Nabídka slavností byla obohacena také výrobky stylových potravin a stylovou hudbou.
Petra Volná pořadatelka, Muzeum Bruntál: „Přijelo 7 moravských vinařů z různých moravských vesnic a oblastí. Kromě toho v parku návštěvníci najdou jamy, bylinky, svíčky a jiné pochutiny. Vystoupí cimbálová muzika Kubalovci a folklorní soubor Morava.“
Návštěvníci za doprovodu cimbálovky mohli degustovat vína z nejznámějších vinařských oblastí.
Anketa, vinaři: „Jsem z vinařství Jana Stávka, je to z Němčiček a přivezli jsme vám hlavně vína suchá, zajímavostí je cuvéčko dědova, které je bílé suché, krásný Sauvignon, Tramínek, hodně zajímavá bílá Frankovka, pak jsou tady dvě růžová vína, dvě červená a jedno fortifikované.“
„My jsme z vinařství Vican z Mikulova, přivezli jsme vám skvělá suchá, polosuchá a polosladká vína, máme tady bílé, červené o rosé víno, máme tady skvělý Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský ve výběru z hroznů. Máme tady Pálavu polosuchou i polosladkou.“
„My jsme vinařství Víno Blatel z Blatnice pod svatým Antonínkem, je to vlastně obec na Slovácku, poslední výběžek Bílých Karpat. Přivezli jsme vám odrůdy, které patří do naší obce, jako jsou Ryzlinky rýnské, Rulandy bílé, Rulandy šedé. Dále jsme největší výrobci odrůdy Merlot, to jsou červená vína zase. Velmi oblíbený je třeba náš Solarise, výběr z cíbe. My máme vlastní vinohrady, máme zhruba 160 ha vlastních vinic, zakládáme si na tom, žr všechna naše vína musí být z našich hroznů.“
Tomáš Vodák: „My jsme z Mikulčic, z rodinného vinařství Bartoník a přivezli jsme Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Rulandu šedou, z červených André, rosé Zweigeltrebe, bílé a růžové frizzante.“
„My se jmenujeme Vinařství Řádek, jsme z Velkých Pavlovic a přivezli jsme suchá vína bílá, Ryzlink vlalšský, Müller Thurgau, muškát moravský, polosuchý je Neuburg a Tramín, polosladká Pálava, sladká Veltlín, Frankovka rosé suchá, Zweigeltrebe polosuché a z červených Frankovka a Dornfelder, ty jsou taky suchá. Máme i burčák, ten je z Muškátu moravského, je ještě slaďunký, ale je výborný.“
Šimon Konečný: „Vinařství Příroda, přijeli jsme z Čejkovic, máme tady burčák a nebo vína, máme všechny hrozny, děláme si vlastní produkci a přijďte za námi chutnat víno. Dneska bych doporučil určitě burčák ze Solarisu, sbírali jsme ho v úterý, měl 25 cukernatosti při sběru a nebo z vína tady Chardonku, tu máme suchou, 3g cukru, doporučuji.“
Lidé mohli k vínu ochutnat také stylové dobroty.
Ivana Hirešová, prodejce: „Máme tady kouzelné bylinky, máme tady i něco z naší provenience, co mácháme my sami. Trháme si sami, vyrábíme si sami. Jde nám to dobře.“
Šimon Siegl, prodejce: „My jsme ze zámecké čokoládovny Bruntál, máme tady nejlepší občerstvení na celém festivalu vinném. Nejlepší avokádová tady pomazánka s rajčetem.“
Šimona Rychtaříková, paštikárna, prodejce: „Já jsem sem dovezla svoje delikátní paštičky z pečeného masa. Jsem až z Olomouce, ale Bruntál je má srdcová záležitost, zámek, krásná akce.“
Různí lidé, různé chutě. Na své si přišli milovníci všech možný druhů vína, dokonce i prvního burčáku.
Anketa, návštěvníci: „Sladší, růžové nebo červené.“
„Já mám rád polosuché bílé, nepohrdnu ani červeným. A já zase sladké, já preferují Pálavu.“
„Pěkný je to, stín stromů, takže není tady vedro, paráda, hezká muzika, takže dobrá akce.“
„Burčák jednoznačně, letos první a výborný.“
„Já piju sladké, bílé. Taky sladké.“
„Polosuché bílé. Taky polosuché a taky bílé.“
Již v polovině září proběhne v Bruntále další oblíbená akce, kterou bude Burčákobraní.