Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Šest vagónů, čtyři kinosály a osm interaktivních místností přeneslo návštěvníky do života drogově závislých lidí. Do Frýdku-Místku opět zavítal protidrogový vlak.

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Celá prohlídka obsahuje to, že je můžeme vtáhnout do toho pravdivého příběhu skupinky mladých lidí. Ten příběh je na základě pravdivé události. Takže je provázíme tím, co bychom nechtěli, ať se jim stane. Chtěli jim ukázat to, co se stane s člověk, který se stane závislým na drogách. A až kam může zajít."

Co například tady mohou vidět nebo co si mohou zkusit?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Můžou vidět část toho příběhu, těch mladých lidí, můžou sledovat jejich rozhodnutí, co udělají a co se stane, když se rozhodnou. A mohou si potom následně vyzkoušet pobyt ve vězení, rozhodnout se v baru, co si dají, jak se rozhodnou. Potom následně uvidí i výsledek svých činů, co se stane, když se rozhodnou špatně. Jak to může dopadnout."

Z vašeho pohledu, jaké jsou reakce?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Velmi pozitivní. Některé ty mladší skupiny to berou samozřejmě, že je to dost šokující. A je to prostě tak, protože je to pravdivý příběh. A je to hodně těžké téma. Takže je tam opravdu následně ukázáno i to, jak ten člověk vypadá, když už je mu všechno úplně jedno. Ale myslím si, že právě to je dobře pro tady tuto věkovou skupinu. A je důležité o tom mluvit."
Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "V současné době máme 700 lektorů zaškolených. Jsme rádi, že i v Moravskoslezském kraji je jich několik desítek, kteří si vzájemně pomáhají. I zde ve Frýdku-Místku máme vaše lidi. To znamená, ta hlavní podstata našeho programu je, že Revolution train je obrovská školní pomůcka, kterou si města mohou půjčit, na jeden nebo dva dny. A chceme, aby místní odborníci, kteří působí s mládeží, v prevenci, tak jsme se zaškolili. A když pak přijedeme do jejich měst, oni provázejí své lidi. My odjedeme a ti lidé zůstávají a mohou nadále pracovat se svými programy, návaznými programy a mohou se více integrovat do toho stávajícího sytému."

Projekt funguje od roku 2016 a za tu dobu už vlakem prošlo na 300 tisíc lidí ze čtyř států Evropské unie. Jen ve Frýdku-Místku to bylo za dva dny na 900 návštěvníků. Dopoledne hlavně školáci a odpoledne veřejnost.

Anketa: 1.) "Bylo to velmi skvělé. Sebral jsem si toho hodně. I do budoucnosti se to vyplatí, protože na co brát drogy. Je to úplně zbytečné, pokud si nechcete zničit život. A jelikož my jsme ještě v těch dětských letech by se dalo říct, tak toho máme ještě hodně před sebou."
Anketa: 2.) "Pro mě to bylo asi takové, že bych si z toho měl něco sebrat, abych nepožil ty drogy v budoucnosti."
Anketa: 3.) "Hodně mi to dalo do života, hodně mě to také poučilo a strašně mě to zajímalo. Fakt jsem se poučila do života."
Anketa: 4.) "Bylo to velmi naučné a určitě si z toho něco vezmu."
Anketa: 5.) "Líbilo se mi to a určitě neberte drogy, protože vám to zničí celý život."

Letos zavedli ve vlaku novinku v podobě získávání informací z anonymních anket od návštěvníků prostřednictvím mobilní aplikace.

Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "Dříve nám trvalo tři měsíce, než jsme ta data zpracovali. Teď na to máme ani ne měsíc. Děti anonymně hlasují pomocí mobilu. Ptáme se jich na volnočasové aktivity, zda popijí, kouří, zcela anonymně. Tato data pak zpracujeme a předáme městu. A je na městu a organizacích, jak ten náš výzkum mohou využít ve své stávající práci, popřípadě vylepšit své programy ve vašem městě."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Přiznávám, že jsem byl k tomuto projektu v minulosti trochu skeptický. Ale v loňském roce jsem osobně vlak navštívil a musím říct, že opravdu tento projekt má smysl. Slyšel jsem zde názory, jak pedagogů, ale i žáků, kteří tento vlak navštívili. A ty reakce byly vždycky pozitivní. Jsem rád, že to není jenom o tom, že ten vlak přijede na dva dny do Frýdku-Místku, ale je tam i navazující projekt, právě pro školy a jejich žáky. Takže si myslím, že opravdu tento projekt má smysl, a proto jsem ho v letošním roce podpořil."

Aktuálně připravují autoři projektu novinku v podobě počítačového hřiště, kterou nazývají Prevence 4.0. Aplikace pomůže trénovat takzvaný zdravý způsob myšlení.

Nahlásit chybu


K tématu

Policisté učí děti na školách, jak nebezpečné mohou být drogy

Policie zavítala na základní školy ve Frýdku-Místku, aby poučila děti o nebezpečí kolem drog. Preventivní akce navazuje na program k Protidrogovému vlaku, který do města zavítal minulý rok. Děti se hravou formou pasují do role policejních vyšetřovatelů a odhalují rizika a nebezpečí spojená s užíváním návykových látek.

V ulicích Frýdku-Místku už mají čtyři asistenty prevence kriminality

V ulicích Frýdku-Místku se pohybuje více asistentů prevence kriminality. Město jejich počet postupně navýšilo na čtyři členy. Dohlížejí na pořádek nejen ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskými strážníky.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Bezplatný seminář Úřadu práce Frýdek-Místek pomůže zájemcům začít s podnikáním

Úřad práce ve Frýdku-Místku chystá bezplatný seminář pro začínající podnikatele. Zástupci z několika institucí na akci poradí zájemcům se vším, co je potřeba k založení všech typů podnikání nebo případně začínajících firem.

Oprava hydroizolace částečně omezí provoz Hospice Frýdek-Místek

Frýdek-Místek už začal s opravou hydroizolace budovy hospice. Spodní patro totiž v posledních letech začala trápit prosakující voda. Oprava částečně omezí provoz zařízení. Město si navíc přizvalo soudního znalce, kvůli analýze možných pochybení v době stavby z roku 2010.

Faunapark Frýdek-Místek zve na plno akcí pro děti i dospělé

Oblíbený Faunapark chystá plno zajímavých akcí i na září i říjen. Tradičně se v nich zaměří na všechny věkové kategorie. Děti pobaví zvířátka, cirkusová představení nebo například strašidla. Dospělí zase mohou přijít na filmová představení nebo například na besedu u duševním zdraví.

V Návsí slavili 30 let samostatnosti na dožínkách

4. září 2024 10:01 | Návsí | Libor Běčák | Miniexpres Návsí

Letošní sklizeň završili v Návsí tradičními dožínkami. Obec je pořádá společně s místními hospodáři a letos dožínky spojila s oslavami 30 let samostatnosti.

Děti ve Frýdku-Místku se rozloučí s prázdninami na akci Ahoj prázdniny!

Středisko volného času Klíč opět připravilo symbolické rozloučení s prázdninami. Akce Ahoj prázdniny! byla letos naplánována na pátek 6. září. Děti čeká odpoledne plné aktivit a mohou se seznámit i s kroužky, které poběží ve středisku volného času v novém školním roce.

Frýdek-Místek rozdělí více peněz na podporu sportující mládeže

Sportující děti a mládež ve Frýdku-Místku dostanou od města ještě vyšší podporu. Radnice dá jejich klubům o 7 milionů korun více než loni. Radní schválili pilotní dotační program, který také zajistí větší přehlednost ve sportovních klubech.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků
Vydáno 16. května 2024 12:13, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Šest vagónů, čtyři kinosály a osm interaktivních místností přeneslo návštěvníky do života drogově závislých lidí. Do Frýdku-Místku opět zavítal protidrogový vlak.

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Celá prohlídka obsahuje to, že je můžeme vtáhnout do toho pravdivého příběhu skupinky mladých lidí. Ten příběh je na základě pravdivé události. Takže je provázíme tím, co bychom nechtěli, ať se jim stane. Chtěli jim ukázat to, co se stane s člověk, který se stane závislým na drogách. A až kam může zajít."

Co například tady mohou vidět nebo co si mohou zkusit?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Můžou vidět část toho příběhu, těch mladých lidí, můžou sledovat jejich rozhodnutí, co udělají a co se stane, když se rozhodnou. A mohou si potom následně vyzkoušet pobyt ve vězení, rozhodnout se v baru, co si dají, jak se rozhodnou. Potom následně uvidí i výsledek svých činů, co se stane, když se rozhodnou špatně. Jak to může dopadnout."

Z vašeho pohledu, jaké jsou reakce?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Velmi pozitivní. Některé ty mladší skupiny to berou samozřejmě, že je to dost šokující. A je to prostě tak, protože je to pravdivý příběh. A je to hodně těžké téma. Takže je tam opravdu následně ukázáno i to, jak ten člověk vypadá, když už je mu všechno úplně jedno. Ale myslím si, že právě to je dobře pro tady tuto věkovou skupinu. A je důležité o tom mluvit."
Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "V současné době máme 700 lektorů zaškolených. Jsme rádi, že i v Moravskoslezském kraji je jich několik desítek, kteří si vzájemně pomáhají. I zde ve Frýdku-Místku máme vaše lidi. To znamená, ta hlavní podstata našeho programu je, že Revolution train je obrovská školní pomůcka, kterou si města mohou půjčit, na jeden nebo dva dny. A chceme, aby místní odborníci, kteří působí s mládeží, v prevenci, tak jsme se zaškolili. A když pak přijedeme do jejich měst, oni provázejí své lidi. My odjedeme a ti lidé zůstávají a mohou nadále pracovat se svými programy, návaznými programy a mohou se více integrovat do toho stávajícího sytému."

Projekt funguje od roku 2016 a za tu dobu už vlakem prošlo na 300 tisíc lidí ze čtyř států Evropské unie. Jen ve Frýdku-Místku to bylo za dva dny na 900 návštěvníků. Dopoledne hlavně školáci a odpoledne veřejnost.

Anketa: 1.) "Bylo to velmi skvělé. Sebral jsem si toho hodně. I do budoucnosti se to vyplatí, protože na co brát drogy. Je to úplně zbytečné, pokud si nechcete zničit život. A jelikož my jsme ještě v těch dětských letech by se dalo říct, tak toho máme ještě hodně před sebou."
Anketa: 2.) "Pro mě to bylo asi takové, že bych si z toho měl něco sebrat, abych nepožil ty drogy v budoucnosti."
Anketa: 3.) "Hodně mi to dalo do života, hodně mě to také poučilo a strašně mě to zajímalo. Fakt jsem se poučila do života."
Anketa: 4.) "Bylo to velmi naučné a určitě si z toho něco vezmu."
Anketa: 5.) "Líbilo se mi to a určitě neberte drogy, protože vám to zničí celý život."

Letos zavedli ve vlaku novinku v podobě získávání informací z anonymních anket od návštěvníků prostřednictvím mobilní aplikace.

Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "Dříve nám trvalo tři měsíce, než jsme ta data zpracovali. Teď na to máme ani ne měsíc. Děti anonymně hlasují pomocí mobilu. Ptáme se jich na volnočasové aktivity, zda popijí, kouří, zcela anonymně. Tato data pak zpracujeme a předáme městu. A je na městu a organizacích, jak ten náš výzkum mohou využít ve své stávající práci, popřípadě vylepšit své programy ve vašem městě."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Přiznávám, že jsem byl k tomuto projektu v minulosti trochu skeptický. Ale v loňském roce jsem osobně vlak navštívil a musím říct, že opravdu tento projekt má smysl. Slyšel jsem zde názory, jak pedagogů, ale i žáků, kteří tento vlak navštívili. A ty reakce byly vždycky pozitivní. Jsem rád, že to není jenom o tom, že ten vlak přijede na dva dny do Frýdku-Místku, ale je tam i navazující projekt, právě pro školy a jejich žáky. Takže si myslím, že opravdu tento projekt má smysl, a proto jsem ho v letošním roce podpořil."

Aktuálně připravují autoři projektu novinku v podobě počítačového hřiště, kterou nazývají Prevence 4.0. Aplikace pomůže trénovat takzvaný zdravý způsob myšlení.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043084/protidrogovy-vlak-si-ve-frydku-mistku-prohledlo-na-900-navstevniku