Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidem z Ukrajiny velmi pomáhá nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek otevřel kontaktní centrum pro obyvatele z Ukrajiny. To pomáhá zájemcům vyřídit všechny důležité formality a nezbytnosti nutné k pobytu. Lidé, kteří ještě nemají ubytování ho také mohou získat v nově zřízených prostorách městské ubytovny v bývalých kasárnách.

Nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku vzniklo v prostorách Národního domu.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Má být místem, kde se budou soustřeďovat všechny informace, všechny nabídky pro ženy, pro děti. Aby měly informace o tom, kde mohou získat zaměstnání, aby měly kontakty mezi sebou. Bude tam nějaká potravinová banka, jazykové kurzy, případně hlídání dětí. Předtím, než budou děti přijaty do mateřských školek."
Julia, obyvatelka ukrajinského Záporoží: "Moc děkujeme. Vůbec nevíme, jak bychom to tady zvládli, kdyby nám někdo nepomáhal. Město je moc hezké, i lidé jsou na nás hodní."

Kontaktní centrum je otevřeno pět dní v týdnu, dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne. Ale vzhledem k zájmu by chtěli otevírací dobu ještě prodloužit.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Jsou moc rádi, že je takové centrum, protože si tady mohou popovídat, mohou si tady děti pohrát. Odpoledne tady máme takový kroužek pro děti a pro maminky a jsou rády, že je takové místo, kam mohou přijít."

Je zde i koutek humanitární pomoci, který nabízí především základní potraviny a hygienické potřeby. Většina z příchozích už ve městě našla i ubytování. Přesto pro jistotu město vyčlenilo ještě další prostory.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "V rámci jedné z těch variant, které přichází do úvahy, tak jsme přistoupili k základnímu zmapování a k zahájení nějakých prací na místeckých kasárnách, které umožní dostat ty prostory, které by byly vhodné, alespoň do takového stavu, aby byly provizorně obyvatelné."

K dispozici je čtyřicítka pokojů s kapacitou zhruba 70 lůžek. Pro město je důležité, aby se nově příchozí postupně zapojili do běžného života ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Většina těch lidí nebo těch matek s dětmi tady nepřišla s tím, že jenom něco chtějí, ale jsou to často velmi vzdělané ženy, které jsou učitelky, doktorky, sestry. Mají velké znalosti a chtějí se zapojit do toho života."

Na začátku konfliktu poslalo město 1 milion korun přímo na ukrajinskou ambasádu. Na řešení situace s přívalem ukrajinských občanů pak vyčlenilo 10 milionů korun. Tyto peníze zůstávají ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Někdo musí uvařit obědy, někdo musí hlídat děti, někdo musí zprovoznit tu ubytovnu. Čili nová pracovní místa, nové pobídky. A všechny ty investice, které z té části jsou, tak zůstávají zároveň v tom městě. Čili pokud se konflikt vyřeší na Ukrajině, ženy s dětmi se budou moci vrátit, tak my budeme mít třeba funkční ubytovnu."

Město zároveň schválilo finanční příspěvek pro obyvatele, kteří ubytovali uprchlíky od 24. února do 25. března.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava daruje na Ukrajinu 25 vyřazených tramvají. Prvních 6 odjíždí v těchto dnech

15. prosince 2023 14:33 | Ostrava-město | Jiří Cileček

První várka tramvají odjíždí v těchto dnech naložená na nákladních vozech do ukrajinského města Konotop. Jde o již dříve vyřazené vozy typu T6A5 Dopravního podniku Ostrava (DPO). Ve válkou zasaženém Konotopu budou sloužit k obnově a posílení tramvajové dopravy. O daru rozhodla v červnu rada města Ostravy. Celkově má jít na Ukrajinu 25 tramvají.

Moravskoslezský kraj přispěje na vznik rehabilitačního centra v Užhorodě

13. června 2023 15:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří vznik rehabilitačního centra na Ukrajině. Centrum pro zotavování vojáků a zraněných ve válečném konfliktu má vzniknout v Užhorodě v Zakarpatské oblasti. Jeho vybudování by mělo stát zhruba 36 milionů korun, kraj partnerské oblasti přispěje sedm milionů korun.

Ukrajinské Dnipro se stane partnerským městem Ostravy

29. března 2024 12:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Seznam měst, které navázaly s Ostravou partnerství, se rozšíří na třináct. Nově na něm přibude Dnipro, středoukrajinské město, ležící zhruba 400 kilometrů od Kyjeva.


Policisté zakročili proto mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.


Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Lidem z Ukrajiny velmi pomáhá nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku
Vydáno 31. března 2022 13:48, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek otevřel kontaktní centrum pro obyvatele z Ukrajiny. To pomáhá zájemcům vyřídit všechny důležité formality a nezbytnosti nutné k pobytu. Lidé, kteří ještě nemají ubytování ho také mohou získat v nově zřízených prostorách městské ubytovny v bývalých kasárnách.

Nové kontaktní centrum ve Frýdku-Místku vzniklo v prostorách Národního domu.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Má být místem, kde se budou soustřeďovat všechny informace, všechny nabídky pro ženy, pro děti. Aby měly informace o tom, kde mohou získat zaměstnání, aby měly kontakty mezi sebou. Bude tam nějaká potravinová banka, jazykové kurzy, případně hlídání dětí. Předtím, než budou děti přijaty do mateřských školek."
Julia, obyvatelka ukrajinského Záporoží: "Moc děkujeme. Vůbec nevíme, jak bychom to tady zvládli, kdyby nám někdo nepomáhal. Město je moc hezké, i lidé jsou na nás hodní."

Kontaktní centrum je otevřeno pět dní v týdnu, dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne. Ale vzhledem k zájmu by chtěli otevírací dobu ještě prodloužit.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: "Jsou moc rádi, že je takové centrum, protože si tady mohou popovídat, mohou si tady děti pohrát. Odpoledne tady máme takový kroužek pro děti a pro maminky a jsou rády, že je takové místo, kam mohou přijít."

Je zde i koutek humanitární pomoci, který nabízí především základní potraviny a hygienické potřeby. Většina z příchozích už ve městě našla i ubytování. Přesto pro jistotu město vyčlenilo ještě další prostory.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "V rámci jedné z těch variant, které přichází do úvahy, tak jsme přistoupili k základnímu zmapování a k zahájení nějakých prací na místeckých kasárnách, které umožní dostat ty prostory, které by byly vhodné, alespoň do takového stavu, aby byly provizorně obyvatelné."

K dispozici je čtyřicítka pokojů s kapacitou zhruba 70 lůžek. Pro město je důležité, aby se nově příchozí postupně zapojili do běžného života ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Většina těch lidí nebo těch matek s dětmi tady nepřišla s tím, že jenom něco chtějí, ale jsou to často velmi vzdělané ženy, které jsou učitelky, doktorky, sestry. Mají velké znalosti a chtějí se zapojit do toho života."

Na začátku konfliktu poslalo město 1 milion korun přímo na ukrajinskou ambasádu. Na řešení situace s přívalem ukrajinských občanů pak vyčlenilo 10 milionů korun. Tyto peníze zůstávají ve městě.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Někdo musí uvařit obědy, někdo musí hlídat děti, někdo musí zprovoznit tu ubytovnu. Čili nová pracovní místa, nové pobídky. A všechny ty investice, které z té části jsou, tak zůstávají zároveň v tom městě. Čili pokud se konflikt vyřeší na Ukrajině, ženy s dětmi se budou moci vrátit, tak my budeme mít třeba funkční ubytovnu."

Město zároveň schválilo finanční příspěvek pro obyvatele, kteří ubytovali uprchlíky od 24. února do 25. března.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000030642/clanek