Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Světlé Hoře vařili guláše O cenu děda Praděda

Bruntál |

Už po jedenácté se ve Světlé Hoře na Bruntálsku sešli milovníci guláše. Probíhala tady soutěž ve vaření kotlíkového guláše O cenu děda Praděda.

Na cenu děda Praděda se sjíždějí účastníci ze široka daleka. Nejvzdálenější účastníci letos dorazili z obce Tupesy u Uherského Hradiště.

„Tentokrát máme osm týmů. Mívali jsme i dvanáct, patnáct, dokonce osmnáct týmů, ale osm týmů je výborný počet,“ uvádí hlavní pořadatel Petr Pataki.

Několik předchozích ročníků soutěže se vyznačovalo experimentováním. Soutěžící vařili guláš dokonce třeba z klokaního masa nebo ze žabích stehýnek. Letos se všichni pokorně vrátili ke klasickému guláši.

Anketa, soutěžící týmy: „Guláš vaříme z kližky. Speciální postup je všechno dát do kotle a pak se jít opít.“

„Z cibulky, z masa z hovězího krku.“

„Vaříme hovězí guláš. Kousek slona a pak už jen koření. Ano, potom už jenom gulášové koření, česnek, cibule. Klasika.“

„Nic jiného neumíme, jenom ten hovězí a děláme to tak jak to děláme tupesku a z lásky.“

„Hovězí gulášek, klasicky z kližky. Hospodský.“

„Gulášek a moc dobrý, klasika. Český gulášek, tak jak se to u nás v hospodách dělává.“

„Bude to hovězí sen, zhruba za hodinu.“

„Do klasickýho guláše je potřeba dát prvně nejlepší jabkovicu a to je speciální přísada do našeho guláše.“

Soutěž má svá pevně stanovená pravidla. Kvůli větší objektivitě má hodnocení několik stupňů.

„Jedno družstva dodá jednoho účastníka do poroty. Ti si mezi sebou vyberou anonymně nejlepší guláš. Diváci, na které nemůžeme zapomenout, přijdou, ochutnají všechny guláše a podle toho vyhodnotí nejlepší guláš,“ upřesňuje Petr Pataki.

Porota ale nehodnotí pouze kvalitu guláše. Důležitým kriteriem je také ústroj a celkové vystupování týmu během soutěže. Vítězem letošního ročníku se stal tým nazvaný Už po jedenácté. Zúčastnil se totiž všech předchozích ročníků.

Nahlásit chybu


K tématu

V Palkovicích si lidé užili Festival dechovky, piva a guláše

15. července 2023 17:31 | Palkovice | Libor Běčák

Ve sportovním areálu v centru Palkovic se konal další ročník Festivalu dechovky a pivních a gulášových slavností. Lidé mohli ochutnat i nesoutěžní ukrajinský boršč.

140. výročí založení zahájili hasiči za Světlé Hory setkáním s hejtmanem a starosty okolních obcí

10. července 2023 10:33 | Bruntál | Karel Soukop

Psal se rok 1883 když byl ve Světlé Hoře na Bruntálsku ustanoven Sbor dobrovolných hasičů. Dnes si tato jednotka, kterou tvoří společně i SDH Suchá Rudná, připomíná 140. výročí svého založení. Oslavit toto výročí přijel s hasiči i hejtman MS kraje a starostové okolních obcí.

Guláš pro slavnost v Lysůvkách vařili i tamní nadšenci

29. května 2023 15:03 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Různé druhy gulášů přilákaly davy návštěvníků na víkendový Gulášfest do Lysůvek. Organizátoři letos připravili 450 porcí, po kterých se během pár hodin doslova zaprášilo. Do vaření se vždy zapojují hasiči, myslivci, sokoli a další nadšenci.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Dnes 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Právě byla zahájena přístavba nového Centrálního urgentního příjmu v krnovské nemocnici

27. března 2024 17:49 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Krnovskou nemocnici s krajskou působností čeká v následujících týdnech významná investice v oblasti příjmu pacientů. Půjde o přestavbu urgentního příjmu, který ve stávající podobě funguje 20 let a přestává již nemocnici stačit.

Tradiční Velikonoční jarmark zaplnil centrum Bruntálu a přilákal děti i dospělé

25. března 2024 10:41 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Veřejná prostranství, náměstí, hrady a zámky v celé zemi v současnosti žijí velikonočními jarmarky. Jejich úroveň a bohatost vždy závisí na partnerech, kteří se na pořádání podílejí. V Bruntále přivítalo všechny bohatě vyzdobené náměstí a plno atrakcí.

Ve Světlé Hoře vařili guláše O cenu děda Praděda
Vydáno 6. června 2019 11:51, Bruntál, Karel Soukop
Už po jedenácté se ve Světlé Hoře na Bruntálsku sešli milovníci guláše. Probíhala tady soutěž ve vaření kotlíkového guláše O cenu děda Praděda.

Na cenu děda Praděda se sjíždějí účastníci ze široka daleka. Nejvzdálenější účastníci letos dorazili z obce Tupesy u Uherského Hradiště.

„Tentokrát máme osm týmů. Mívali jsme i dvanáct, patnáct, dokonce osmnáct týmů, ale osm týmů je výborný počet,“ uvádí hlavní pořadatel Petr Pataki.

Několik předchozích ročníků soutěže se vyznačovalo experimentováním. Soutěžící vařili guláš dokonce třeba z klokaního masa nebo ze žabích stehýnek. Letos se všichni pokorně vrátili ke klasickému guláši.

Anketa, soutěžící týmy: „Guláš vaříme z kližky. Speciální postup je všechno dát do kotle a pak se jít opít.“

„Z cibulky, z masa z hovězího krku.“

„Vaříme hovězí guláš. Kousek slona a pak už jen koření. Ano, potom už jenom gulášové koření, česnek, cibule. Klasika.“

„Nic jiného neumíme, jenom ten hovězí a děláme to tak jak to děláme tupesku a z lásky.“

„Hovězí gulášek, klasicky z kližky. Hospodský.“

„Gulášek a moc dobrý, klasika. Český gulášek, tak jak se to u nás v hospodách dělává.“

„Bude to hovězí sen, zhruba za hodinu.“

„Do klasickýho guláše je potřeba dát prvně nejlepší jabkovicu a to je speciální přísada do našeho guláše.“

Soutěž má svá pevně stanovená pravidla. Kvůli větší objektivitě má hodnocení několik stupňů.

„Jedno družstva dodá jednoho účastníka do poroty. Ti si mezi sebou vyberou anonymně nejlepší guláš. Diváci, na které nemůžeme zapomenout, přijdou, ochutnají všechny guláše a podle toho vyhodnotí nejlepší guláš,“ upřesňuje Petr Pataki.

Porota ale nehodnotí pouze kvalitu guláše. Důležitým kriteriem je také ústroj a celkové vystupování týmu během soutěže. Vítězem letošního ročníku se stal tým nazvaný Už po jedenácté. Zúčastnil se totiž všech předchozích ročníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000016269/ve-svetle-hore-varili-gulase-o-cenu-deda-pradeda