Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hotel Centrum ve Frýdku-Místku kupuje městská společnost, chce v něm vybudovat své zázemí i byty

Frýdek-Místek |

Budoucnost hotelu Centrum ve Frýdku-Místku dostala jasné obrysy. Dominantu města koupí městská společnost DISTEP. Do sedmi let by ho pak chtěla postupně zrekonstruovat a plně využívat. Prodej schválili zastupitelé za cenu zhruba 44 milionů korun.

Léta chátrající hotel Centrum ve Frýdku-Místku je zřejmě zachráněn. Městu se podařil nečekaný kousek, projevila o něj totiž zájem městská společnost DISTEP.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Hotel Centrum konečně zná svoji budoucnost a já si dovolím říct takové lidové přirovnání. Nám se podařilo zabít jednou ranou ne dvě mouchy, ale tři mouchy. Protože za prvé hotel Centrum zůstane stát. Za druhé stále pracujeme s tou možností, že tam vzniknou byty a bydlení. A za třetí ten hotel získá městská společnost, takže zůstane plně pod kontrolou města. Nebude tam obchod s chudobou."

DISTEP je primárním dodavatelem tepla ve městě, spravuje i vlastní nemovitosti, které má v pronájmu a má také několik různých objektů, kde má střediska údržby i dopravy.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Hotel Centrum se nám vyloženě nabízí k tomu, abychom všechna tyto roztříštěná pracoviště, která máme, přesunuli do bývalého restauračního traktu, který svojí velikostí odpovídá našim potřebám. A to jak technické, tak administrativní zázemí. S tím, že všechny tyto prostory jsme schopni si sami naprojektovat, technicky upravit, zhodnocovat, udržovat. S tím, že došlo by tam k přesunu našeho dispečinku 24/7, abychom měli neustálý dohled nad těmito prostory."

Na město v posledních měsících přišly 4 nabídky k odkupu nebo směně hotelu za jiné nemovitosti. Vytvořená pracovní skupina k tomu následně doporučila ještě prodej formou dražby nebo licitace. Nakonec ale rozhodla nabídka na odkup společností DISTEP za téměř 44 milionů korun a zastupitelé prodej schválili.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "To byl složitý materiál, dokonce se dá označit za mimořádně složitý. Nejenom z toho hlediska formálního, ale i z hlediska toho, o jak citlivou záležitost se jedná pro veřejnost. A snažili jsme se samozřejmě dát zastupitelům veškeré relevantní podklady. Proto, pokud byly určité připomínky k rozsahu toho materiálu, který měl skoro 300 stran, tak bylo to způsobeno právě tím. Chtěl bych poděkovat za přípravu tohoto materiálu zejména odboru správy obecního majetku, ale i dalším odborům, které se na tom podílely."
Leonard Varga, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Dobrá věc se podařila. Já jsem moc rád, že jsme jako pirátská strana mohli být u záchrany hotelu Centrum. To, aby nešel k zemi, nebyl zdemolován, byla jedna z našich hlavních priorit, proč jsme vstoupili do koalice v březnu."

DISTEP chce také postupně přeměnit bývalou hotelovou část na byty.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Následně bychom tyto prostory rekonstruovali na bytové jednotky o velikosti 2+kk, 1+kk. Plus startovací byty, které případně můžeme potom nabídnout městu. Stejně tak se tam nabízí možnost, abychom tam vypracovali projekt a rekonstrukci pro byty pro handicapované, které by byly přístupné právě přímo z těch prostor toho parkoviště."

Společnost předpokládá, že do dvou let bude mít připravenou projektovou dokumentaci a patřičná stavební povolení.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Od toho se potom budou následně odvíjet ty samotné stavební úpravy té části technicko-administrativní. Což v tuto chvíli počítejme cca v rozsahu plus dva roky a potom následně v dalších letech bychom prováděli úpravu těch částí pater toho komplexu ubytovacího. Kdy v každém roce chceme opravit cca dva patra. Čili nám vychází nějaký časový harmonogram do sedmi let."

Hotel je pro DISTEP zajímavý ještě z jednoho důvodu. Uvnitř je obrovský výměník tepla.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Je to takový dům v domě, která má dneska plochu cca 400 metrů čtverečních, kterou právě chceme použít, jak pro zásobování teplem samotného objektu. A dále ji upravit tak, abychom připravili už půdu i pro další rozvoj území jako takového."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Předpokládáme, že v té oblasti vznikne nová čtvrť města, zejména s bydlením. A nejdůležitější informace, která z toho plyne je, že peníze, které společnost DISTEP nahospodařila, tak neutratí, nerozpustí, ale investuje do projektu, který v budoucnu zajistí, že nebude cena tepla růst, tak jako jinde."

DISTEP počítá příští rok s navýšením cen za teplo o zhruba 9 procent. Oproti tomu taková Ostrava zdraží o více než 22 procent.

Nahlásit chybu


K tématu

Práce na přestavbě bývalého hotelu Centrum ve Frýdku-Místku výrazně pokročily

V bývalém hotelu Centrum ve Frýdku-Místku pokračuje rekonstrukce. Městská společnost DISTEP kompletně demontovala interiér a chystá se na odstrojení obkladů z vnější části budovy. Z hotelu mají být rezidenční byty a společnost tam přestěhuje své zázemí.

Plán příspěvků na obědy pro školáky ve F-M. Práce na hotelu Centrum i nová linka na Olešnou

24. srpna 2023 15:51 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nová linka na Olešnou, příspěvky na obědy pro školáky i aktuální situace s rekonstrukcí hotelu Centrum. To jsou témata pro rozhovor s náměstkem primátora Frýdku-Místku Radovanem Hořínkem.

Cena tepla ve Frýdku-Místku vzrostla o 13,5 %. DISTEP je stále nejvýhodnější dodavatel

Dodavatel tepla ve Frýdku-Místku, společnost DISTEP, vstoupila do nového roku s nejnižším zdražením cen v širokém okolí. Společnosti se dlouhodobě daří držet trend nízkého navyšování cen. Navíc se opět potvrzuje, že je také stále nejvýhodnějším zdrojem tepla ve městě.


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Hotel Centrum ve Frýdku-Místku kupuje městská společnost, chce v něm vybudovat své zázemí i byty
Vydáno 20. prosince 2021 13:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Budoucnost hotelu Centrum ve Frýdku-Místku dostala jasné obrysy. Dominantu města koupí městská společnost DISTEP. Do sedmi let by ho pak chtěla postupně zrekonstruovat a plně využívat. Prodej schválili zastupitelé za cenu zhruba 44 milionů korun.

Léta chátrající hotel Centrum ve Frýdku-Místku je zřejmě zachráněn. Městu se podařil nečekaný kousek, projevila o něj totiž zájem městská společnost DISTEP.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Hotel Centrum konečně zná svoji budoucnost a já si dovolím říct takové lidové přirovnání. Nám se podařilo zabít jednou ranou ne dvě mouchy, ale tři mouchy. Protože za prvé hotel Centrum zůstane stát. Za druhé stále pracujeme s tou možností, že tam vzniknou byty a bydlení. A za třetí ten hotel získá městská společnost, takže zůstane plně pod kontrolou města. Nebude tam obchod s chudobou."

DISTEP je primárním dodavatelem tepla ve městě, spravuje i vlastní nemovitosti, které má v pronájmu a má také několik různých objektů, kde má střediska údržby i dopravy.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Hotel Centrum se nám vyloženě nabízí k tomu, abychom všechna tyto roztříštěná pracoviště, která máme, přesunuli do bývalého restauračního traktu, který svojí velikostí odpovídá našim potřebám. A to jak technické, tak administrativní zázemí. S tím, že všechny tyto prostory jsme schopni si sami naprojektovat, technicky upravit, zhodnocovat, udržovat. S tím, že došlo by tam k přesunu našeho dispečinku 24/7, abychom měli neustálý dohled nad těmito prostory."

Na město v posledních měsících přišly 4 nabídky k odkupu nebo směně hotelu za jiné nemovitosti. Vytvořená pracovní skupina k tomu následně doporučila ještě prodej formou dražby nebo licitace. Nakonec ale rozhodla nabídka na odkup společností DISTEP za téměř 44 milionů korun a zastupitelé prodej schválili.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "To byl složitý materiál, dokonce se dá označit za mimořádně složitý. Nejenom z toho hlediska formálního, ale i z hlediska toho, o jak citlivou záležitost se jedná pro veřejnost. A snažili jsme se samozřejmě dát zastupitelům veškeré relevantní podklady. Proto, pokud byly určité připomínky k rozsahu toho materiálu, který měl skoro 300 stran, tak bylo to způsobeno právě tím. Chtěl bych poděkovat za přípravu tohoto materiálu zejména odboru správy obecního majetku, ale i dalším odborům, které se na tom podílely."
Leonard Varga, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Dobrá věc se podařila. Já jsem moc rád, že jsme jako pirátská strana mohli být u záchrany hotelu Centrum. To, aby nešel k zemi, nebyl zdemolován, byla jedna z našich hlavních priorit, proč jsme vstoupili do koalice v březnu."

DISTEP chce také postupně přeměnit bývalou hotelovou část na byty.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Následně bychom tyto prostory rekonstruovali na bytové jednotky o velikosti 2+kk, 1+kk. Plus startovací byty, které případně můžeme potom nabídnout městu. Stejně tak se tam nabízí možnost, abychom tam vypracovali projekt a rekonstrukci pro byty pro handicapované, které by byly přístupné právě přímo z těch prostor toho parkoviště."

Společnost předpokládá, že do dvou let bude mít připravenou projektovou dokumentaci a patřičná stavební povolení.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Od toho se potom budou následně odvíjet ty samotné stavební úpravy té části technicko-administrativní. Což v tuto chvíli počítejme cca v rozsahu plus dva roky a potom následně v dalších letech bychom prováděli úpravu těch částí pater toho komplexu ubytovacího. Kdy v každém roce chceme opravit cca dva patra. Čili nám vychází nějaký časový harmonogram do sedmi let."

Hotel je pro DISTEP zajímavý ještě z jednoho důvodu. Uvnitř je obrovský výměník tepla.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Je to takový dům v domě, která má dneska plochu cca 400 metrů čtverečních, kterou právě chceme použít, jak pro zásobování teplem samotného objektu. A dále ji upravit tak, abychom připravili už půdu i pro další rozvoj území jako takového."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Předpokládáme, že v té oblasti vznikne nová čtvrť města, zejména s bydlením. A nejdůležitější informace, která z toho plyne je, že peníze, které společnost DISTEP nahospodařila, tak neutratí, nerozpustí, ale investuje do projektu, který v budoucnu zajistí, že nebude cena tepla růst, tak jako jinde."

DISTEP počítá příští rok s navýšením cen za teplo o zhruba 9 procent. Oproti tomu taková Ostrava zdraží o více než 22 procent.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000029073/hotel-centrum-ve-frydkumistku-kupuje-mestska-spolecnost-chce-v-nem-vybudovat-sve-zazemi-i-byty