Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vysokoškolští studenti ze tří zemí navrhovali změny dopravy ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Nová parkovací místa, úpravy křižovatek nebo optimalizace linek MHD. To byla témata, která měli za úkol vyřešit ve Frýdku-Místku pod vedením profesorů vysokoškoláci ze čtyř evropských dopravních fakult. Do města přijeli v rámci mezinárodního dopravně-inženýrského semináře MEPS.

Vysokoškoláci ze čtyř evropských univerzit z Česka, Maďarska a Francie týden analyzovali dopravu ve Frýdku-Místku. Na závěr pak představili možné varianty úprav, které mají zlepšit průjezdnost křižovatkami, parkování i obslužnost MHD.

Petr Mráz, student ČVUT: "Naším úkolem bylo zvýšit kapacitu parkovacích stání na sídlišti Riviera. A to bez pokácení stromů, které toto sídliště činí celkem unikátní. Celkem jsme připravili 194 parkovacích míst. A to díky změně organizace dopravy. Naše opatření spočívá v tom, že jsme na komunikaci snížili rychlost na 30 km/h a vyznačili jsme parkovací stání na jedné straně. Což nám umožňuje norma, pokud zde máme výhybny k vyhýbání se protijedoucích vozidel."

Mezinárodní studentský dopravně inženýrský seminář MEPS má už 33letou tradici napříč Evropou. Studenty učí spolupracovat v mezinárodním týmu i dopravní terminologii v cizím jazyce.

Jiří Čarský, ústav dopravních systémů ČVUT: "Hlavní cíl toho semináře je, aby ty výsledky těch úloh byly městu užitečné. Aby to nebyl pohled akademický, ale také pohled praktický. A aby ty výstupy měly takový charakter, že město poté na ně bude moci navázat. A bude možné v případě zájmu některé z těch výsledků úloh nebo i celé je realizovat v praxi."
Miroslav Bártek (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já jsem byl mile překvapen prezentací, co z těch sedmi úkolů, které jsme si zadali, jak se k tomu studenti postavili a ty závěry jsou velice zajímavé. Nejvíce mě zaujalo, kolik je možných ve městě vytvořit parkovacích míst, kdy se s tím neustále potýkáme."
Jaromír Urban, student ČVUT: "Naším úkolem bylo zpracovat nový návrh na linkové vedení pro Frýdek-Místek. Zpočátku jsme tedy měli za úkol zjistit současnou situaci. Abychom pochopili tu místní situaci. Úkolem našich francouzských kolegů bylo vymyslet jednoduchý přestup mezi železniční a autobusovou dopravou. Což se jim povedlo díky zkonstruování terminálu."

Propojení autobusové a vlakové dopravy přitom město plánuje už delší dobu, aniž by o tom studenti věděli.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Opravdu vznikne jeden dopravní terminál u vlakového nádraží. Zároveň s propojením na sídliště Slezská novým bulvárem. Kdy rovněž studenti navrhovali propojení s dopravním uzlem autobusů na Slezské. A to je pro mě takový signál, že jdeme správným směrem. A zároveň jsme dostali potvrzeno i profesionály, protože tady byli i pedagogové, že ta úvaha o té optimalizaci a sjednocení té vlakové a autobusové dopravy na jeden uzel, na jedno místo, do jednoho dopravního terminálu, je správná."

S návrhy teď město bude pracovat a pravděpodobně se pokusí některé už brzy přenést do reality. Jako je například navýšení počtu parkovacích míst.

Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Modernizovaná zastávka na starém autobusovém stanovišti ve Frýdku-Místku je hotová

23. listopadu 2023 12:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Staré autobusové stanoviště v centru Frýdku-Místku prošlo modernizací. Stará nevzhledná konstrukce se zmenšila a dostala moderní podobu. Instalován byl také unikátní autobusový záliv z prefabrikovaného betonu. Práce trvaly přes tři měsíce a vyšly na zhruba 4 miliony korun.

Ve Frýdeckém lese se buduje nová zastávka MHD, kvůli bezpečnosti cestujících

Frýdek-Místek buduje úplně novou autobusovou zastávku ve Frýdeckém lese na Panských Nových Dvorech. Její zřízení požadovali tamní občané, protože v místě je velký provoz a pohybují se tam děti při cestě do školy a zpět. Práce probíhají bez přerušení provozu frekventované cesty a potrvají tři měsíce.


Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Vysokoškolští studenti ze tří zemí navrhovali změny dopravy ve Frýdku-Místku
Vydáno 5. června 2023 12:21, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nová parkovací místa, úpravy křižovatek nebo optimalizace linek MHD. To byla témata, která měli za úkol vyřešit ve Frýdku-Místku pod vedením profesorů vysokoškoláci ze čtyř evropských dopravních fakult. Do města přijeli v rámci mezinárodního dopravně-inženýrského semináře MEPS.

Vysokoškoláci ze čtyř evropských univerzit z Česka, Maďarska a Francie týden analyzovali dopravu ve Frýdku-Místku. Na závěr pak představili možné varianty úprav, které mají zlepšit průjezdnost křižovatkami, parkování i obslužnost MHD.

Petr Mráz, student ČVUT: "Naším úkolem bylo zvýšit kapacitu parkovacích stání na sídlišti Riviera. A to bez pokácení stromů, které toto sídliště činí celkem unikátní. Celkem jsme připravili 194 parkovacích míst. A to díky změně organizace dopravy. Naše opatření spočívá v tom, že jsme na komunikaci snížili rychlost na 30 km/h a vyznačili jsme parkovací stání na jedné straně. Což nám umožňuje norma, pokud zde máme výhybny k vyhýbání se protijedoucích vozidel."

Mezinárodní studentský dopravně inženýrský seminář MEPS má už 33letou tradici napříč Evropou. Studenty učí spolupracovat v mezinárodním týmu i dopravní terminologii v cizím jazyce.

Jiří Čarský, ústav dopravních systémů ČVUT: "Hlavní cíl toho semináře je, aby ty výsledky těch úloh byly městu užitečné. Aby to nebyl pohled akademický, ale také pohled praktický. A aby ty výstupy měly takový charakter, že město poté na ně bude moci navázat. A bude možné v případě zájmu některé z těch výsledků úloh nebo i celé je realizovat v praxi."
Miroslav Bártek (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já jsem byl mile překvapen prezentací, co z těch sedmi úkolů, které jsme si zadali, jak se k tomu studenti postavili a ty závěry jsou velice zajímavé. Nejvíce mě zaujalo, kolik je možných ve městě vytvořit parkovacích míst, kdy se s tím neustále potýkáme."
Jaromír Urban, student ČVUT: "Naším úkolem bylo zpracovat nový návrh na linkové vedení pro Frýdek-Místek. Zpočátku jsme tedy měli za úkol zjistit současnou situaci. Abychom pochopili tu místní situaci. Úkolem našich francouzských kolegů bylo vymyslet jednoduchý přestup mezi železniční a autobusovou dopravou. Což se jim povedlo díky zkonstruování terminálu."

Propojení autobusové a vlakové dopravy přitom město plánuje už delší dobu, aniž by o tom studenti věděli.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Opravdu vznikne jeden dopravní terminál u vlakového nádraží. Zároveň s propojením na sídliště Slezská novým bulvárem. Kdy rovněž studenti navrhovali propojení s dopravním uzlem autobusů na Slezské. A to je pro mě takový signál, že jdeme správným směrem. A zároveň jsme dostali potvrzeno i profesionály, protože tady byli i pedagogové, že ta úvaha o té optimalizaci a sjednocení té vlakové a autobusové dopravy na jeden uzel, na jedno místo, do jednoho dopravního terminálu, je správná."

S návrhy teď město bude pracovat a pravděpodobně se pokusí některé už brzy přenést do reality. Jako je například navýšení počtu parkovacích míst.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000037572/vysokoskolsti-studenti-ze-tri-zemi-navrhovali-zmeny-dopravy-ve-frydku-mistku