Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krnov si připomíná 20 let od ničivých povodní

Krnov |

7.červenec roku 1997. Den, na který obyvatelé Krnova jen tak nezapomenou. Město tehdy postihla ničivá povodeň, která si vybrala dva lidské životy a obrovskou škodu na majetku Lidé byli bez proudu, bez pitné vody a také bez telefonního spojení. Trvalo dlouhé 4 dny. než voda začala klesat. Krnov si tuto přírodní katastrofu připomněl akcí 20 let poté.

Krnov si připomíná 20 let od ničivých povodní

7.červenec roku 1997. Den, na který obyvatelé Krnova jen tak nezapomenou. Město tehdy
postihla ničivá povodeň, která si vybrala dva lidské životy a obrovskou škodu na majetku
Lidé byli bez proudu, bez pitné vody a také bez telefonního spojení. Trvalo dlouhé 4 dny.
než voda začala klesat. Krnov si tuto přírodní katastrofu připomněl akcí 20 let poté.

Michal Brunclík (ČSSD), místostarosta Krnova: „Velké povodně na Krnovsku byly také například v roce 1903 nebo 1905 a právě proto již němečtí obyvatele tohoto regionu tehdy před první světovou válkou začali připravovat plány pro budoucí přehradu v Nových Heřminovech.“

Se stavbou přehrady, kterou v roce 2008 schválila vláda. se nejspíš začne až v roce 2020.
Zatím se totiž nepodařilo vykoupit všechny pozemky a stavbu stále odmítá i obec Nové
Heřminovy. .

Petr Březina, technický náměstek Povodí Odry: „Přehrada v Nových Heřminovech momentálně končí takovou tu hlavní fázi projektu, tzn. projekt pro územní řízení a letos do konce roku bychom měli požádat o územní rozhodnutí.“

Během povodní hasiči i policisté přišli téměř o veškerou techniku. Většinou se utopila. Dnes
jsou mnohem lépe vybaveni.

Dalibor Barčák, vedoucí pracoviště služeb a IZS HZS Bruntál: „Nebyli vůbec lidi nachystaní na to, že by mohlo přijít něco tak velkého a s takovou rychlostí, že i ty záchranné složky nebyly tak vybaveny jak jsou dneska.“

Pavel Jendřejek, velitel krnovské stanice HZS: „Ta technika nebyla na takové úrovni, aby byla schopna pomáhat. My jsme ještě měli staré Avie, které se utopily při prvním výjezdu a byli jsme bez techniky.“

Jiří Patrovský, ředitel Územního odboru HZS Bruntál: „Ty povodně v roce 97 byly naprostou zkouškou pro hasiče. Dneska máme 20 let je za námi, samozřejmě ta připravenost je jiná.“

Moderní techniku mohli lidé obdivovat na Hl. Náměstí.

Anketa, účastníci akce: „Nejvíc se mi líbilo, my jsme si koupili balónek a vysáli jsme z něho hélium a ještě se mi líbila ta čtyřkolka policejní.“
„Mi se tady libí asi všechno.“
„Tak líbí se mi tady hodně ty policejní čluny, je to tady moc pěkné a jsem hrdý na Krnov.“

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MS kraje:“Jsem velice rád, že obyvatelé města Krnova si můžou dnes připomenout 20 let od povodní, protože ta zkáza, která prošla Krnovem byla hrozivá.“

Celodenní akci ukončila konference o průběhu povodní v Koncertní síni svatého ducha.
Povodně připomínají také venkovní panely s autentickými fotografiemi.

Nahlásit chybu


K tématu

Modernizovaný Žermanický přivaděč může ochránit Frýdek-Místek před povodní

23. listopadu 2023 14:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Žermanický přivaděč prošel rozsáhlou modernizací. Umělé vodní koryto je v současnosti významnou protipovodňovou ochranou Frýdku-Místku. Pojme totiž mnohem víc vody a v případě zvýšených průtoků odlehčí řece Morávce.

Do boje se záplavami ve Francii vyrazili hasiči z MS kraje. Vezou sebou velkokapacitní čerpadla

3. ledna 2024 13:33 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Ve středu v poledne vyrazili hasiči z Moravskoslezského kraje na pomoc Francii, která čelí ničivým povodním. Jednotka o síle osmnácti mužů sebou veze unikátní velkokapacitní čerpadla, která dokáží bleskově přečerpávat obrovské množství vody.

V Beskydech a Jeseníkách napadlo od nového roku nejvíce srážek

3. ledna 2024 16:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od nového roku vypadly na území povodí Odry srážky v úhrnu od 5 do 40mm. Nejvíce jich spadlo v Jeseníkách na Rýmařovsku, což je nad kaskádou nádrží Slezská Harta a Kružberk na řece Moravici a v Moravskoslezských Beskydech v prostoru nádrží Šance a Morávka, kde úhrn překročil 20mm. Průtoky v tocích jsou na celém území povodí Odry zvýšené. Obecně lidem žijícím v povodí Odry nehrozí povodňové nebezpečí, ale měli by se vyvarovat při těchto zvýšených vodních stavech volnočasovým aktivitám na řekách, které mohou být nebezpečné.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.


Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Situace v podhůří Jeseníků

12. září 2024 16:54 | Bruntál | Karel Soukop

Ve čtvrtek večer je situace v podstatě klidná, pouze zvýšené průtoky v potocích a řekách. Přehrada Slezská Harta odpouští velké množství vody a vytváří rezervu pro případnou velkou vodu příštích dnů.

Bruntálská zámecká zahrada hostila již potřetí slavnosti vína

1. září 2024 17:19 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Muzeum v Bruntále připravilo na zahradě bruntálského zámku již třetí ročník úspěšné akce Slavnosti vína. Bruntál není vinařskou oblastí, o to větší je však zájem místních o produkty z Jižní Moravy.

Na mezinárodním táboře s angličtinou na Slezské Hartě vysílají děti také online do rádia

25. srpna 2024 21:16 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Na první pohled běžný stanový tábor s podsadami. Navštívíte-li ho však osobně, dostanete se ve správní budově do skutečného rozhlasového studia. Právě odtud děti denně vysílají online zprávy z tábora i ze světa společně s písničkami. To vše anglicky, jelikož se jedná o tábor s výukou a praxí v angličtině.

Na Festivalu dračích lodí na Slezské Hartě úspěšně reprezentovalo několik posádek i město Bruntál

25. srpna 2024 11:58 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na břehu Slezské Harty vyrostlo o víkendu malé městečko. Na festivalu dračích lodí se sjelo 62 dvaadvacetičlenných posádek ze celé republiky i Slovenska. Utkaly se v závodech ve sprintu na 200 metrů i stíhacím závodě na jeden kilometr.

Věž bruntálského farního kostela se již brzy dočká svého otevření

19. srpna 2024 12:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v centru Bruntálu, dříve kostel sv. Václava je trojlodní stavbou s gotickými základy z druhé poloviny 13. století. Ochoz jeho věže vždy poskytoval nádherné výhledy na celé centrum města i široké okolí Bruntálu. Vzhledem k jeho stáří a stavebnímu stavu se město rozhodlo ve spolupráci s římsko – katolickou církví stav věže zrekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti.

Krnov si připomíná 20 let od ničivých povodní
Vydáno 6. července 2017 23:01, Krnov, Yvona Fajtová
7.červenec roku 1997. Den, na který obyvatelé Krnova jen tak nezapomenou. Město tehdy postihla ničivá povodeň, která si vybrala dva lidské životy a obrovskou škodu na majetku Lidé byli bez proudu, bez pitné vody a také bez telefonního spojení. Trvalo dlouhé 4 dny. než voda začala klesat. Krnov si tuto přírodní katastrofu připomněl akcí 20 let poté.

Krnov si připomíná 20 let od ničivých povodní

7.červenec roku 1997. Den, na který obyvatelé Krnova jen tak nezapomenou. Město tehdy
postihla ničivá povodeň, která si vybrala dva lidské životy a obrovskou škodu na majetku
Lidé byli bez proudu, bez pitné vody a také bez telefonního spojení. Trvalo dlouhé 4 dny.
než voda začala klesat. Krnov si tuto přírodní katastrofu připomněl akcí 20 let poté.

Michal Brunclík (ČSSD), místostarosta Krnova: „Velké povodně na Krnovsku byly také například v roce 1903 nebo 1905 a právě proto již němečtí obyvatele tohoto regionu tehdy před první světovou válkou začali připravovat plány pro budoucí přehradu v Nových Heřminovech.“

Se stavbou přehrady, kterou v roce 2008 schválila vláda. se nejspíš začne až v roce 2020.
Zatím se totiž nepodařilo vykoupit všechny pozemky a stavbu stále odmítá i obec Nové
Heřminovy. .

Petr Březina, technický náměstek Povodí Odry: „Přehrada v Nových Heřminovech momentálně končí takovou tu hlavní fázi projektu, tzn. projekt pro územní řízení a letos do konce roku bychom měli požádat o územní rozhodnutí.“

Během povodní hasiči i policisté přišli téměř o veškerou techniku. Většinou se utopila. Dnes
jsou mnohem lépe vybaveni.

Dalibor Barčák, vedoucí pracoviště služeb a IZS HZS Bruntál: „Nebyli vůbec lidi nachystaní na to, že by mohlo přijít něco tak velkého a s takovou rychlostí, že i ty záchranné složky nebyly tak vybaveny jak jsou dneska.“

Pavel Jendřejek, velitel krnovské stanice HZS: „Ta technika nebyla na takové úrovni, aby byla schopna pomáhat. My jsme ještě měli staré Avie, které se utopily při prvním výjezdu a byli jsme bez techniky.“

Jiří Patrovský, ředitel Územního odboru HZS Bruntál: „Ty povodně v roce 97 byly naprostou zkouškou pro hasiče. Dneska máme 20 let je za námi, samozřejmě ta připravenost je jiná.“

Moderní techniku mohli lidé obdivovat na Hl. Náměstí.

Anketa, účastníci akce: „Nejvíc se mi líbilo, my jsme si koupili balónek a vysáli jsme z něho hélium a ještě se mi líbila ta čtyřkolka policejní.“
„Mi se tady libí asi všechno.“
„Tak líbí se mi tady hodně ty policejní čluny, je to tady moc pěkné a jsem hrdý na Krnov.“

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MS kraje:“Jsem velice rád, že obyvatelé města Krnova si můžou dnes připomenout 20 let od povodní, protože ta zkáza, která prošla Krnovem byla hrozivá.“

Celodenní akci ukončila konference o průběhu povodní v Koncertní síni svatého ducha.
Povodně připomínají také venkovní panely s autentickými fotografiemi.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/krnov/11000009058/krnov-si-pripomina-20-let-od-nicivych-povodni-