Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů

Frýdek-Místek |

Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Nahlásit chybu


K tématu

Cukráři tvořili dorty na 10. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr

6. března 2025 16:23 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

Nejlepší studenti z kraje v oboru Automechanik soutěžili ve Frýdku-Místku

17. února 2025 11:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výměna rozvodů, seřízení geometrie nebo poznávání jednotlivých automobilových dílů. Nejen to byly úkoly studentů v krajském kole soutěže Automechanik Junior 2025. Celkem museli projít osm stanovišť a dva nejlepší pojedou reprezentovat kraj do celostátního finále.

O Zlatý pohár ve svařování soutěžili ve Frýdku-Místku studenti ze čtyř zemí

17. dubna 2025 10:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Střední odborná škola Frýdek-Místek hostila 26. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos se zapojilo 96 studentů technických škol ze čtyř zemí. Soutěž poprvé proběhla v úplně nových školních dílnách. Svařovalo se čtyřmi metodami i virtuálně a soutěž měla i teoretickou část.


Messalina podpořila mladé kapely na speciálním koncertě v karvinském klubu Hard Cafe

Dnes 14:33 | Karviná | Gabriela Stašová

Karvinský klub Hard Cafe se otřásl v základech, tentokrát to však měli na svědomí mnohem mladší muzikanti, než je zvykem. Kapela Messalina na svůj speciální koncert přizvala mnohem mladší hudební kolegy a ti ukázali, že v nich dřímá talent a touha něco dokázat.

Pomoc záchranářů si v MSK o Vánocích vyžádala více než tisícovka lidí

Dnes 13:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nedostatek práce během tři vánočních dnů si zdravotníci záchranné služby v Moravskoslezském kraji rozhodně nemohli stěžovat. Celkem zasahovali o 1073 lidí.

30 let Okresní hospodářské komory v Karviné přineslo spoustu milníků a úspěchů

Dnes 14:35 | Karviná | Gabriela Stašová

Okresní hospodářská komora oslavila 30 let svého fungování. Za tu dobu sdružovala a pomohla spoustě podnikatelských subjektů k lepšímu fungování a zaštítila další služby.

Pokladničky jsou zapečetěny, Tříkrálová sbírka klepe na dveře

Včera 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Charita se intenzivně připravuje na Tříkrálovou sbírku. Oslovuje dobrovolníky, chystá kostýmy, koruny a pečetí pokladničky. Koledníci vyrazí do ulic zkraje ledna.

Karvinští otužilci se sešli na Štědrý den, otužili svá těla a utužili každoroční tradici

Dnes 8:58 | Karviná | Gabriela Stašová

Karvinští otužilci se opět sešli na Karvinském moři i na Štědrý den dopoledne, aby shrnuli celý svůj rok a zakončili jej svým odvážným koníčkem. Otužování má v Karviné tradici a každým rokem se v tento den sejdou na Karvinském moři desítky příznivců otužování.


Před svinovským kostelem stojí unikátní betlém

25. prosince 2025 9:38 | Ostrava-Svinov | Pavel Straka

Ve Svinově letos poprvé vznikl obecní betlém. Nejde však jen o vánoční dekoraci, ale o nový symbol setkávání, který má lidem v uspěchané době připomenout klid a pospolitost.

56letý muž oznámil na tísňové lince, že usmrtil svého známého, pak zavěsil. Policie zveřejnila další informace k tragédii ve Vratimově

25. prosince 2025 19:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policie zveřejnila další informace ke štědrovečerní tragické události ve Vratimově na Ostravsku. Policisté obvinili muže středního věku ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Kriminalisté pokračují v intenzivním vyšetřování.

Vánoce oslavila Obec Slováků v Karviné setkáním a vystoupením folklorního souboru

25. prosince 2025 13:34 | Karviná | Gabriela Stašová

Obec Slováků v Karviné má za sebou další klasické předvánoční setkání, při němž se zpívalo a tančilo, ale především se vroucně setkávali její členové. Letos za doprovodu vystoupení souboru Velká Magurka ze Slovenska.

Park za mariánskohorskou radnicí čeká proměna. Nabídne i místo pro svatební obřady

25. prosince 2025 13:55 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

Park za radnicí v Ostravě-Mariánských Horách by se měl výrazně proměnit. Radnice připravuje jeho revitalizaci a ještě před zahájením prací představila záměr místním obyvatelům. Ti se mohli zapojit do veřejné debaty a říct, co by v parku chtěli změnit.

Vánoční jarmarky letos navštívili i karvinské sportovní hvězdy házené a fotbalu

Včera 14:05 | Karviná | Gabriela Stašová

Klasickými předvánočními akcemi se na základních školách staly vánoční jarmarky. Letos hned dvě základní školy v Karviné přizvaly na tuto akci karvinské sportovce, aby zpestřili program a děti také například motivovali ke sportu.

Sváteční slova představitelů vedení obce Čeladná

24. prosince 2025 9:06 | Čeladná | Petra Dorazilová

Zhodnocení roku 2025 a sváteční slovo starosty Čeladné Pavola Lukši a místostarostky Věry Golové.

Petr Korč (Naše Město F-M)

23. prosince 2025 21:26 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

primátor Frýdku-Místku

Střední škola řemesel slaví 60 let a nabízí řadu oborů

23. prosince 2025 20:15 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Střední škola řemesel má už šedesátiletou tradici. U příležitosti kulatého výročí škola uspořádala setkání osobností a zároveň Den otevřených dveří pro veřejnost.

Občané Frýdku-Místku mají možnost se setkat s vedením města

23. prosince 2025 20:02 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek letos obhájil bronzovou příčku v celorepublikové anketě Přívětivý úřad. Podíl na tom má i otevřená komunikace s občany, jako například pravidelná setkávání.

Přání starosty Palkovic Radima Bači do nového roku 2026

23. prosince 2025 10:00 | Palkovice | Libor Běčák

Starosta Palkovic Radim Bača shrnul rok 2025 a popřál obyvatelům obce do nového roku 2026.

Vánoční přání starostky a místostarosty Frýdlantu nad Ostravicí

23. prosince 2025 9:09 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Závěr roku patří tradičně adventu. Ve Frýdlantě nad Ostravicí jej lidé mohli strávit na mnoha akcích, včetně vánočního jarmarku, kde se představily se svým programem především místní děti. S vánočním pozdravem se teď připojují starostka Helena Pešatová a místostarosta David Pavliska.

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů
Vydáno 24. února 2022 14:45, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000030026/budouci-cukrarky-soutezily-ve-frydkumistku-v-tvorbe-slavnostnich-dortu