Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů

Frýdek-Místek |

Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.


Frýdek-Místek už má své vánoční stromy. Letos se chystá rozsvícení na obou náměstích

Adventní přípravy ve Frýdku-Místku pomalu vrcholí. Na obě náměstí dorazily vánoční stromy, které čeká nazdobení a následně slavnostní rozsvícení. Jedno bude v komorním duchu a druhé doprovodí tradičně nabitý kulturní program. Obě akce navodí kulturní atmosféru v obou částech města.

Přípravy Olympiády dětí a mládeže běží, poháry a medaile jsou vyrobeny

Už za dva měsíce v našem kraji vypukne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy jsou tak v plném proudu, my jsme se zajeli podívat na výrobu medailí.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Zlodějská hyena ukradla plyšáka, který ve výloze sloužil jako kasička sbírky pro nevidomé

Dnes 8:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Plyšový pes stojící za výlohou jedné havířovské prodejny, do kterého lidé házeli peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, se stal obětí 29letého recidivisty, který výlohu rozbil, psa rozpáral a peníze ukradl.

Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Turistka se zranila na zledovatělé stezce pod Lysou horou u Ivančeny

Dnes 8:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžký úraz nohy si pravděpodobně při sestupu z Lysého hory přivodila turistka, která v neděli odpoledne uklouzla na zledovatělém povrchu beskydské horské stezky poblíž Ivančeny nad Malenovicemi.

Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Včera 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Bezpečnost a větší jistota. Zdravotní sestry a pečovatelky opavské charity absolvovaly školu smyku

23. listopadu 2024 13:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně a za každého počasí.. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Další úspěšnou Akademii podnikatelů ve Frýdlantě uzavřeli křtem diáře

V Kulturním centru ve Frýdlantě nad Ostravicí se konalo závěrečné setkání účastníků letošního běhu Akademie podnikatelů. Vyvrcholením bylo představení kalendáře a křest podnikatelského diáře.

Udělejte radost osamělým lidem Dárky pro druhé. Vybírá je ADRA Frýdek-Místek

21. listopadu 2024 15:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Vánoce jsou obdobím, kdy si lidé dávají dárky, ale ne každý má to štěstí něco pod stromečkem najít. Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek i letos pořádá sbírku Dárek pro druhé. Ta pomáhá osamělým seniorům, lidem bez domova i těm v hmotné nouzi.

Frýdek-Místek ocenil nejlepší účastníky podzimní výzvy 10 000 kroků

21. listopadu 2024 13:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Podzimní výzva 10 000 kroků měla opět velký ohlas. Za Frýdek-Místek se do ní zapojil rekordní počet účastníků a týmů. Společně ušli více než 86 tisíc kilometrů a prvenství za okres slavil tentokrát tým z frýdecko-místeckého magistrátu.

Rozsvícení vánočních stromů bude letos na obou náměstích ve Frýdku i v Místku

21. listopadu 2024 11:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek letos poprvé uskuteční rozsvěcení stromu v obou částech města. K tradičnímu hojně navštěvovanému rozsvěcení na náměstí Svobody přidá komornější akci na Zámeckém náměstí. To bude navíc během dvou adventních víkendů bez aut.

Zvuk bubnů v Čeladné burcoval k ochraně dětí před násilím

21. listopadu 2024 8:00 | Čeladná | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Čeladenskou mateřskou školou se nesl hlasitý zvuk bubnů, který upozornil na Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. K projektu Bubnovačka se tu připojili v rámci pravidelné lekce muzikoterapie.

Děti z česko-polského pohraničí v Jablunkově soutěžily, jak ovládají své nářečí

19. listopadu 2024 10:07 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Děti žijící na českém i polském břehu řeky Olše se v Jablunkově účastnily soutěže, ve které prokazovaly, jak ovládají své nářečí.

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů
Vydáno 24. února 2022 14:45, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000030026/budouci-cukrarky-soutezily-ve-frydkumistku-v-tvorbe-slavnostnich-dortu