Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Domov pro seniory ve Frýdku-Místku spustil testování zájemců, kteří se chtějí osobně sejít s klienty

Frýdek-Místek |

Od soboty 5. prosince už mohou příbuzní osobně navštěvovat klienty domovů pro seniory. Podmínkou ale je, že musejí mít platný plnohodnotný test na Covid-19, který nesmí být starší než 48 hodin. Test jim může udělat také samotné zařízení. Na návštěvu je ale potřeba se dopředu objednat, očekává se o ně totiž velký zájem.

Domov pro seniory ve Frýdku-Místku zareagoval na vládní nařízení poměrně rychle. Návštěvám nabízí dokonce možnost se nechat otestovat přímo v zařízení, lidé se ale musejí dopředu objednat.

Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Aktuálně to jsou pondělí, středa, pátek, v tom dnu nabízíme dva časy, od 10:00 do 11:00 a od 14:00 do 15:00, kdy se mohou jako zaregistrovat. V rámci té registrace mají možnost přijít na testovací odběr."
Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové bude testování v zařízeních bezplatné. Ministerstvo práce a sociálních věcí pak poskytne všem zařízením dotace na zvýšené náklady."

Po registraci návštěvníkům provede test sestra přímo na vrátnici domova pro seniory. S negativním výsledkem pak mají zájemci možnost osobně navštívit příbuzného. Test platí 48 hodin a na návštěvu je možné přijít i opakovaně.

Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "V rámci testovacího dne máme možnost otestovat celkem 20 osob, to znamená ten dopolední běh je to 10 osob a odpoledne také 10 osob. Je to z toho důvodu, že opravdu víme, že vyhodnocení testu trvá 10 až 15 minut a v rámci té registrace jsme to udělali tak, ať se těch 10 lidí komfortně přihlásí a nevznikají dlouhé čekací doby."

Po dobu návštěvy musejí mít návštěvníci minimálně respirátor třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového filtru. Na návštěvu mohou také přijít lidé, kteří prodělali onemocnění Covid-19 a mají o tom zápis od lékaře, který nesmí být starší než 90 dnů.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byť se musí splnit některé podmínky, věřím, že je to výborný krok zejména v tomto předvánočním období. I když naše pobytové zařízení sociálních služeb se snažilo vynahradit odloučení uživatelů a jejich rodin například komunikací přes videohovory, či přes potkávací místnost, tak osobní setkání je nenahraditelné."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "My jsme první testování provedli v pátek. Ten zájem byl velký, nicméně jsou zde i rodinní příslušníci, kteří chápou tu situaci, ať už teda z toho, že máme nevelký počet testů nebo nemáme úplně velké kapacity na to provádět ten odběr, tak využívají nadále návštěvnické místnosti, což je pro nás značka ideál. Návštěvnická místnost je i nadále v provozu."

I pro setkávací místnost platí kvůli jejímu vytížení, že se musejí zájemci o návštěvu dopředu nejlépe telefonicky objednat. Kompletní přehled o možnostech návštěv najedete na webu města.

Nahlásit chybu


K tématu

Pobočka Domova pro seniory ve Frýdku-Místku prochází rekonstrukcí

27. listopadu 2023 16:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobočka domova pro seniory ve Školské ulici ve Frýdku-Místku prochází kompletní rekonstrukcí. Budova už má přistavěno další patro a také probíhají práce na rozvodech. Hotovo má být do léta příštího roku. V domově vznikne 27 lůžek s vysokým komfortem pro klienty.

Mikulášská nadílka v Domově seniorů Helios, čert odešel do pekla s prázdnou

8. prosince 2023 15:15 | Havířov | Bára Kelnerová

Seniory v havířovském domově Helios navštívil anděl s čertem a Mikulášem. O rozveselení klientů se postarali rodiče a děti z Adráčku. Společně pak všichni také rozsvítili vánoční strom.

Bruntálský domov pro seniory společně s dětmi zvítězil v mezigenerační soutěži Pošlete vzkaz příběhem

22. listopadu 2023 13:08 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntálský Domov pro seniory Pohoda se úspěšně zúčastnil mezigenerační soutěži nazvané Pošlete vzkaz příběhem. Od pořadatele získal šek ve výší 25 tisíc korun. Za získané peníze doplnil vybavení pro své klienty.


Životy padlých legionářů při bojích za samostatné Československo lidé uctili i v centru Ostravy

U památníku bitvy u Zborova v Husově sadu v centru Ostravy si lidé v pondělí připomněli vznik samostatného Československa. Uctili ostravské legionáře a všechny další bojovníky, kteří obětovali své životy.

Nepozorná turistka se v Beskydech zřítila do koryta potoka, vytahovali ji vrtulníkem

Dnes 19:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S velmi vážnými zraněními byla v pondělí kolem poledne komplikovaným zásahem zachráněna žena, která se při turistickém výšlapu v Beskydech zřítila do vyschlého koryta horského potoka.

Odhalte se skauty Tajemství vzniku republiky, hra je aktivní do konce týdne

Výročí vzniku československého státu připomněla vzpomínková akce na Masarykově náměstí. Skauti pro tuto příležitost připravili tématickou hru “Tajemství vzniku republiky”. Aktivní bude do 3. listopadu.

V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Obrazy vystavené v zahradě byly oslavou čtvrt století na volné noze

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Při volbě školy pomáhá deváťákům třicet let kontaktní Gemma

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň

26. října 2024 16:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Asistenti prevence kriminality se ve Frýdku-Místku osvědčili

Ve Frýdku-Místku působí už 4 asistenti prevence kriminality. Dohlížejí na veřejný pořádek, budují vztahy s lidmi ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskou policí. Projekt dotuje Ministerstvo vnitra a radnice v něm chce pokračovat i v dalších letech.

Beskydské ortopedické dny přivítaly přední české ortopedy a traumatology

Lékaři, fyzioterapeuti i sestry se sjeli na jubilejní 10. Beskydské ortopedické dny. Předávali si zde zkušenosti z léčby i řešení různých problémů. Součástí sympozia byla také prezentace nejmodernější zdravotnické techniky a farmacie.

Ve Skalici u Frýdku-Místku je nová veřejná venkovní posilovna

Frýdek-Místek zřídil ve Skalici veřejnou venkovní posilovnu. Pět cvičebních prvků a trampolínu mohou využívat především dospělí, ale i senioři. Cílem je umožnit veřejnosti jednoduché cvičení. Realizace vyšla na 270 tisíc korun.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Domov pro seniory ve Frýdku-Místku spustil testování zájemců, kteří se chtějí osobně sejít s klienty
Vydáno 7. prosince 2020 15:59, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Od soboty 5. prosince už mohou příbuzní osobně navštěvovat klienty domovů pro seniory. Podmínkou ale je, že musejí mít platný plnohodnotný test na Covid-19, který nesmí být starší než 48 hodin. Test jim může udělat také samotné zařízení. Na návštěvu je ale potřeba se dopředu objednat, očekává se o ně totiž velký zájem.

Domov pro seniory ve Frýdku-Místku zareagoval na vládní nařízení poměrně rychle. Návštěvám nabízí dokonce možnost se nechat otestovat přímo v zařízení, lidé se ale musejí dopředu objednat.

Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Aktuálně to jsou pondělí, středa, pátek, v tom dnu nabízíme dva časy, od 10:00 do 11:00 a od 14:00 do 15:00, kdy se mohou jako zaregistrovat. V rámci té registrace mají možnost přijít na testovací odběr."
Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Dle vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové bude testování v zařízeních bezplatné. Ministerstvo práce a sociálních věcí pak poskytne všem zařízením dotace na zvýšené náklady."

Po registraci návštěvníkům provede test sestra přímo na vrátnici domova pro seniory. S negativním výsledkem pak mají zájemci možnost osobně navštívit příbuzného. Test platí 48 hodin a na návštěvu je možné přijít i opakovaně.

Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "V rámci testovacího dne máme možnost otestovat celkem 20 osob, to znamená ten dopolední běh je to 10 osob a odpoledne také 10 osob. Je to z toho důvodu, že opravdu víme, že vyhodnocení testu trvá 10 až 15 minut a v rámci té registrace jsme to udělali tak, ať se těch 10 lidí komfortně přihlásí a nevznikají dlouhé čekací doby."

Po dobu návštěvy musejí mít návštěvníci minimálně respirátor třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového filtru. Na návštěvu mohou také přijít lidé, kteří prodělali onemocnění Covid-19 a mají o tom zápis od lékaře, který nesmí být starší než 90 dnů.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Byť se musí splnit některé podmínky, věřím, že je to výborný krok zejména v tomto předvánočním období. I když naše pobytové zařízení sociálních služeb se snažilo vynahradit odloučení uživatelů a jejich rodin například komunikací přes videohovory, či přes potkávací místnost, tak osobní setkání je nenahraditelné."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "My jsme první testování provedli v pátek. Ten zájem byl velký, nicméně jsou zde i rodinní příslušníci, kteří chápou tu situaci, ať už teda z toho, že máme nevelký počet testů nebo nemáme úplně velké kapacity na to provádět ten odběr, tak využívají nadále návštěvnické místnosti, což je pro nás značka ideál. Návštěvnická místnost je i nadále v provozu."

I pro setkávací místnost platí kvůli jejímu vytížení, že se musejí zájemci o návštěvu dopředu nejlépe telefonicky objednat. Kompletní přehled o možnostech návštěv najedete na webu města.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000023135/domov-pro-seniory-ve-frydkumistku-spustil-testovani-zajemcu-kteri-se-chteji-osobne-sejit-s-klienty