí zabíjačka dozajista patří, svědčí zřejmě o tom, že lidé si opět začínají vážit starých dobrých a časem prověřených věcí.

Nahlásit chybu


Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Krevní centrum přijelo odebírat krev na radnici Moravské Ostravy a Přívozu

Mobilní odběrové stanoviště Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava vyrazilo podruhé do terénu. Tentokrát zavítalo na radnici Moravské Ostravy a Přívozu, kde krev darovalo 30 úředníků, z toho 23 úplně poprvé.

Školáci si přejí fast food, to jim ale město splnit nemůže

V základních školách se konala mladá školní fóra. Žáci se mohli vyjádřit jednak ke své škole a také k dění ve městě. Třeba na Komenského 66 získal nejvíce hlasů požadavek na zřízení fast foodu.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

21. listopadu 2024 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Možnosti studia i zaměstnání pro vycházející žáky na veletrhu Artifex

21. listopadu 2024 10:52 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Sametový festival na bruntálském gymnáziu byl studentskou akcí motivovanou 35. výročím sametové revoluce

17. listopadu 2024 13:08 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

První ročník tak zvaného Sametového festivalu proběhl na bruntálském gymnáziu. Organizovali jej pro své spolužáky samotní studenti.

Přehlídka řemesel a oborů na bruntálské SOŠ byla cennou informací pro žáky i jejich rodiče

11. listopadu 2024 8:10 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nedostatek řemesel na našem pracovním trhu pocítil snad každý, kdo sháněl instalatéra, topenáře, zedníka nebo jiné odborníky. Střední odborná škola v Bruntále se rozhodla pomoci s řešením této situace a pořádá pravidelně ve všech svých prostorách Dny řemesel.

S lampiony za strašidly se v Bruntále vydaly desítky školáků

3. listopadu 2024 14:58 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Desítky bruntálských školáků, nejenom z pořádající základní školy Petrin, ale i z řad obyvatel a rodičů s dětmi se v Bruntále zúčastnily večerního průvodu s maskami a lampiony. Akci jako každoročně připravila základní škola na Školní ulici.

Novým archeologickým unikátem v Bruntále je nově objevená čtyřkanálová žárová pec na výrobu cihel

29. října 2024 9:25 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Práce archeologů v Bruntále nepřinesla jen objevy systému bruntálských hradeb. Nejnovější nálezy jsou staré několik týdnů a týkají se historické cihelny v oblasti budované lokality pro bydlení. Při odkrytí zarostlé plochy v okraji lokality Za mlékárnou půdy byly objeveny pozůstatky cihlářské žárové pece z 19. století.

Bruntálská klasická zabíjačka připomněla lidové tradice
Vydáno 11. listopadu 2018 17:50, Bruntál, Karel Soukop
K podzimnímu a předvánočnímu období patří neodmyslitelně připomínky nejrůznějších lidových tradic. K těm patří samozřejmě i pravá domácí zabíjačka. Jednu takovou připravili pro veřejnost v Bruntále.

Ochutnat čerstvou tlačenku, jitrnice nebo jelítka, pochutnat si na ovárku, který se právě vytáhl z kotle, je opravdový kulinářský zážitek. Podívat se navíc, jak tyto dobroty pod rukama řezníka vznikají, také není k zahození.

Pavel Hančil: „Tak jsme se rozhodli ukázat lidem, jak se kdysi zabíjelo se vším všudy. To znamená s mletím, tlačením jitrnic, jelit, ovárek se vším všudy. U toho poslech cimbálovky.“

Denis Neminář, řezník: „Pro ukázku tady máme prase, které vlastně rozebereme, ukážeme lidem, co na jaký výrobek se používá.

Anketa: návštěvníci

„Ta jitrnice jde, ne prejt tolik ne. Já vám to řeknu, nevadí vám to? Sekaná výborná, takže jitrnice sekaná, ale víte co, on je dobrý i ten prejt, ale prostě máme jiné chutě každý.“

„Taky dobrý, výborný.“

„Já to vyzkouším, jak to bude chutnat. Určitě si zkusím celou zabíjačku.“

V dobách minulých nebyly zabíjačky žádnou vzácností, patřily prostě k vesnickému koloritu. Posléze o ně zájem postupně upadal, až se skoro vytratily. Dnes už je zase všechno jinak.

Denis Neminář, řezník: „Teď je takový trend, že posledníma rokama už se to vrací, protože všichni si chtějí na to vzpomenout, jaké to bylo. Ty rodiny se scházejí, koupí si toho pašíka, udělají si tu rodinnou akci. Zase bych řekl, že oproti jiným rokům se snaží ty lidi vrátit tu tradici.

Dnešní obliba tak zvaného retro stylu, kam domácí zabíjačka dozajista patří, svědčí zřejmě o tom, že lidé si opět začínají vážit starých dobrých a časem prověřených věcí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000014587/bruntalska-klasicka-zabijacka-pripomnela-lidove-tradice