Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Návštěvy v domovech pro seniory jsou možné, musíte mít ale test. Ve Frýdku-Místku testují přímo v domově

Frýdek-Místek |

Domovy pro seniory ve Frýdku-Místku mají za sebou očkování a situace je v nich stabilní. Stále platí, že za klienty mohou osobně přijít příbuzní nebo i návštěvy. Podmínkou ale je, aby měli negativní test na koronavirus. V domově na ulici 28. října jim ho dokonce udělají na počkání.

Mezi lidmi se v poslední době mluví o tom, že klienty v domovech pro seniory stále není možné kvůli pandemii navštěvovat. Toto tvrzení je ale mylné. Ve Frýdku-Místku totiž návštěvy ke klientům mohou.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Pro návštěvy uživatelů v zařízeních sociálních služeb, tedy v domovech seniorů, domovech se zvláštním režimem a u odlehčovacích služeb v pobytové formě se aktuálně nic nemění. Tedy zůstává v platnosti, že návštěva se před zahájením návštěvy v domově podrobí antigennímu testování."

Tento požadavek se nevztahuje na osoby, které absolvovaly nejpozději 48 hodin před zahájením návštěvy buď PCR test nebo antigenní test.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Například městský domov pro seniory na ulici 28. října umožňuje testování návštěvám přímo v tomto zařízení, a to na základě předchozího objednání."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Testujeme pondělí, středa, pátek. Testujeme vždy od 13. hodiny do 15. hodiny. Na testování je potřeba se telefonicky objednat. V rámci testovacího dne otestujeme celkem 20 osob. O testování je velký zájem, my proto žádáme rodinné účastníky, aby se třeba obrátili i na jiná odběrná místa. Stačí potom, když přijdou jen s tím potvrzením."

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Rovněž platí povinnost pro návštěvy používat respirátory minimálně FFP2 a to bez výdechového ventilu."

Od 1. března navíc platí povinnost nosit primárně respirátory a roušky na téměř všech veřejných místech. V obchodech a v MHD navíc platí povinnost mít jenom respirátor. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto rozhodlo, že tyto ochranné prostředky by měly osoby ohrožené chudobou dostat zdarma.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jedná se o osoby, které mají nárok na sociální dávky, zejména pak dávky v hmotné nouzi. Jsou to tak osoby i rodiny v azylových domech nebo sociálně slabší senioři, či osoby bez domova. Těmto osobám budou respirátory a roušky vydávány ve výdejně potravinové a materiální pomoci a ulici Malý Koloredov."
Jan Savický, vedoucí střediska BETHEL, Slezská Diakonie: "My jsme dostali z Magistrátu města Frýdek-Místek 12 tisíc kusů, nějaké 2 tisíce už jsme vydali a teď komunikujeme s úřadem práce, kdy nám posílají lidi v hmotné nouzi, aby si mohli přijít pro ty roušky chirurgické nebo zdravotnické a systém vydávání je takový, že rodinám vydáváme 50 kusů, což je jedno balení a jednotlivcům po 15 kusech."

Aktuálně se čeká na dodávku respirátorů ze strany ministerstva, které zatím rozhodlo, že rozešle do celé země 3 miliony kusů.

Nahlásit chybu


K tématu

Pobočka Domova pro seniory ve Frýdku-Místku prochází rekonstrukcí

27. listopadu 2023 16:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobočka domova pro seniory ve Školské ulici ve Frýdku-Místku prochází kompletní rekonstrukcí. Budova už má přistavěno další patro a také probíhají práce na rozvodech. Hotovo má být do léta příštího roku. V domově vznikne 27 lůžek s vysokým komfortem pro klienty.

Mikulášská nadílka v Domově seniorů Helios, čert odešel do pekla s prázdnou

8. prosince 2023 15:15 | Havířov | Bára Kelnerová

Seniory v havířovském domově Helios navštívil anděl s čertem a Mikulášem. O rozveselení klientů se postarali rodiče a děti z Adráčku. Společně pak všichni také rozsvítili vánoční strom.

Bruntálský domov pro seniory společně s dětmi zvítězil v mezigenerační soutěži Pošlete vzkaz příběhem

22. listopadu 2023 13:08 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntálský Domov pro seniory Pohoda se úspěšně zúčastnil mezigenerační soutěži nazvané Pošlete vzkaz příběhem. Od pořadatele získal šek ve výší 25 tisíc korun. Za získané peníze doplnil vybavení pro své klienty.


Životy padlých legionářů při bojích za samostatné Československo lidé uctili i v centru Ostravy

U památníku bitvy u Zborova v Husově sadu v centru Ostravy si lidé v pondělí připomněli vznik samostatného Československa. Uctili ostravské legionáře a všechny další bojovníky, kteří obětovali své životy.

Odhalte se skauty Tajemství vzniku republiky, hra je aktivní do konce týdne

Výročí vzniku československého státu připomněla vzpomínková akce na Masarykově náměstí. Skauti pro tuto příležitost připravili tématickou hru “Tajemství vzniku republiky”. Aktivní bude do 3. listopadu.

V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Obrazy vystavené v zahradě byly oslavou čtvrt století na volné noze

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Při volbě školy pomáhá deváťákům třicet let kontaktní Gemma

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň

26. října 2024 16:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Asistenti prevence kriminality se ve Frýdku-Místku osvědčili

Ve Frýdku-Místku působí už 4 asistenti prevence kriminality. Dohlížejí na veřejný pořádek, budují vztahy s lidmi ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskou policí. Projekt dotuje Ministerstvo vnitra a radnice v něm chce pokračovat i v dalších letech.

Beskydské ortopedické dny přivítaly přední české ortopedy a traumatology

Lékaři, fyzioterapeuti i sestry se sjeli na jubilejní 10. Beskydské ortopedické dny. Předávali si zde zkušenosti z léčby i řešení různých problémů. Součástí sympozia byla také prezentace nejmodernější zdravotnické techniky a farmacie.

Ve Skalici u Frýdku-Místku je nová veřejná venkovní posilovna

Frýdek-Místek zřídil ve Skalici veřejnou venkovní posilovnu. Pět cvičebních prvků a trampolínu mohou využívat především dospělí, ale i senioři. Cílem je umožnit veřejnosti jednoduché cvičení. Realizace vyšla na 270 tisíc korun.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Návštěvy v domovech pro seniory jsou možné, musíte mít ale test. Ve Frýdku-Místku testují přímo v domově
Vydáno 4. března 2021 14:24, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Domovy pro seniory ve Frýdku-Místku mají za sebou očkování a situace je v nich stabilní. Stále platí, že za klienty mohou osobně přijít příbuzní nebo i návštěvy. Podmínkou ale je, aby měli negativní test na koronavirus. V domově na ulici 28. října jim ho dokonce udělají na počkání.

Mezi lidmi se v poslední době mluví o tom, že klienty v domovech pro seniory stále není možné kvůli pandemii navštěvovat. Toto tvrzení je ale mylné. Ve Frýdku-Místku totiž návštěvy ke klientům mohou.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Pro návštěvy uživatelů v zařízeních sociálních služeb, tedy v domovech seniorů, domovech se zvláštním režimem a u odlehčovacích služeb v pobytové formě se aktuálně nic nemění. Tedy zůstává v platnosti, že návštěva se před zahájením návštěvy v domově podrobí antigennímu testování."

Tento požadavek se nevztahuje na osoby, které absolvovaly nejpozději 48 hodin před zahájením návštěvy buď PCR test nebo antigenní test.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Například městský domov pro seniory na ulici 28. října umožňuje testování návštěvám přímo v tomto zařízení, a to na základě předchozího objednání."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Testujeme pondělí, středa, pátek. Testujeme vždy od 13. hodiny do 15. hodiny. Na testování je potřeba se telefonicky objednat. V rámci testovacího dne otestujeme celkem 20 osob. O testování je velký zájem, my proto žádáme rodinné účastníky, aby se třeba obrátili i na jiná odběrná místa. Stačí potom, když přijdou jen s tím potvrzením."

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Rovněž platí povinnost pro návštěvy používat respirátory minimálně FFP2 a to bez výdechového ventilu."

Od 1. března navíc platí povinnost nosit primárně respirátory a roušky na téměř všech veřejných místech. V obchodech a v MHD navíc platí povinnost mít jenom respirátor. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto rozhodlo, že tyto ochranné prostředky by měly osoby ohrožené chudobou dostat zdarma.

Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jedná se o osoby, které mají nárok na sociální dávky, zejména pak dávky v hmotné nouzi. Jsou to tak osoby i rodiny v azylových domech nebo sociálně slabší senioři, či osoby bez domova. Těmto osobám budou respirátory a roušky vydávány ve výdejně potravinové a materiální pomoci a ulici Malý Koloredov."
Jan Savický, vedoucí střediska BETHEL, Slezská Diakonie: "My jsme dostali z Magistrátu města Frýdek-Místek 12 tisíc kusů, nějaké 2 tisíce už jsme vydali a teď komunikujeme s úřadem práce, kdy nám posílají lidi v hmotné nouzi, aby si mohli přijít pro ty roušky chirurgické nebo zdravotnické a systém vydávání je takový, že rodinám vydáváme 50 kusů, což je jedno balení a jednotlivcům po 15 kusech."

Aktuálně se čeká na dodávku respirátorů ze strany ministerstva, které zatím rozhodlo, že rozešle do celé země 3 miliony kusů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000024376/navstevy-v-domovech-pro-seniory-jsou-mozne-musite-mit-ale-test-ve-frydkumistku-testuji-primo-v-domove