Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."
Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.
Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."
Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."
Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.
Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."
Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.