Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů

Frýdek-Místek |

Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Nahlásit chybu


K tématu

Budoucí cukráři soutěžili v Opavě ve tvorbě kávových dezertů

20. dubna 2023 19:42 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Talířový dezert s použitím kávy, čokolády a jádrovin. Jasné zadání pro přípravu moučníku už 6. kola soutěže Marlenka Cup. Soutěže se účastnili žáci všech 7 krajských středních škol, na kterých se vyučuje obor Cukrář. Nejvíce se zadařilo Lindě Mužíkové z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů
Vydáno 24. února 2022 14:45, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000030026/budouci-cukrarky-soutezily-ve-frydkumistku-v-tvorbe-slavnostnich-dortu